Selecteer een pagina

Met een golf van fietsen als gevolg van de gevolgen van COVID, de opkomst van apps voor voedselbezorging, deelfietsen zonder dok en e-bikes, wordt nu een CycleRAP-model van de tweede generatie ontwikkeld onder leiding van experts van twintig mondiale organisaties.

Het concept van CycleRAP is in 2015 ontstaan door de gezamenlijke inspanningen van iRAP, de Koninklijke Nederlandse Toerclub (ANWB), de Provincie Fryslân en het Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheidsonderzoek (SWOV) en werd vervolgens getest op ruim 400 km aan wegen en fietsvoorzieningen in Nederland.

Gebaseerd op de uitkomsten Van deze vroege tests wordt nu een tweede generatie van het model ontwikkeld voor wereldwijde toepassing onder begeleiding van een expert CycleRAP-adviesgroep en zal worden getest in tests die halverwege het jaar van start zullen gaan, te beginnen met de toepassing ervan op Eurovelo-routes door het Europese Donaugebied als onderdeel van het project SABRINA.

De afgelopen jaren, en vooral de afgelopen jaren, zien veel steden over de hele wereld een grote toename in het gebruik van fietsen en micromobiliteit. De krachten erachter variëren net zoveel als de steden zelf. Voor sommigen is dit het resultaat van goed geplande en uitgevoerde investeringen in fietsinfrastructuur, bevordering van duurzaam vervoer en proactief beleid. Maar voor veel anderen kwam het meer incidenteel tot stand: de snelle opkomst van apps voor voedselbezorging, deelfietsen zonder dock of andere vormen van gedeelde micromobiliteit, of nieuwe batterijtechnologieën en de plotselinge toestroom van e-bikes en e-scooters op de markt. . En dan was er nog COVID, en de plotselinge monumentale verandering in de manier waarop hele stadsbevolkingen zich verplaatsten.

In de nasleep van deze verschuiving melden velen ook een stijging van het aantal dodelijke en ernstig gewonde ongevallen waarbij fietsers en gebruikers van micromobiliteit betrokken zijn. Zo is het aantal ernstige verwondingen in Zweden als gevolg van fietsongevallen de afgelopen tien jaar met ongeveer 35% toegenomen, terwijl het aantal ernstige verwondingen bij alle andere soorten ongevallen is gedaald. In Nederland worden jaarlijks ruim 60% van de circa 80.000 fietsongevallen als ernstig aangemerkt.

Het monitoren, beheren en aanpakken van de veiligheid op voorzieningen die worden gebruikt door fietsers en lichte voertuigen is een uitdaging, zelfs voor degenen met de meest geavanceerde fietsnetwerken. Hiervoor zijn twee belangrijke redenen. Ten eerste verwaarlozen of negeren specificaties en handleidingen voor de wegenbouw en het ontwerp van fietsinfrastructuur, beoordelingsinstrumenten zoals verkeersveiligheidsaudits en praktijken op het gebied van wegbeheer vaak de veilige fietsinfrastructuur. Ten tweede zijn de gegevens over waar fiets- en micro-mobiliteitsongevallen plaatsvinden en waarom deze zeer slecht of zelfs niet aanwezig zijn, zelfs voor degenen die over de meest ontwikkelde rapportagesystemen voor verkeersongevallen beschikken.

Gegevens zijn van cruciaal belang voor het begrijpen van de aard van het probleem en de manier waarop dit kan worden aangepakt. CycleRAP, een iRAP innovatieproject, heeft tot doel deze leemte te helpen opvullen door een manier te bieden om de veiligheid objectief te meten en te benchmarken.

CycleRAP is een verbeterd risico-evaluatiemodel dat specifiek is bedoeld voor gebruikers van fietsen en micromobiliteit, met als doel het aantal ongevallen te verminderen en de infrastructuur voor deze vervoerswijzen te verbeteren. CycleRAP kan op zichzelf worden gebruikt of in combinatie met andere wegbeoordelingsinstrumenten, zoals Beoordelingen met sterrenbeoordelingen of verkeersveiligheidsaudit, om fiets- en lichte mobiliteitsspecifieke analyses te bieden.

Net als de Star Ratings zal CycleRAP een voorspellend model zijn dat kan worden gebruikt om locaties met een hoog risico te identificeren zonder dat er ongevalsgegevens nodig zijn. Het zal softwaretools aandrijven die worden gebruikt voor het lokaliseren en in kaart brengen van waar crashes waarschijnlijk zullen plaatsvinden, en suggesties bieden voor behandelingen om dit risico te verminderen.

Voor wie is CycleRAP bedoeld?

CycleRAP is bedoeld voor gebruik door elke transportautoriteit of andere organisatie die betrokken is bij het aanpakken of bepleiten van veiliger voorzieningen voor fietsers en gebruikers van andere lichte mobiliteitsvoertuigen. Specifieke toepassingen kunnen zijn:

  • Het aanpakken van expliciete of algemene veiligheidsproblemen voor fietsers en gebruikers van lichte mobiliteit
  • Het evalueren van de capaciteit van het bestaande netwerk om tegemoet te komen aan de snel toenemende vraag of de toename van nieuwe voertuigtypen
  • Prioriteit geven aan financiering en investeringen in fiets- en lichte mobiliteitsinfrastructuur
  • Steden helpen bij het formaliseren van snelle responsmaatregelen voor fietsers tijdens COVID19, en bij het ontwikkelen van post-COVID-plannen.

Het CycleRAP-model en de gegevens zullen naar verwachting van belang zijn voor een breed scala aan belanghebbenden, waaronder:

Transport- en stadsplanners Aanbieders van diensten voor het delen van fietsen en micromobiliteit Fietskoeriers- en voedselbezorgbedrijven Schoolgemeenschappen
Beleidsmakers en pleitbezorgers voor het milieu, klimaatverandering en duurzaamheid Zorgdiensten en verzekeraars Investeerders in infrastructuur en transport Kaart- en navigatieproviders

Voor meer informatie over CycleRAP

Roxy Tacq
Urban Mobility & Road Safety Expert
roxy.tacq@icloud.com
www.irap.org/innovatie

Lees hier meer over CycleRAP

Het innovatiekader van iRAP: iRAP brengt teams samen die een gemeenschappelijk belang delen in het redden van levens door veiliger wegen en veiliger reizen. Onze wereldwijde partnerschappen met overheden, mobiliteitsclubs, industrie en onderzoeksgroepen zorgen ervoor dat innovatieve ideeën van één programmapartner onmiddellijk met anderen kunnen worden gedeeld voor wederzijds voordeel.

Lees hier meer over het innovatieframework van iRAP

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!