Selecteer een pagina

Met de start van het nieuwe decennium van actie voor verkeersveiligheid, SDG-doelstelling 3.6 om het aantal verkeersdoden en ernstig gewonden tegen 2030 te halveren, en de focus van deze VN-Week voor Verkeersveiligheid op 30 km/u (20 mph) op straten waar mensen en verkeer door elkaar lopen; we worden allemaal uitgedaagd om 'ons spel te verbeteren' om levens te redden en ernstig letsel op onze wegen te voorkomen.

Hier bij iRAP zijn wij geen uitzondering. Onze visie is dat de wereld vrij is van wegen met een hoog risico. Zoals veel levensreddende liefdadigheidsinstellingen die actief zijn op het gebied van de volksgezondheid, gebruiken wij een robuuste, op bewijs gebaseerde aanpak om vermijdbare sterfgevallen en lijden te voorkomen. Maar zoals bij elke op bewijs gebaseerde aanpak moeten we ervoor zorgen dat onze modellen en instrumenten up-to-date blijven en de huidige beste praktijken weerspiegelen.

Als onderdeel van onze voortdurende inspanningen om een mondiale standaard te bieden voor de risicobeoordeling van de verkeersveiligheid en om de Global Road Safety Performance Targets 3 en 4 te ondersteunen, starten we met een evaluatie van aspecten van het iRAP-model.

Waarom doen we deze beoordeling?

Deze beoordeling wordt uitgevoerd met de iRAP Mondiaal Technisch Comité en is ontworpen om onze ervaring en die van onze partners te weerspiegelen bij het toepassen van de modellen over de hele wereld, en het nieuwste onderzoek naar de relaties tussen wegkenmerken en risico's. Deze beoordeling is met name gericht op snelheidsrisicofactoren voor alle weggebruikers, infrastructuurrisicofactoren (met name voor voetgangers en fietsers) en sterbeoordelingsbanden.

Door dit soort beoordelingen uit te voeren, kunnen we ervoor zorgen dat de uitgevoerde veiligheidsbeoordelingen gebaseerd zijn op het beste internationale bewijsmateriaal en de beste ervaringen en dat u toegang blijft houden tot de mondiale meetgegevens en hulpmiddelen waarmee u al bekend bent.

Dus wat nu?

De modelbeoordeling is begonnen en loopt door tot september 2021. Mocht de beoordeling resulteren in aanbevelingen voor updates van het model, dan zullen deze kort daarna worden ingevoerd. We zullen voortgangsupdates op onze website plaatsen (www.irap.org/innovatie) tijdens de hele recensie.

Heeft dit invloed op de resultaten van de sterbeoordeling?

Als de beoordeling resulteert in updates van het sterrenbeoordelingsmodel, publiceren we een technische notitie over hoe u uw gegevens kunt beheren, inclusief de aanbevolen aanpak voor het bijhouden van prestaties. Eventuele bestaande beoordelingsresultaten worden niet automatisch in het systeem gewijzigd. Gebruikers hebben de mogelijkheid om hun resultaten te behouden zoals ze zijn of om ze bij te werken naar de nieuwste modelversie zodra deze beschikbaar is.

Heeft u vragen of suggesties om te delen?

Uw ervaring met het gebruik van de Star Rating-modellen is ongelooflijk belangrijk voor ons. Mocht u suggesties hebben voor de review of vragen hebben over deze review, neem dan contact op met roxy.tacq@icloud.com.

Voor specifieke vragen over sterrenclassificatie voor scholen kunt u contact opnemen met rafaela.machado@irap.org

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!