Selecteer een pagina

Het realiseren van veiliger wegen en weggebruik is mogelijk. Een herschikking van de prikkels over veiligheidsresultaten en commerciële belangen is nodig om het geschatte investeringstekort van $260 miljard te mobiliseren en te bereiken dat nodig is om het aantal verkeersdoden en -gewonden tegen 2030 te halveren. Innovatieve financiering door de particuliere sector en op resultaten gebaseerde impactinvesteringen hebben het potentieel om deze win-winsituatie te ontsluiten om levens te redden, geld te besparen en wereldwijd banen te creëren.

De Wereldbank en Internationale Financieringsmaatschappij (IFC), in samenwerking met de International Road Assessment Programme (iRAP) En FIA-panel op hoog niveau voor verkeersveiligheid hebben een rapport uitgebracht waarin het marktfalen op het gebied van de financiering van verkeersveiligheid wordt onderzocht en waarin praktische bedrijfsmodellen worden geschetst om de particuliere investeringen en duurzame financiering te mobiliseren die nodig zijn om de onzichtbare crisis van gevaarlijke wegen aan te pakken.

De Levens redden door particuliere investeringen in verkeersveiligheid Rapport benadrukt dat verkeersongevallen wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van dodelijke slachtoffers en ernstig gewonden zijn. Als we doorgaan met ‘business as usual’ zullen in de komende tien jaar ruim 375 miljoen, voornamelijk jonge mensen, gedood en gewond raken, resulterend in economische verliezen van meer dan $20 biljoen dollar in 2030. Verkeersongevallen kunnen landen maar liefst 6 procent van hun bbp kosten en gezinnen in de val lokken omdat ze inkomensgenererend vermogen verliezen en zich richten op het bieden van levenslange zorg.

Het rapport roept op tot een kritische mobilisatie van investeringen uit de particuliere sector om de kloof te dichten en sluit aan bij het onlangs gelanceerde beleid Globaal Plan voor het Decennium van Actie voor Verkeersveiligheid 2021-2030 het aantal verkeersdoden en -gewonden in de wereld tegen 2030 te halveren. Dit omvat investeringen gericht op het bereiken van Doelstelling 3, namelijk dat alle nieuwe wegen drie sterren of beter moeten zijn voor alle weggebruikers, en Doelstelling 4 om ervoor te zorgen dat in elk land meer dan 75% aan reizen over de weg gaat die voor iedereen 3 sterren of beter zijn.

De partners onderzochten businessmodellen en financieringsinstrumenten om meer private investeringen in verkeersveiligheid mogelijk te maken. Een team van adviseurs van Dalberg-adviseurs En Kaartnr werden ingeschakeld om hun levensvatbaarheid te evalueren en hun potentieel te onderzoeken in 10 landen in Latijns-Amerika, Azië en Afrika. In de landen zijn de mogelijkheden en uitdagingen op het gebied van de operationalisering beoordeeld, onder meer door de identificatie van potentiële proefprojecten. In de tweede fase van het werk, Sociale Financiën En Impactstrateeg werden ingeschakeld om de kwestie met een impact-investeringslens te benaderen.

Er is een reeks oplossingen ontworpen, waaronder acht projectarchetypen met grote impact, een raamwerk voor het ontwerpen van verkeersveiligheidsprojecten en vijf mogelijke investeringsstructuren. Bevindingen uit meer dan 50 interviews met belanghebbenden met verkeersveiligheidsexperts, autoriteiten uit de publieke sector, ecosysteemactoren, concessiehouders, vermogensbeheerders, fondsen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en investeerders die actief zijn in Latijns-Amerika, Afrika bezuiden de Sahara en Zuid-Azië vormden de basis voor het onderzoek. .

iRAP-voorzitter en FIA High Level Panel-secretaris Miquel Nadal zei: “Het onvermogen van de markt om op passende wijze rekening te houden met de kosten van verkeersongevallen is een van de belangrijkste redenen voor de onderinvestering van de publieke en private sector in verkeersveiligheid. De groei van maatschappelijk verantwoord beleggen en de markt voor duurzame financiering biedt een nieuwe kans om het falen aan te pakken en de economische casus te vertalen in een belegbare businesscase die zowel levensreddende gevolgen heeft als rendement op investeringen voor particulier kapitaal. Het onderkennen van de kosten en baten van verkeersveiligheid kan de basis vormen voor innovatieve mechanismen om prikkels voor investeringen te creëren en op elkaar af te stemmen en het win-win-win-potentieel van driesterren- of betere wegen wereldwijd te ontsluiten.”

Het Mondiale Plan voor het Decennium van Actie tot 2030 roept regeringen en partners op om nationale en lokale actieplannen te ontwikkelen en uit te voeren om het aantal verkeersdoden en -gewonden tegen 2030 te halveren en de twaalf mondiale prestatiedoelstellingen voor verkeersveiligheid te verwezenlijken, waarvan de doelstellingen 3 en 4 het waarborgen van alle verkeersveiligheidsdoelstellingen omvatten. nieuwe wegen worden aangelegd volgens een standaard van drie sterren of beter voor alle weggebruikers (Doelstelling 3), en tegen 2030 wordt voor alle weggebruikers ruim 75% gereisd op het equivalent van wegen van drie sterren of beter (Doelstelling 4). “De leiding van de Wereldbank bij dit werk, samen met de gevestigde IFC- en iRAP-partnerschappen in Brazilië, laten zien wat al mogelijk is. Om ervoor te zorgen dat het werkelijk een decennium van actie en realisatie voor de verkeersveiligheid wordt, moeten we de oplossingen die levens zullen redden snel opschalen en financiering door de particuliere sector is een essentieel onderdeel van de stapsgewijze verandering die nodig is om het aantal verkeersdoden en -gewonden tegen 2030 te halveren.” Dat zegt Rob McInerney, CEO van iRAP.

Volgens iRAP's vaccins voor wegen Big Data Tool, die Doelstellingen 3 en 4 tegen 2030 bereikt, zou 450.000 levens per jaar en 100 miljoen doden en gewonden kunnen redden gedurende de levensduur van de behandelingen, met een economisch voordeel van $8 aan besparingen voor elke geïnvesteerde $1.

De Levens redden door particuliere investeringen in verkeersveiligheid Rapport maakt deel uit van de Mobility and Transport Connectivity Series van de Wereldbank. De serie verzamelt bewijsmateriaal en bevordert innovatie en goede praktijken met betrekking tot de ontwikkelingsuitdagingen die worden aangepakt bij transportactiviteiten en analytische en adviesdiensten. Het werk bouwt voort op iRAP's Investeringen met sociale impact initiatieven en de “Investeren om levens te redden" rapport.

Download het volledige rapport van de Wereldbank hier.

Bron afbeelding: rapport van de Wereldbank

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!