Selecteer een pagina
Met behulp van de International Road Assessment Programme (iRAP)-methodologie hebben veranderingen in de verkeersveiligheidsinfrastructuur en veiligere snelheden sinds 2016 bijna 700.000 doden en ernstig gewonden in 74 landen voorkomen, volgens een nieuw artikel van de Johns Hopkins University gepubliceerd in het gerespecteerde tijdschrift PLOS Eén.

De krant 'Statistische schatting van het aantal dodelijke en ernstige verwondingen dat is bespaard door iRAP-protocollen in 74 landens' schat de waarschijnlijke impact van wegverbeteringen in 1.039 infrastructuurprojecten waarbij de iRAP-methodologie en -instrumenten zijn gebruikt.

De belangrijkste bevindingen van het rapport, met modellering van jaar tot jaar, laten zien dat de toepassing van het iRAP-model tussen januari 2016 en eind 2024 een cumulatief en geschat aantal van 699.768 doden en ernstig gewonden zal hebben voorkomen. Verder gaat het rapport ervan uit dat tegen 2044 zullen de bestaande wegverbeteringen bijna 3,2 miljoen doden en ernstig gewonden voorkomen, gegeven de gemiddelde effectieve levensduur van twintig jaar.

De studie is de eerste die de impact meet van wegenprojecten die worden gefinancierd door overheden, ontwikkelingsbanken en particuliere wegenexploitanten over de hele wereld met behulp van de iRAP-methodologie en -instrumenten.

De iRAP Star Rating Methodologie biedt een objectieve maatstaf voor de verkeersveiligheidsniveaus die 'ingebouwd' zijn in de weg voor inzittenden van voertuigen, motorrijders, fietsers en voetgangers. Het biedt een op bewijs gebaseerde maatstaf voor de waarschijnlijkheid en de ernst van een ongeval. Een weg met één ster is het minst veilig, terwijl een weg met vijf sterren het veiligst is.

Voorbeelden van projecten waarbij de iRAP-methodiek is gebruikt zijn onder meer:

In Karnataka, India, daalde het aantal sterfgevallen met 54% en het aantal gewonden met 42% op een traject van 62 km van de snelweg Belagavi – Yaragatti; in Victoria, Australië, daalde het aantal sterfgevallen met 77% en daalde het aantal ziekenhuisbeddagen met 74% op 1.730 km aan belangrijke snelwegen; nul doden en een daling van het aantal gewonden bij de 89% op een deel van Highway 4028 in Thailand; in Shaanxi, China, daalde het aantal verkeersdoden met 33% en daalde het aantal gewonden met meer dan de helft (53%) op 850 km wegen; in Albanië daalde het aantal verkeersdoden met 23% na behandeling op 1.335 km van de drukste primaire en secundaire wegen van het land; in Engeland daalde het aantal sterfgevallen met 54% op meer dan 7.000 km aan strategische netwerkwegen; en in Colombia resulteerden snelheidsverlagingen op basis van iRAP-beoordelingen in een vermindering van het aantal dodelijke slachtoffers met 22%.

Rob McInerney, CEO van iRAP, zei: “We zijn zo trots en dankbaar voor elk leven dat door onze partners over de hele wereld wordt gered. We weten niet wie we hebben gered, maar we weten wel dat het iemand kan zijn waar jij of ik van houden. Wat dit onderzoek laat zien, is dat landen en organisaties die gebruik maken van de iRAP-methodologie en -instrumenten om investeringen in veiliger wegen te informeren – zoals trottoirs en kruispunten, fietspaden, veiligheidsbarrières en verkeersremmende maatregelen – een reële en meetbare impact hebben.”

iRAP-partnerschappen strekken zich nu uit over meer dan 125 landen, 1,8 miljoen kilometer aan sterbeoordelingen van wegen en ontwerpen, en 1,8 miljoen kilometer aan risicokaarten, waardoor de veiligheid van meer dan 100 miljard USD aan wegeninvesteringen wordt beïnvloed.

Wereldwijd zijn het aantal verkeersdoden en -gewonden voor het eerst ooit gedaald, zo blijkt uit de laatste gegevens van de Amerikaanse krant Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waarin de verbetering van de wegennormen als een belangrijke factor werd aangemerkt. In het Mondiaal Plan voor het Decennium van Actie voor Verkeersveiligheid 2021-2030 zijn doelstellingen vastgelegd die ervoor moeten zorgen dat de meeste reizen tegen 2030 op wegen met drie sterren of betere wegen moeten worden aangelegd, en dat alle nieuwe wegen volgens die normen moeten worden aangelegd.

Abdulgafoor M. Bachani, co-auteur van het rapport en directeur van de Johns Hopkins International Injury Research Unit (JH-IIRU), zei: “De wereld is voortdurend in beweging. Mensen pendelen naar hun werk, lopen naar school, doen boodschappen en ondernemen verschillende dagelijkse activiteiten. De Safe System-benadering onderkent deze realiteit en benadrukt 'veilige weginfrastructuur' als een essentieel onderdeel van het raamwerk ervan. Bijgevolg moet prioriteit worden gegeven aan de integratie ervan in stedelijke plannings- en ontwikkelingsinitiatieven in elke stad, elk land en elke regio. We zijn optimistisch dat deze studie zal bijdragen aan het vergroten van het belang van een veilige infrastructuur en het injecteren van nieuwe kracht in de mondiale verkeersveiligheidsinspanningen.”

Saul Billingsley, uitvoerend directeur van de FIA Foundation, zei: “De FIA Foundation is ongelooflijk trots om een belangrijke donor te zijn van het werk van iRAP en de tools en methodologie te creëren om wegen voor iedereen veiliger te maken. Deze analyse toont de diepgaande impact aan die iRAP over de hele wereld heeft. Honderdduizenden doden en ernstig gewonden worden voorkomen door het beoordelen, ontwerpen en verbeteren van wegen op het gebied van veilige wegen. Nu hebben we grotere overheidsinvesteringen en steun van ontwikkelingsbanken nodig om de komende vijf jaar een veiligere wegeninfrastructuur te realiseren, zodat we alles kunnen doen wat we kunnen om de doelstellingen van het Verkeersveiligheidsdecennium en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te bereiken.”

Vier uw bijdrage

Voorbeeldcasestudies van succes

(Klik om te vergroten)

Luister naar onze partners

De sessie gemist? Hier zijn enkele geweldige Q&A's om bij te praten.

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!