Selecteer een pagina

Met Transportdag om COP27 deze week hebben twee recente rapporten van onze belangrijkste donor, de FIA Foundation, en mondiale partners de cruciale verbanden benadrukt tussen veilige fiets- en loopinfrastructuur en verminderde uitstoot van broeikasgassen, lagere transportkosten en het voorkomen van verkeersdoden en -gewonden in vergelijking met investeringen in andere infrastructuur. iRAP heeft zich ook aangesloten bij ruim 360 mondiale belanghebbenden die zich hebben aangesloten bij een nieuw Coalitie Partnership for Active Travel and Health (PATH). waarbij regeringen en steden worden opgeroepen meer te investeren in lopen en fietsen om de klimaatdoelstellingen te bereiken en de levens van mensen te verbeteren.

Terwijl de wereld de klimaatcrisis schreeuwt, iRAP's Sterrenwaardering voor scholenprogramma, CycleRAP-model En Safety Insights Explorer Big Data-tool zijn belangrijke metgezellen die de vitale modusverandering ondersteunen om de veiligheid te kwantificeren en prioriteit te geven aan tegenmaatregelen.

 

Nieuw rapport: Beschermde fietspadnetwerken besparen geld en de planeet                    

Een nieuw rapport Beschermde fietspaden Bescherm het klimaat, ontwikkeld door de wereldwijde Cycling Cities-campagne van het Institute for Transportation and Development Policy (ITDP), ondersteund door de FIA Foundation, constateert dat netwerken van beschermde fietspaden in middeninkomenssteden een uiterst kosteneffectieve manier zijn om de uitstoot te verminderen; die kwantificeerbare economische voordelen opleveren en zichzelf in minder dan een jaar terugverdienen.

Deze netwerken creëren jaarlijks meer economische waarde dan ze kosten om te bouwen, gezien de besparingen op transportkosten en de voordelen voor de volksgezondheid van meer lichaamsbeweging.

Beschermde fietspadennetwerken presteren beter dan alle andere infrastructuurontwikkelingen. Metrorailsystemen, die weliswaar een essentieel onderdeel vormen van duurzaam stadsvervoer, presteren bijvoorbeeld met een factor tien beter in termen van emissiereducties per bestede dollar. Voor elke 200 dollar die aan snelwegen wordt uitgegeven, zal volgens het rapport één ton broeikasgasemissies per jaar worden gecreëerd, terwijl dezelfde uitgaven aan beschermde fietspaden bijna precies hetzelfde niveau van broeikasgasemissies verminderen.

Het rapport is een van de allereerste empirische metingen van de reductie van broeikasgassen door netwerken van beschermde fietspaden in lage- en middeninkomenslanden, waarbij specifiek de impact wordt onderzocht van de uitgebreide netwerken die bestaan in de grote steden Bogotá, Colombia en Guangzhou. China. Met behulp van fietstellingen en interceptenquêtes, gecombineerd met emissiefactoren gedurende de levenscyclus voor verschillende vervoerswijzen, schat deze studie dat deze netwerken de uitstoot van ongeveer 22.000 ton CO2-eq per jaar in Bogotá en 16.000 in Guangzhou voorkomen. In elke stad komt dit overeen met de hoeveelheid koolstof die zou worden vastgelegd door jaarlijks 300.000 tot 400.000 nieuwe bomen te planten.

Investeren in fietspaden levert ook talloze economische en sociale voordelen op voor steden. Volgens het rapport heeft het netwerk van Bogotá naar schatting 132 miljoen USD gekost om te bouwen, bespaart het reizigers 80 miljoen USD per jaar en voorkomt het 300 sterfgevallen per jaar – wat een economische waarde oplevert van 230 miljoen USD, wat een voordeel oplevert van 310 miljoen USD per jaar in totaal. Het netwerk van Guangzhou kostte naar schatting 69 miljoen dollar om te bouwen, bespaart reizigers 30 miljoen dollar per jaar en voorkomt 50 sterfgevallen – wat een economische waarde oplevert van 55 miljoen dollar per jaar, met een voordeel van in totaal 105 miljoen dollar per jaar. Deze schattingen van de economische voordelen omvatten geen tijdwinst, verminderde luchtvervuiling, stijging van de grondwaarde of andere aspecten van de economische voordelen van fietsen.

De lessen die in dit rapport uit Bogotá en Guangzhou worden getrokken, laten zien dat netwerken van beschermde fietspaden als essentieel moeten worden beschouwd; ze kunnen veel sneller en kosteneffectiever worden aangelegd dan snelle vervoerssystemen en de implementatie duurt een paar jaar of minder, in plaats van tientallen jaren. De meest cruciale actie die een stad kan ondernemen om met name het fietsen te bevorderen, is de aanleg van een netwerk van beschermde fietspaden om fietsen veilig, betaalbaar en toegankelijk te maken.

De bevindingen van dit onderzoek stellen iedereen in staat de klimaateffecten van een fietspadennetwerk in hun stad te modelleren. ITDP-onderzoekers hebben een gratis interactief modelleringshulpmiddel ontwikkeld om de impact van elke voorgestelde ontwikkeling van fietspaden te voorspellen, die hier kan worden gedownload in Microsoft Excel of Google Spreadsheets.

Daarnaast iRAP's CycleRAP Het model kan een belangrijke aanvulling zijn om de veiligheidseffecten van het fietspadennetwerk te begrijpen.

 

Nieuw rapport: Een werkelijk duurzaam mobiliteitsparadigma moet een groot deel van de investeringen in lopen en fietsen omvatten

Een tweede rapport Maak plaats voor wandelen en fietsen door een nieuw mondiaal partnerschap voor actief reizen en gezondheid (PAD) laat zien dat het mogelijk maken van een aanzienlijk deel van de stadsverplaatsingen beloopbaar en fietsbaar te maken een snelle, betaalbare en betrouwbare manier zal zijn om de transportemissies, de verkeersopstoppingen en het aantal verkeersslachtoffers aanzienlijk te verminderen en tegelijkertijd te zorgen voor een betere volksgezondheid, sterkere economieën en eerlijkere samenlevingen .

Uit het rapport blijkt:

 • Als de huidige motoriseringstrends niet worden omgekeerd, zal het stadsvervoer de komende dertig jaar 50 miljard ton CO2 uitstoten;
 • Transport is verantwoordelijk voor ongeveer 27% van de mondiale CO2-uitstoot, en het is de sector met de sterkste groei: +78% van 1990 tot 2019;
 • 60% van alle stadsritten is korter dan 5 km, een kwart is minder dan 1 km, maar toch wordt momenteel meer dan de helft van deze ritten met gemotoriseerde voertuigen afgelegd. Wandelen en fietsen hebben het potentieel om aan een groot deel van de huidige en toekomstige mobiliteitsvraag te voldoen en zijn kosteneffectieve oplossingen voor het drastisch terugdringen van de CO2-uitstoot en de uitstoot van verontreinigende stoffen tijdens korte ritten, vooral in vergelijking met autoritten.

Afbeelding tegoed: Maak plaats voor wandel- en fietsrapport

Effectieve ondersteuning voor lopen en fietsen in het dagelijks leven vereist een reeks geïntegreerde, samenhangende en gefinancierde acties voor:

 • infrastructuur om lopen en fietsen veilig, toegankelijk en gemakkelijk te maken;
 • campagnes om een verschuiving in de mobiliteitsgewoonten van mensen te ondersteunen;
 • ruimtelijke ordening om de nabijheid en kwaliteit van de toegang tot dagelijkse voorzieningen te voet en met de fiets te garanderen;
 • integratie met het openbaar vervoer om duurzame mobiliteit voor langere reizen te ondersteunen; En
 • capaciteitsopbouw om de succesvolle uitvoering van effectieve wandel- en fietsstrategieën met meetbare impact mogelijk te maken.

Ter gelegenheid van de COP27-klimaatconferentie heeft iRAP zich aangesloten bij het Partnership for Active Travel and Health, samen met voorstanders van meer wandelen en fietsen, door een brief te sturen naar overheden en steden. Wij ondersteunen de oproep aan overheden en steden om meer te investeren in lopen en fietsen om de klimaatdoelen te bereiken en de levens van mensen te verbeteren. Zie de brief, ondertekenaars en PATH-partners HIER waar u zich ook kunt aansluiten bij de vele organisaties die zich hebben aangemeld voor ondersteuning.

RAP Tools ter ondersteuning van de modal shift

Over de hele wereld moeten steden dringend de uitstoot terugdringen om de klimaatverandering aan te pakken, de gezondheids- en economische last van verkeersongevallen te verminderen en de levenskwaliteit van hun inwoners te verbeteren.

Het plaatsen van wandelen en fietsen in het hart van mondiale, nationale en lokale strategieën is van cruciaal belang en RAP Tools, waaronder Star Rating for School, CycleRAP, iRAP's Big Data Tool en het Training and Accreditation Program van de liefdadigheidsinstelling bieden belangrijke metgezellen voor op bewijs gebaseerde actie.

iRAP's CycleRAP Dit model is een belangrijke aanvulling op het begrijpen van de veiligheidseffecten die een fietspadennetwerk in hun stad zou hebben. CycleRAP is een gemakkelijke, betaalbare en snelle methode om de veiligheid van weg- en fietsinfrastructuur te beoordelen. Het heeft tot doel het aantal ongevallen te verminderen en de veiligheid te verbeteren, specifiek voor fietsers en andere gebruikers van lichte mobiliteit, door locaties met een hoog risico te identificeren zonder de noodzaak van ongevallengegevens. Het kan overal ter wereld worden gebruikt en iRAP is op zoek naar partners die het nieuwe CycleRAP-model willen testen om de veiligheidssterrenwaardering van hun ontwerpen en infrastructuur te meten en te valideren.

Sterrenwaardering voor scholen (SR4S) is een op bewijsmateriaal gebaseerd hulpmiddel voor het meten, beheren en communiceren van de risico's waaraan kinderen worden blootgesteld op weg naar school. Het ondersteunt snelle interventies die levens redden en ernstig letsel vanaf de eerste dag voorkomen. SR4S wordt al gebruikt in 55 landen, waar het de veiligheid van bijna 1.000 scholen heeft beoordeeld.

De iRAP Big Data-tool stelt gebruikers in staat te onderzoeken hoe veilig de wegen in de wereld en het land zijn voor elke groep weggebruikers, de menselijke en economische gevolgen van verkeersongevallen, de wegkenmerken die er toe doen, en de business case voor veiligere wegen. Gebaseerd op een steekproef van 358.000 km aan wegen in 54 landen, laat de tool zien dat 86 procent van de verplaatsingen een onveilige 1- tot 2-sterrenscore voor fietsers heeft en 91 procent van de wegen waar fietsers aanwezig zijn en het verkeer 40 km/u rijdt ( 40 km/u) of meer hebben geen fietspaden. Voor voetgangers beoordeelt 88 procent van de reizen een onveilige 1 tot 2 sterren voor voetgangers:

 • 85 procent van de wegen waar voetgangers aanwezig zijn en verkeersstromen met een snelheid van 40 km/u of meer hebben geen formele voetpaden of trottoirs;
 • 92 procent van de wegen waar voetgangers elkaar oversteken en waar het verkeer 40 km/u of meer rijdt, heeft geen oversteekplaatsen voor voetgangers; En
 • 22 procent van de oversteekplaatsen voor voetgangers is slecht bewegwijzerd of slecht onderhouden.

Het trainingsprogramma van iRAP dat de opleiding van 54.000 mensen wereldwijd heeft ondersteund, zorgt voor capaciteitsopbouw en accreditatie voor het gebruik van RAP Tools om de veiligheid van fietsen en voetgangers te optimaliseren.

Voor meer informatie:

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!