Selecteer een pagina

Door Vinicios Ranzan

Stedelijke mobiliteit is een uitdaging voor elke grote stad en naarmate de technologie voortschrijdt, ontstaan er steeds efficiëntere oplossingen. De transportinfrastructuur evolueert echter langzamer vanwege de complexiteit en de kosten die grote kunstwerken met zich meebrengen.

Het wagenpark in Brazilië is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld, van 48,5 miljoen in 2010 naar 109 miljoen in april 2021. Dit vergroot de uitdagingen en dwingt de sector om naar nieuwe oplossingen te zoeken. Vorig jaar registreerde Brazilië 35.000 sterfgevallen als gevolg van verkeersongevallen. Wereldwijd sterven jaarlijks 1,35 miljoen mensen.

Sinds 2015 draagt een initiatief van Santa Catarina bij aan het efficiënter maken van investeringen in het gebied, met als doel de verkeersveiligheid te verbeteren. De Stars-software voor snelweginspectie, wat staat voor Smart Technology to Advanced Road Safety (intelligente technologie voor geavanceerde verkeersveiligheid, in Portugese vertaling), is ontwikkeld door onderzoekers van het Transport and Logistics Laboratory (LabTrans) van de Federale Universiteit van Santa Catarina (UFSC).

Met een video-onderzoek van de weg, gemaakt met een camera bevestigd aan een voertuig, kunnen wetenschappers de weg classificeren op een schaal volgens gestandaardiseerde internationale criteria en zelfs een investeringsplan verkrijgen om “levens te redden” op de gevaarlijkste wegen. Dit werk volgt de methodologie en normen van het International Road Assessment Program (iRAP), dat internationale investeringen in de wegeninfrastructuur begeleidt.

“Deze iRAP-methodologie wordt zeer goed geaccepteerd door de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, omdat het een methodologie is die ons in staat stelt mogelijke resultaten, op het gebied van verkeersveiligheid, van investeringen in infrastructuur te visualiseren”, legt de doctor in de ingenieurswetenschappen uit. Camila Barreto, coördinator civiele veiligheid en verkeersveiligheid bij LabTrans.

risico schaal
Het begint allemaal met een video-overzicht van de weg. Volgens de coördinator heeft LabTrans al onderzoeken uitgevoerd in São Paulo, Paraná, Minas Gerais en Ceará, waar in Fortaleza ongeveer 100 kilometer aan stedelijke wegen werd geanalyseerd.

“Stars is een goedkope geïntegreerde oplossing, waarbij beelden worden verkregen met behulp van actiecamera’s, zoals GoPro. We gebruikten een personenauto en installeerden de camera volgens een vooraf vastgesteld patroon en maakten op basis daarvan een onderzoek. We kunnen hem snel naar elke plek brengen, zonder dat we een eigen, vooraf uitgerust voertuig nodig hebben”, legt Camila uit.

Via de vastgelegde beelden verwerkt en codeert het LabTrans-team de gegevens in Stars, waarbij meer dan 70 verschillende kenmerken worden geïdentificeerd – zoals de rijsnelheid, of de rijstrook enkel of dubbel is, de aanwezigheid van kruispunten, oversteekplaatsen voor voetgangers, bermen en objecten aan de zijkanten. oa het genereren van een soort röntgenfoto van de weg. Daarna worden de gegevens geëxporteerd naar een andere iRAP-programmasoftware, genaamd ViDA.

“Met behulp van de iRAP-software verkrijgen we de sterrenwaardering van de wegen, van 1 tot 5 sterren, waarbij één ster de weg is met het grootste risico voor gebruikers”, legt Camila uit. ViDA classificeert wegen ook op basis van het risico dat gepaard gaat met vier soorten weggebruikers: voertuiginzittenden, motorrijders, voetgangers en fietsers.

investeringsplan
ViDA-software genereert ook investeringsplannen voor veiligere wegen. Volgens Camila bestaat er een lijst met ruim negentig tegenmaatregelen of technische maatregelen, meestal tegen lage kosten, die van invloed zijn op het verbeteren van de verkeersveiligheid.

“Elk van deze tegenmaatregelen brengt kosten met zich mee, afhankelijk van het land of zelfs de regio. Met sociaal-economische gegevens en gegevens over ongevallen is het mogelijk om deze economisch haalbare investeringsplannen te genereren, inclusief een schatting van het aantal levens en ernstige verwondingen dat in twintig jaar kan worden gered.”

Op basis van deze methodologie heeft het Nationale Ministerie van Transportinfrastructuur (DNIT) startte in juli 2020 met het functionele onderzoek van het volledige Braziliaanse federale netwerk (60.000 kilometer). Ook de Nationale Bank voor Economische en Sociale Ontwikkeling (BNDES) integreerde de iRAP-methodiek in de concessieprojecten.

plannen om verder te gaan
LabTrans is niet de enige instelling die geaccrediteerd is om dit soort onderzoeken uit te voeren, maar het is wel een van de elf iRAP Centers of Excellence over de hele wereld, de enige in Brazilië. Nu UFSC de Stars-registratie heeft bij het National Institute of Industrial Property (Inpi), uitgegeven op 18 mei, wil het team aan de slag met de kwaliteitscontrole van werken in het gebied.

“Stars heeft het certificaat van Inpi al ontvangen. Daarna is deze registratie 50 jaar geldig. Toch zijn we op zoek naar innovaties en verbeteringen in de fasen van postcodering en kwaliteitscontrole, namelijk het evalueren van de codering die wordt uitgevoerd door LabTrans-codeerders of codeerders van andere bedrijven, zoals voorzien door de iRAP-methodologie. We kunnen beoordelen of het correct wordt gedaan, volgens de iRAP Road Coding Manual, inclusief nieuwe functies in de evaluatie van wegcodering door middel van kaarten en beeldverificatie. Andere door iRAP geaccrediteerde systemen ter wereld beschikken niet over dit tweede proces”, legt Camila uit.

Dit artikel is overgenomen van https://amp-ocp-news.cdn.ampproject.org/c/s/amp.ocp.news/geral/software-catarinense-le-as-rodovias-e-aponta-os- melhores-investimentos-para-torna-las-mais-seguras

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!