Selecteer een pagina

Het infrastructuurrisico van fietsroutes door heel Kroatië, Slovenië en Oostenrijk wordt steeds bekender, dankzij het SABRINA-team en een speciaal uitgeruste beoordelingsfiets die over 6 EuroVelo-routes fietste.

De EuroRAP Project SABRINA – Veiliger fietsroutes in het Donaugebied – heeft tot doel de veiligheid van de fietsinfrastructuur te verbeteren op bestaande, geplande en ontbrekende fietscorridors die negen landen in het Donaugebied doorkruisen, waaronder Hongarije, Oostenrijk, Kroatië, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Roemenië, Moldavië en Bulgarije.

Hoewel de activiteit werd vertraagd als gevolg van pandemische reisbeperkingen, hebben projectpartners van de Universiteit van Zagreb, Faculteit Transport- en Verkeerswetenschappen (FPZ) hebben onlangs in overleg met lokale partners veiligheidsinspecties uitgevoerd op de EuroVelo-fietsroutes EV nr. 6, 8, 9, 11, 13 en 14. Video-onderzoeken werden uitgevoerd met behulp van een beoordelingsauto en een speciaal uitgeruste fiets uitgerust met een naar voren gerichte camera in een hoek van 170 graden en een camera van 360 graden gemonteerd op een paal aan de achterkant van het fiets.

Kroatië

Onder leiding van de Roemeense projectpartner Agile Transport Analysis SRL, en ondersteund door FPZ, zijn ruim 400 km aan EV-routes nr. 8 en 13 werden gefilmd in Istrië (het schiereiland in het noordwesten van Kroatië), de berg Velebit en Dalmatië (centraal en ten zuiden van Kroatië), en in Slavonië (ten oosten van Kroatië).

Slovenië

Lokale partners van het European Institute of Road Assessment (hoofdprojectpartner van SABRINA) en de gemeente Ilirska Bistrica gingen met het team op pad om video-opnamen te maken van meer dan 450 km aan wegen in Slovenië.

Een van de activiteiten van de gemeente Ilirska Bistrica, die als doel heeft een fietsvriendelijke plek te worden, is het bepalen van de koers van de ontbrekende fietsrouteverbinding tussen Triëst in Italië en Rijeka in Kroatië, in samenwerking met lokale gemeenschappen en de Sloveense EuroVelo-coördinator. .

Analyse van de gegevens van de veldroute-inspecties zal worden opgenomen in een rapport ter informatie over de implementatie van een nieuwe fietsroute in het zuidwesten van Slovenië. De gemeente Ilirska Bistrica is van plan om in samenwerking met andere lokale autoriteiten en het Directoraat van de Republiek Slovenië voor Infrastructuur de nieuwe route de komende jaren te voltooien.

Oostenrijk

Ruim 260 km aan EV-routes nr. 6, 9 en 14 werden gefilmd in Neder-Oostenrijk langs de Donau, via de hoofdstad Wenen en in het zuiden van Stiermarken. Omdat de meeste geselecteerde fietsroutes gescheiden waren van de wegen, werd de fietsinfrastructuur per fiets geïnspecteerd.

Fietsroute-inspecties in het kader van het SABRINA-project richten zich op meer dan 50 wegontwerpkenmerken waarvan bekend is dat ze de ongevalskans en de ernst van verwondingen van weggebruikers en fietsers in de gemengde verkeersomgeving beïnvloeden.

Na voltooiing van de videogebaseerde inspecties wordt elk relevant ontwerpkenmerk geïnspecteerd en beoordeeld volgens de bestaande Road Assessment Program (RAP)-protocollen (iRAP En CycleRAP) en de Europese certificeringsnorm (ECS), ontwikkeld door de Europese Fietsersfederatie (ECF).

De resultaten, inclusief de iRAP-sterrenwaardering van de routes, zal kwantificeren hoe veilig de respectievelijke routes zijn voor fietsers en mogelijke tegenmaatregelen identificeren om de veiligheid te verbeteren.

SABRINA zal 5.000 km aan langeafstandsfietspaden in het Donaugebied beoordelen, een instrument bouwen voor de beoordeling ervan, samenwerken met fietsorganisaties in heel Europa en implementatiemogelijkheden bieden aan lokale wegbeheerders.

Het project omvat 11 projectpartners en 4 geassocieerde strategische partners en loopt in het kader van het Danube Transnational Program (Interreg), medegefinancierd door fondsen van de Europese Unie (EFRO, ENI).

In 2014 heeft de Sensor Uit het project bleek dat ongeveer 80% aan wegen in 14 landen in Zuidoost-Europa zeer onveilig was voor fietsers. Volgens het EuroRAP-protocol kregen de wegen slechts 1 of 2 van de maximaal 5 sterren voor de veiligheid. Nu fietsen steeds populairder wordt, zullen de resultaten van het SABRINA-project de actieve mobiliteit in de regio ondersteunen en, belangrijker nog, ernstige verwondingen en dodelijke slachtoffers onder fietsers voorkomen.

Voor meer informatie en om de voortgang van het project te volgen, Klik hier.

Voor een COVID-vriendelijke Europese fietsvakantie kunt u genieten van de virtuele tour 2020 van het Project hier.

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!