Selecteer een pagina

Een driejarig project van Automobielclub d'Italia (ACI) heeft de veiligheid van 17.500 km van het Italiaanse hoofdwegennet geanalyseerd om inzicht te krijgen in de investeringen en snelheden die nodig zijn om levens en ernstig letsel te redden, in lijn met internationale doelstellingen en de Europese RISM-richtlijn.

Het onderzoek, ondersteund door iRAP-geaccrediteerd Beoefenaar FRED Techniek, heeft een voorbereid risico op een ongeval kaart van het trans-Europese wegennetwerk in Italië, evenals investeringsplannen voor sterbeoordeling en veiligere wegen voor delen van drie prioritaire wegen in de regio Lazio:

  • Rijksweg SS148 (via Pontina), traject Roma EUR – Aprilia (34 km, vierbaansweg);
  • Rijksweg SS04 (via Salaria), sectie Monterotondo – Amatrice (108 km, enkele en vierbaansweg);
  • Snelweg A1 (Autostrada del Sole), traject Roma GRA/A90 – Frosinone (67 km, vierbaansweg).

Uit gegevens over verkeersongevallen over de afgelopen drie jaar (2017-2019) blijkt dat bij de 51.080 geregistreerde lokale verkeersongevallen 1.908 mensen het leven lieten en 84.188 gewond raakten.

De volgende kaart toont de ongevalsrisico’s vergeleken met de stroming:

Crash Risk Mapping maakt gebruik van gegevens over dodelijke verkeersongevallen om het gecombineerde risico vast te leggen dat voortkomt uit de interactie van weggebruikers, voertuigen en de wegomgeving. Risicokaarten geven een indicatie van de algehele prestaties van het wegsysteem. Ze bieden in één oogopslag een objectief beeld van waar het risico op dodelijke en ernstige ongevallen het grootst is via een vijfkleurenschaal: groen = zeer laag risico, geel = laag risico, oranje = gemiddeld risico, rood = hoog risico en zwart = zeer hoog risico. Bij de keuze van de wegvakken werd gebruik gemaakt van Risicokaarten.

Uit het onderzoek naar de ongevalsrisicokaart is gebleken dat er een prioritair wegennetwerk van 300 km bestaat, waarvan 95,8 km enkelbaanswegen en 113,5 km vierbaanswegen.

Onderzoeken werden uitgevoerd door FRED Engineering en de verzamelde gegevens werden verwerkt via de ViDA-software om te worden beoordeeld volgens de iRAP-methodologie.

De resultaten van de Star Rating lieten een hoog risiconiveau zien voor alle groepen weggebruikers, vooral voor motorrijders. Drieënzestig (63%) van het geanalyseerde wegennet beoordeelden slechts 1 of 2 sterren voor de veiligheid voor inzittenden van voertuigen, terwijl het percentage kritische trajecten voor motorrijders 94% bereikte.

Sterbeoordelingen zijn een objectieve maatstaf voor het veiligheidsniveau dat 'ingebouwd' is in de weg voor alle weggebruikers – inzittenden van voertuigen, motorrijders, voetgangers en fietsers. Sterbeoordelingen variëren van 1 ster (minst veilig) tot 5 sterren (meest veilig). Ze worden berekend op basis van meer dan 50 kenmerken van de weg waarvan bekend is dat ze de waarschijnlijkheid van verkeersongevallen of de ernst van de uitkomst beïnvloeden (waaronder infrastructuurkenmerken, gevaren langs de weg, verkeersstromen en werksnelheden).

Hoewel de infrastructuurkenmerken van de wegen over het algemeen goed presteerden (bijvoorbeeld de aanwezigheid van veiligheidsbarrières en het hoogwaardige wegdek van de Italiaanse snelweg), werden de sterbeoordelingen en de ernst van de ongevallen negatief beïnvloed door hoge snelheden, zowel uitgedrukt in termen van van snelheidslimieten en bedrijfssnelheden.

De ACI-analyses hebben het niet alleen mogelijk gemaakt om risico's en kritieke veiligheidsproblemen te identificeren, maar ook om aanbevolen veiligheidstegenmaatregelen voor te stellen.

Investeringsplannen voor veiligere wegen (SRIP), geproduceerd binnen ViDA op basis van gegevens die de Star Ratings en schattingen van het aantal dodelijke slachtoffers en ernstig letsel (FSI) ondersteunen, zal strategische investeringen in wegverbeteringen begeleiden om weggedeelten met een hoog risico te elimineren om levens en ernstig gewonden op het netwerk te redden.

De analyse heeft aangetoond dat als preventief een goed snelheidsbeheer wordt ingevoerd (via handhaving of andere maatregelen), realistische 'goedkope' SRIP's, afgestemd op de specifieke wegcontext, kunnen worden ingevoerd om mondiale veiligheidsdoelen van drie sterren of beter te bereiken. .

Er werden ook gevoeligheidsanalyses uitgevoerd om de impact van verschillende waarden van bedrijfssnelheden te testen op bestaande omstandigheden. De resultaten hiervan zullen in aanmerking worden genomen bij toekomstige ontwikkelingen van het iRAP-model.

Gedetailleerde resultatenrapporten zijn gedeeld met de lokale wegautoriteiten (ANAS en ASPI Autostrade per l'Italia).

Verdere resultaten van het beoordelingsproject voor 2022 zullen worden gepubliceerd in ACI's volgende Ondaverde-magazine (nummer 46).

Het ACI-onderzoek heeft tot doel te voldoen aan de vereisten van de Europese Richtlijn 2008/96/EG inzake veiligheidsbeheer op het gebied van wegeninfrastructuur, gewijzigd door Richtlijn 2019/1936/EG, en de lokale omzetting ervan in Italië met Wetsdecreet 35/2011, dat alleen in 2019-2020 werd toegepast. op het TEN-netwerk (Trans European Network) met een weginspectieprogramma waarvan de resultaten nog niet zijn verspreid.

Voor meer informatie:

Afbeeldingen tegoed: ACI

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!