Selecteer een pagina

Mondiaal ingenieursbureau Arup heeft gebruikt Aantal sterren voor ontwerpen (SR4D) om de veiligheid van hun wegontwerpen en hun bedrijfsstrategie voor Outcome Led Design om levens te redden te verbeteren.

Arup heeft 16.000 ontwerpers en medewerkers in dienst in 35 landen en wilde meer uit hun ontwerpen halen binnen de veilige systeembenadering, gekoppeld aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) en Mondiale prestatiedoelstellingen voor verkeersveiligheid van de VN.

Chris Furneaux, Associate Director van Arup, rapporteerde de ervaring van het bedrijf met het testen van SR4D op meerdere projecten in Groot-Brittannië om inzicht te krijgen in de veiligheidsinzichten die het kan bieden en de voordelen die het voor projecten kan opleveren.

Bekijk hieronder een fragment uit zijn presentatie:

“We zullen te vaak wegen en infrastructuur ontwerpen om aan de normen te voldoen, en eigenlijk [we zouden ons moeten afvragen] wat kunnen we doen om plannen zo veilig mogelijk te maken?” hij zei. “Die [vraag] leidde ons naar de Sterbeoordeling, en uiteindelijk een sterbeoordeling voor ontwerpen.

“SR4D stelt ons in staat de aannames die we maken ter discussie te stellen en betere beslissingen te nemen over veiligheid. Het geeft aan dat we 3 sterren of beter hebben geleverd. Het gemak van begrip is het marketingvoordeel dat het kan bieden.

“Het geeft ons een cijfer op jaarbasis waarmee we niet alleen de vermindering van het risico kunnen begrijpen, maar ook hoe dat zich zou kunnen vertalen in een vermindering van het aantal dodelijke en ernstige verwondingen”, zei hij.

Chris deelde een casestudy waarin het verkeersveiligheidsrisico werd geprofileerd dat inherent is aan twee verschillende ontwerpopties voor hetzelfde plan. Beide ontwerpen voldeden aan de standaard, maar lieten zeer verschillende schattingen van het aantal dodelijke slachtoffers en ernstig gewonden zien, en in het bijzonder het hoge risico op een kruispunt.

“Door de helling iets steiler te maken, konden we dat kruispunt verwijderen en streven naar een ontwerp dat beter en veiliger was, ook al voldeden beide technisch gezien aan de norm,” zei Chris.

Het verbeterde ontwerp zou resulteren in een vermindering van het geschatte aantal doden en ernstig gewonden met bijna 75 procent.

Naast het verlichten van delen met een hoog risico, identificeert SR4D ook risico's voor alle weggebruikers in het ontwerp.

“We zijn begonnen met kijken naar de sterrenwaardering voor inzittenden van auto's en misschien kom je erachter dat je drie sterren hebt en dat het 'goed' is, maar als je het voor motorrijders bekijkt, heb je eigenlijk maar één ster. Ook al gaat het om een relatief klein aantal weggebruikers, we moeten ons op allemaal concentreren als we de doden en gewonden op de wegen echt willen terugdringen”, aldus Chris.

“[SR4D] stelt ons in staat verbeteringen aan het ontwerp uit te dagen die voldoen aan de normen, dus hoe kun je eigenlijk verder gaan dan de minimale basislijn in normen.

“Het biedt een onafhankelijke [veiligheids]verificatiebeoordeling die mensen kunnen begrijpen. Het is kwantificeerbaar en consistent voor een regio, een land of de hele wereld”, aldus Chris.

Aantal sterren voor ontwerpen (SR4D) is een gratis tool en een op bewijzen gebaseerd programma van toepassingen, geïnformeerd door de iRAP-methodologie die de eenvoudige en objectieve meting en verbetering mogelijk maken van het niveau van verkeersveiligheid 'ingebouwd' in een wegontwerp voor inzittenden van voertuigen, motorrijders, voetgangers en fietsers, vóór de aanvang van de civiele werkzaamheden.

SR4D is essentieel om landen te ondersteunen bij het verwezenlijken van de doelstellingen Mondiale verkeersveiligheidsdoelstelling van de Verenigde Naties 3, om ervoor te zorgen dat alle nieuwe wegen worden aangelegd volgens een standaard van 3 sterren of beter voor alle weggebruikers. SR4D is ook essentieel ter ondersteuning het Mondiaal Plan voor het Decennium van Actie voor Verkeersveiligheid 2021-2030, waarin landen worden aanbevolen veiligheidsprestatiedoelen voor wegen vast te stellen, waaronder:

  • Specificeer een technische norm en een doel voor de sterrenwaardering voor alle ontwerpen die aan elke weggebruiker zijn gekoppeld, en de gewenste veiligheidsprestatienorm op die locatie.
  • Voer verkeersveiligheidsaudits uit op alle delen van nieuwe wegen (van pre-haalbaarheid tot gedetailleerd ontwerp) en voltooi beoordelingen met behulp van onafhankelijke en geaccrediteerde experts om een minimumnorm van drie sterren of beter voor alle weggebruikers te garanderen.

 

Voor meer informatie:

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!