Selecteer een pagina

Meer dan 230 leads van nationale wegenbeoordelingsprogramma's (RAP's) in 46 landen die zich hebben geregistreerd voor Coffee and Connect, werden deze maand in het Engels en Spaans gegeven om meer te weten te komen over de belangrijkste elementen en partners die deel uitmaken van een effectief RAP-'ecosysteem' en tips om hen hierbij te betrekken succes.

De sessie inbegrepen presentaties op:

 • Een snelle reis rond de wereld: mondiaal en nationaal nieuws – Judy Williams Wereldwijd programma- en communicatiemanager, iRAP
 • Een update over iRAP-initiatieven – Greg Smit Mondiale programmadirecteur, iRAP
 • Wat is een RAP precies, hoe kun je er een vormen en wie moeten er bij betrokken worden?? – Greg Smit 
 • Partners samenbrengen voor een gemeenschappelijk doelValeria Motta, Directeur belangenbehartiging en partnerschappen, Global Alliance of NGOs for Road Safety

Greg zei dat wegbeoordelingsprogramma's in vele maten en vormen kunnen voorkomen, maar meestal vier gemeenschappelijke kenmerken bevatten:

Een effectief programma vereist niet noodzakelijkerwijs een formele RAP-entiteit, maar ze maken allemaal gebruik van de iRAP-methodologie en -instrumenten (aangevuld door andere) en omvatten een focus op maximaal zeven sleutelelementen: programmaleiderschap, beoordelingen, beleid, capaciteitsopbouw, investeringen, implementatie en toezicht, communicatie en belangenbehartiging, en het meten van succes. Dit wordt ondersteund door een 'ecosysteem' van partners, elk met een belangrijke en complementaire rol.

“Niemand kan het allemaal doen,” zei Greg.

De 7 sleutelelementen voor een RAP-programma en een belangrijk ecosysteem van partners die erbij betrokken moeten worden

Valeria, die campagnes en beleidsactiviteiten coördineert voor 302 aangesloten NGO's in 100 landen, zei dat NGO's belangrijke en noodzakelijke pleitbezorgers zijn voor de verkeersveiligheid, vaak effectief in het katalyseren van de politieke wil.

Ze adviseerde om met alle partners een gemeenschappelijke basis te leggen op basis van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, en niet alleen de doelstellingen die gericht zijn op gezondheid en infrastructuur. Klimaat, gender, onderwijs en partnerschappen zijn allemaal gerelateerde en invloedrijke agenda’s voor samenwerking om verkeerstrauma’s te verminderen.

“Met beperkte middelen is het waardevol om partners en uw inspanningen prioriteit te geven aan degenen met een groot belang/grote invloed”, zei Valeria:

Judy deelde een reeks spannende mondiale en nationale nieuwshoogtepunten, waaronder:

 • Er worden nu 22 nationale en nationale verkeersveiligheidsstrategieën gepubliceerd met RAP-statistieken als doelstellingen voor een veiligere weginfrastructuur. Deze omvatten Vietnam, Indonesië, Kroatië, Brazilië, Saoedi-Arabië, China, Griekenland, Nieuw-Zeeland, Australië, Thailand, Maleisië en Slovenië. Daarnaast heeft Abertis veiligheidsverplichtingen met Star Rating vastgelegd voor hun tolwegen in 15 landen. Gecombineerd hebben de strategieën een veiligheidsimpact in 70 landen. Veel ontwikkelingsbanken hebben in hun projecten ook doelstellingen voor het aantal sterren gesteld.
 • iRAP's Waar we werken kaart is verbeterd met meer iRAP-statistieken, beleid en links naar nationale gegevens over vaccins tegen verkeersongevallen en business cases voor elk land. Het is een waardevolle bron om te zien wat er in landen gebeurt en om in contact te komen met RAP-leads.
 • NGO's hebben ministers in 36 landen ontmoet om het Mondiale Plan te overhandigen en hen aan te moedigen het in nationale strategieën te implementeren. De Mondiale Alliantie van NGO’s Commit to Act-campagne vorige week gehouden en riep de besluitvormers van de regering op om specifieke, meetbare toezeggingen op het gebied van de verkeersveiligheid te doen en deze toezeggingen in daden om te zetten. Er zijn 123 toezeggingen geregistreerd op de mondiale commitment tracker van het Bondgenootschap.
 • De Internationaal transportforum bracht vorige week de ministers van Transport en belanghebbenden op het gebied van de verkeersveiligheid van 63 lidstaten bijeen om te bekijken hoe we transport inclusief maken voor samenlevingen, en in het bijzonder hoe we dit op grote schaal in beleid kunnen bereiken.
 • De eerste ooit VN-bijeenkomst op hoog niveau over mondiale verkeersveiligheid zal plaatsvinden van 30 juni tot 1 juli in New York en zal staatshoofden (premiers en presidenten) samenbrengen om te bespreken hoe het aantal verkeersdoden en -gewonden tegen 2030 kan worden gehalveerd. iRAP's brieven aan de staatshoofden in landen via de permanente missies van de VN die hun deelname en implementatie van het Mondiale Plan aanmoedigen, zijn goed ontvangen en ongeveer 50 landen hebben de brief gebruikt in hun eigen lokale belangenbehartigingsbijeenkomsten met ministers. iRAP ondersteunt landen die willen deelnemen.
 • De VN-verkeersveiligheidsfonds roept op tot het indienen van voorstellen tegen 30 juni. Het Fonds heeft tijdens de laatste oproep in totaal $ 4 miljoen uitbetaald. Tot de prioriteiten behoren technische bijstand om lacunes op te sporen en de nationale plannen te verbeteren, en om specifieke acties uit te voeren om de nationale verkeersveiligheid en het beheer ervan te verbeteren.
 • Het Braziliaanse Nationale Ministerie van Transportinfrastructuur (DNIT) heeft dat gedaan bekroond met een iRAP 5-sterren Performer Award erkenning van zijn uitzonderlijke leiderschap bij de ontwikkeling van BrazilRAP.
 • In de Dominicaanse Republiek heeft de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank een 1.100 km lange iRAP-beoordeling gefinancierd.
 • EuroRAP heeft een serie lunchseminars georganiseerd voor het delen van kennis. Iedereen is welkom. Ook in Europa zijn de Projecten RADAR en SLAIN aanwezig. Dit waren beide multinationale projecten waarbij respectievelijk twaalf en vier Donaulanden betrokken waren. Project SABRINA loopt ook in elf Donaulanden en heeft tot doel veiligheidsproblemen met de fietsinfrastructuur in de hele regio aan te pakken. Deze projecten hebben een grote impact in meerdere landen in Europa.
 • De Millennium Challenge Corporation heeft de sterrenwaardering van 50 km aan ontwerpen gefinancierd voor een Egis-project in Ivoorkust.
 • TanRAP wordt volgende maand gelanceerd. Tanzania is het eerste land dat dit beleid implementeert 10 Stappenplan voor een veiligere wegeninfrastructuur en we kijken ernaar uit om deze mijlpaal met lokale partners te vieren.
 • MoroRAP voor Marokko wordt ontwikkeld met steun van de National Road Safety Agency en het General Department of Roads.
 • Het Department of Roads heeft onlangs een door de Wereldbank gefinancierd project afgerond Beoordeling van 1.500 km op risicovolle nationale snelwegen in Nepal.
 • In Pakistan is de beoordeling van 15.570 km van het nationale wegennetwerk voltooid.
 • In Senegal is een nieuw nationaal agentschap voor verkeersveiligheid van start gegaan.
 • In de Verenigde Staten is in Nebraska een Winnebago Tribe-project van start gegaan en er wordt een vergelijkingsrapport voor veilige systeemcodering ontwikkeld dat op de TRB-conferentie in januari zal worden vrijgegeven.
 • ThaiRAP heeft tijdens de Nationale Verkeersveiligheidsconferentie van vandaag de Premier's Award voor Verkeersveiligheid ontvangen.

Coffee and Connect is een belangrijk forum voor capaciteitsopbouw en mentorschap terwijl nationale RAP's hun strategieën en actieplannen ontwikkelen voor het tweede decennium van actie om het aantal verkeersdoden en -gewonden in de wereld tegen 2030 te halveren.

iRAP is de wereldwijde overkoepelende organisatie voor regionale en nationale RAP's, waaronder EuroRAP, BrazilRAP, IndiaRAP, MyRAP, ThaiRAP, ChinaRAP, AusRAP, KiwiRAP, usRAP en SARAP.

Werken in partnerschapsprogramma's is #SstrongerTogether.

Als u wilt deelnemen aan toekomstige Coffee and Connect-sessies, neem dan contact op met judy.williams@irap.org

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!