Selecteer een pagina

Beeldcredits (boven en onder): Chris Fossey Fotografie

Een innovatief project, waarbij satellietbeelden worden gebruikt om de veiligheid van het wegennetwerk te begrijpen, is erkend door de Prins Michael Internationale Verkeersveiligheidsprijzen.

Met financiering van de Global Road Safety Facility van de Wereldbank (GRSF), iRAP en Agilyse heeft een baanbrekend onderzoeks- en ontwikkelingsproject opgeleverd om innovatieve gegevensbronnen voor de verkeersveiligheid in Afrika te ontginnen, ter ondersteuning van het African Road Safety Observatory (ARSO).

Nieuwe bronnen van satelliet- en straatbeeldgegevens werden gecombineerd met geavanceerde machine learning-benaderingen om in kaart te brengen waar 75% van het wegverkeer plaatsvindt in Kenia en Ethiopië.

Het project ontwikkelde ook technologie om voertuigsnelheden, verkeersstromen en andere wegkenmerken te detecteren die cruciaal zijn voor het meten en monitoren van verkeersveiligheidsindicatoren.

In veel landen bestaat er een duidelijke uitdaging bij het verzamelen van relevante veiligheidsgegevens; Het is zelfs nog moeilijker om dit consistent en vergelijkbaar tussen landen te doen.

Agilysis maakte gebruik van een verscheidenheid aan crowdsourced en open data van verschillende platforms, plus satellietbeelden van MAXAR's ARD-platform om meer dan een dozijn verschillende wegkenmerken te beoordelen.

Bij het erkennen van het project voor deze prestigieuze prijs merkten de juryleden op: “Een uiterst innovatief project en baanbrekend voor degenen die in de LMIC’s werken. Het bouwt voort op bestaande initiatieven die effectief zijn gebleken bij het vergroten van de verkeersveiligheid over de hele wereld. ”

Over de prijs zei Richard Owen, CEO van Agilysis: “Dit project bracht verschillende jaren van onderzoek en ontwikkeling samen om een aanpak te ontwikkelen die op schaal werkt. We beschikken nu over de tools en expertise om snelle analyses van nationale netwerken uit te voeren om de belangrijkste veiligheidskenmerken te begrijpen.”

iRAP, stelde de International Road Assessment Programme, die toezicht hield op het project en de outputgegevens evalueerde, vast dat verschillende belangrijke meetgegevens nauwkeurig en consistent werden gemeten, en herkende de aanpak met accreditatie onder hun AiRAP programma.

In een commentaar op de resultaten van het project zei James Bradford, mondiaal technisch directeur van iRAP: “We werken eraan om nationale overheden en regionale observatoria te ondersteunen bij het verzamelen van essentiële gegevens om investeringen te helpen prioriteren. Nieuwe benaderingen, zoals die welke in dit project zijn onderzocht, vertegenwoordigen een grote sprong voorwaarts in het ontwikkelen van gegevens voor nationale indicatoren en het ondersteunen van de vrijwillige doelstellingen van de VN.”

Dankzij de geavanceerde computer vision-technieken is het project verder gegaan dan de indicatoren op nationaal niveau en zijn gegevens op wegniveau geproduceerd over de volgende dertien kenmerken:

 • Gemiddelde bedrijfssnelheid van het voertuig;
 • 85e percentiel bedrijfssnelheid van het voertuig;
 • Gemiddeld jaarlijks dagelijks verkeer (AADT);
 • Landgebruik;
 • Gebiedstype;
 • Snelheidslimiet;
 • Kromming;
 • Rijbaanscheiding;
 • Aanwezigheid van voetgangers;
 • Oversteekvoorzieningen voor voetgangers;
 • Bewegwijzering voor voetgangersoversteekplaatsen;
 • Straatverlichting; En
 • Kruispunttype.

Het project is mogelijk gemaakt door de samenwerking met MAXAR en de innovaties in hun Analysis Ready Data (ARD)-platform die de toegang tot de relevante aardobservatiegegevens vergemakkelijkten. Dankzij de voorbewerkte beeldstapels van ARD kon het onderzoeksteam gegevens verkrijgen op basis van zeer specifieke geospatiale plots, waardoor de verspilling werd verminderd en de procesefficiëntie bij het analyseren van de beelden dramatisch werd verhoogd.

Na de voltooiing van het project in de zomer van 2023 wordt de aanpak al door Agilysis gebruikt om gegevens te leveren aan klanten die werkzaam zijn in Zuid-Amerika, Afrika, Zuid-Azië en Oceanië.

- loopt af -

Mediacontacten:

Agilyse
Dan Campsall, voorzitter
E-mail: dan.campsall@agilysis.co.uk
Telefoon: +44 1295 731 812

Richard Owen, CEO
E-mail: richard.owen@agilysis.co.uk
Telefoon: +44 1295 731 815

iRAP
James Bradford, mondiaal technisch directeur
E-mail: james.bradford@irap.org

Over Agilyse
Agilysis is opgezet door een ervaren team, die allen bijna twintig jaar hebben geïnvesteerd in transportveiligheid. Het combineren van expertise in onderzoek, beleid en praktijk. Door gebruik te maken van big data-analyse en nieuwe benaderingen draagt Agilysis bij aan baanbrekend internationaal onderzoek en levert het consultancy- en interventieontwerp op basis van bewijsmateriaal uit een reeks disciplines in de transport- en gezondheidsdomeinen. Meer informatie op https://agilysis.co.uk/

Ongeveer iRAP
iRAP is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met de visie voor een wereld zonder risicovolle wegen. De liefdadigheidsinstelling is actief in meer dan 100 landen en werkt samen met overheden, ontwikkelingsbanken, mobiliteitsclubs, onderzoeksorganisaties en NGO's op het gebied van verkeersveiligheid om hen de gratis hulpmiddelen, systemen en training te bieden om hun wegen veiliger te maken. De Star Rating Methodologie van iRAP biedt een eenvoudige en objectieve maatstaf voor het veiligheidsniveau dat 'ingebouwd' is op de weg voor inzittenden van voertuigen, motorrijders, fietsers en voetgangers. Een 1-sterrenweg is het minst veilig en een 5-sterrenweg het veiligst. De liefdadigheidsinstelling heeft de veiligheid van meer dan USD $80 miljard dollar aan infrastructuurinvesteringen beïnvloed, heeft voor meer dan 1,3 miljoen km een sterbeoordeling en een risicokaart voor meer dan 1,6 miljoen km wegen, en heeft wereldwijd meer dan 54.000 mensen getraind. iRAP is het overkoepelende programma voor regionale wegbeoordelingsprogramma's, waaronder EuroRAP, ChinaRAP, AusRAP, usRAP, KiwiRAP, IndiaRAP, BrazilRAP, Zuid-Afrika RAP, ThaiRAP en MyRAP en wordt financieel ondersteund door de FIA Foundation. Meer informatie op https://irap.org/

Over het Afrika Verkeersveiligheidsobservatorium
Het African Road Safety Observatory (ARSO)-initiatief werd gelanceerd in 2018. Met als uiteindelijk doel het opbouwen van een robuust geheel van gegevens die kunnen worden gebruikt om de Afrikaanse verkeersveiligheidsprestaties te monitoren en de besluitvorming te verbeteren. Meer informatie op https://ssatp.org/topics/african-road-safety-observatory

 

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!