Selecteer een pagina

Mevrouw Meredith Liddle; Torill Pape, directeur (ontwerp, beoordeling en standaarden van structuren), TMR; en Miquel Nadal, voorzitter van de raad van bestuur van iRAP

De International Road Assessment Programme (iRAP) heeft met trots de Queensland Ministerie van Transport en Hoofdwegen (TMR) in Australië als finalist voor de iRAP Gary Liddle Memorial-trofee vandaag in Praag gepresenteerd aan de best presterende wegautoriteit ter wereld, waardoor wegen met een hoog risico worden geëlimineerd.

De nieuwe en eeuwigdurende iRAP-trofee eert de levenslange bijdrage van de voormalige bestuursvoorzitter van de liefdadigheidsinstelling aan de publieke sector en het transport Gary Liddle AO die eerder dit jaar overleed.

TMR maakt gebruik van de wereldwijd erkende iRAP-methodologie om de veiligheid van de Bruce Highway in Queensland, voorheen geïdentificeerd als een van de gevaarlijkste snelwegen in Australië, te verbeteren.

Op bewijs gebaseerde veiligheidsverbeteringen die zijn geleverd in een werkpakket van 350 miljoen AUD$ hebben het aantal doden en ernstig gewonden (FSI's) op het netwerk gehalveerd en geleid tot de ontwikkeling van een innovatieve en nu wereldwijd toegepaste Wide Center Line Treatment (WCLT). De WCLT is nu een verplichte vereiste op alle nieuwe en verbeterde plattelandswegen met volumes van meer dan 4.000 voertuigen per dag op het 33.000 km lange netwerk van TMR.

Bij de aankondiging van de finalisten zei Rob McInerney, CEO van iRAP: “Het kaliber van de nominaties was dit jaar erg hoog en de juryleden hebben het grote, lange termijn en impactvolle investeringsprogramma van TMR op de Bruce Highway met 3-sterren of betere wegupgrades erkend. voltooid en indrukwekkende verbeteringen in de sterrenwaardering en FSI-reducties bereikt. Monitoring en evaluatie hebben een op bewijs gebaseerde analyse opgeleverd van de effectiviteit van het programma, wat heeft geleid tot extra levensreddende investeringen en feedback in investeringen in Queensland en de iRAP-modellen, ten behoeve van alle partners wereldwijd.”

Dennis Walsh, hoofdingenieur bij TMR zei: “We zijn erg trots op deze internationale erkenning voor ons uitgebreide werk gedurende vijf jaar om de veiligheid op de Bruce Highway, onze belangrijkste vracht- en wooncorridor van Brisbane naar Cairns, te verbeteren. iRAP Star Rating-beoordelingen hebben ons geholpen het risiconiveau 'ingebouwd' in de snelweginfrastructuur te begrijpen, investeringsplannen voor veiligere wegen te ontwikkelen om op bewijs gebaseerde veiligheidsupgrades te informeren en de Star Rating-statistieken voor en na te bieden om succes te meten. De investeringen redden nu dagelijks levens en voorkomen ernstig letsel.”

Van 2008 tot 2011 waren ongevallen op de Bruce Highway verantwoordelijk voor meer dan 17 procent van de Australische verkeersdoden, hoewel de snelweg slechts 7,5 procent van het nationale netwerk voor zijn rekening nam. Alleen al in 2012 kostten verkeersongevallen op het traject van 1.670 km de gemeenschap in Queensland meer dan $800 miljoen Australische dollar.

Het Bruce Highway Safety Package (BHSP) is door TMR ontwikkeld als onderdeel van een gezamenlijke toezegging van $13 miljard van de regeringen van Australië en Queensland. De iRAP-methodologie is in wezen een op bewijs gebaseerd en onafhankelijk evaluatiekader om het succes van de implementatie te begeleiden en te meten.

iRAP's Methodologie voor sterrenbeoordeling biedt een eenvoudige en objectieve maatstaf voor het veiligheidsniveau dat 'ingebouwd' is in de weg voor inzittenden van voertuigen, motorrijders, fietsers en voetgangers.

Tranche 1 van de BHSP begon met de bouw in 2013/14 en werd voltooid in 2018/19. De infrastructuurwerkzaamheden omvatten de installatie van WCLT, audio-tactiele lijnmarkering, gekanaliseerde rijstroken voor rechtsafslaan en verkeersveiligheidsbarrières, met aanzienlijke voordelen voor de verkeersveiligheid.

Van 2013 tot 2018 was er een toename van 46 procent in de weglengte met een score van 3 sterren of beter, en het aandeel reizen op trajecten met 3 sterren of beter steeg van 63,5 naar 75,7 procent.

Het aantal dodelijke ongevallen daalde met 48,8 procent en er werd vastgesteld dat locaties die de Wide Center Line-behandeling ontvingen een FSI-ongevallenreductie van 20 procent registreerden, evenals een vermindering van het aantal botsingen tussen voertuigen, frontale botsingen en bermongevallen. respectievelijk 46,4, 45,9 en 26,1 procent.

BHSP Tranche 1 werd voltooid in 2018-2019 en is de eerste van drie tranches in het $13 miljard Bruce Highway Upgrade Program, dat naar verwachting in 2027-2028 zal worden voltooid.

De winnaar van de iRAP Gary Liddle Memorial Trophy werd donderdag 5 oktober gepresenteerd tijdens de iRAP Innovatieworkshop, een officieel side-event van de XXVIIe Wereldwegencongres wordt gehouden van 2 tot 6 oktober in het Praagse Congrescentrum, Tsjechië.

Voor meer informatie:

  • Over het Bruce Highway Safety Package en de resultaten van TMR: Klik hier.
  • Over alle prijswinnaars, Klik hier.

- Loopt af -

Media vragen

Download kopie van het persbericht

Voor iRAP:
Judy Williams, mondiaal programma- en communicatiemanager
Mobiel: +61 400 782 204
E-mail:   judy.williams@irap.org

Voor TMR:
TMR-media-unit
Tel: +61 (0)7 3066 7060

Over Gary Liddle en de Memorial Trophy

Gary Liddle was een zeer gerespecteerde leider in de transportsector, negen jaar lang vrijwillig trustee van de liefdadigheidsinstelling iRAP en voorzitter van het bestuur van iRAP van 2017-2022. Vóór zijn overlijden bij MND in 2023 hielpen zijn leiderschap en wijsheid de impact van de liefdadigheidsinstelling te vergroten tot het punt waarop meer dan 400.000 doden en gewonden door partners over de hele wereld waren gered. Gary heeft meer dan 40 jaar de transportsector gediend. In die tijd bekleedde hij niet alleen ondersteuning voor iRAP, maar bekleedde hij ook hogere leidinggevende posities in de Australische wegensector, onder meer als Chief Executive van VicRoads, plaatsvervangend secretaris van het Department of Transport, Planning and Local Infrastructure (Vic), voorzitter van ARRB, voorzitter van Austroads en voorzitter van iMOVE, bestuurslid van Roads Australia en bestuursfuncties in zowel PIARC als REAAA. In 2017 werd Gary benoemd tot Officier in de Orde van Australië (AO) voor “onderscheidende diensten aan het openbaar bestuur in de Victoriaanse transportsector door middel van leiderschap op het gebied van beleidsrichting, infrastructuurontwikkeling, verkeersveiligheid en hervorming van de regelgeving.” Hij was een sterke en standvastige leider, een genereuze en ondersteunende mentor en een toegewijd pleitbezorger voor de verkeersveiligheid. Gezien zijn levenslange bijdrage aan de publieke sector en het transport, eert iRAP Gary's nalatenschap met de Gary Liddle Memorial Trophy die jaarlijks wordt uitgereikt. Nominaties staan open voor elke nationale, provinciale of lokale wegautoriteit ter wereld die de iRAP-methodologie en/of -instrumenten heeft gebruikt om hun wegen veiliger en gemeenschappen leefbaarder te maken. Programma's/activiteiten voor de veiligheid van de infrastructuur en de bijbehorende evaluaties moeten in de afgelopen vijf jaar zijn voltooid. De prijs erkent levensreddende impact, leiderschap in bestuur en openbare dienstverlening, relevantie, innovatie, duurzaamheid, samenwerking en overdraagbaarheid naar andere rechtsgebieden.
https://irap.org/irap-gary-liddle-memorial-trophy/

 Over het Queensland Department of Transport and Main Roads (TMR)

Het Department of Transport and Main Roads (TMR) is een afdeling van de staatsregering van Queensland in Australië. Het plant, beheert en levert de geïntegreerde transportomgeving van Queensland om duurzame transportoplossingen te realiseren voor het 33.000 km lange rijkswegennet, maar ook voor het spoor, de lucht en de zee. De geïntegreerde benadering van transportplanning verplaatst en verbindt mensen, plaatsen, goederen en diensten veilig, efficiënt en effectief om bij te dragen aan de levenskwaliteit van mensen, het economische welzijn van Queensland en een duurzame omgeving.
https://www.tmr.qld.gov.au/

Over de International Road Assessment Programme (iRAP)

iRAP is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met een visie voor een wereld zonder risicovolle wegen, die de veiligheid van de wegeninfrastructuur in meer dan 170 landen beïnvloedt. iRAP en haar partners werken samen met de Verenigde Naties, de Wereldgezondheidsorganisatie, overheden, ontwikkelingsbanken, mobiliteitsclubs, de industrie, NGO's op het gebied van verkeersveiligheid en onderzoeksorganisaties om op bewijs gebaseerde hulpmiddelen, training en ondersteuning te bieden om hen te helpen hun wegen veilig te maken. De verkeersveiligheids-Star Rating-methodologie van iRAP is gratis te gebruiken en biedt een eenvoudige en objectieve maatstaf voor het veiligheidsniveau dat 'ingebouwd' is op de weg voor inzittenden van voertuigen, motorrijders, fietsers en voetgangers. Een 1-sterrenweg is het minst veilig en een 5-sterrenweg het veiligst. iRAP werkt samen met partners om: wegen met een hoog risico te inspecteren en sterbeoordelingen, risicokaarten en investeringsplannen voor veiligere wegen te ontwikkelen; zorgen voor training, instrumenten en ondersteuning die nationale, regionale en lokale capaciteiten zullen opbouwen en in stand houden; en de verkeersveiligheidsprestaties volgen, zodat financieringsinstanties de levensreddende en economische voordelen van hun investeringen kunnen beoordelen. iRAP en zijn partners beschikken over bijna 1,5 miljoen kilometer aan wegen en ontwerpen, en 1.229 scholen, die de veiligheid van $100 miljard dollar aan infrastructuurinvesteringen beïnvloeden. Bijna 1,8 miljoen km zijn risico's in kaart gebracht en wereldwijd zijn ruim 63.350 mensen getraind. iRAP Veiligheidsinzichtenverkenner (https://irap.org/safety-insights-explorer/) werpt een licht op de menselijke en economische impact van verkeersongevallen, hoe veilig onze wegen zijn, en de business case voor veiligere wegen in landen en in de wereld.
www.irap.org

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!