Selecteer een pagina

Miquel Nadal, voorzitter van de raad van bestuur van iRAP; Torill Pape, directeur (ontwerp, beoordeling en standaarden van structuren), TMR; A/Prof Marko Sevrovic, Faculteit Transport- en Verkeerswetenschappen (FPZ), Universiteit van Zagreb en Senior Verkeersveiligheidsingenieur, European Institute of Road Assessment (EIRA); Prof. Kasem Choocharukul, ThaiRAP-leider; Julio Urzua, directeur strategische projecten van iRAP; en mevrouw Meredith Liddle

De International Road Assessment Programme (iRAP) heeft vandaag met trots de winnaar en finalisten bekend gemaakt voor de iRAP Gary Liddle Memorial Trophy in Praag, uitgereikt aan 's werelds best presterende wegautoriteit die wegen met een hoog risico elimineert.

De eeuwigdurende iRAP Trophy, die voor het eerst wordt gepresenteerd op het XXVIIe World Road Congress, eert de levenslange bijdrage aan de publieke sector en het transport van de voormalige bestuursvoorzitter van de liefdadigheidsinstelling Gary Liddle AO die eerder dit jaar overleed.

Brazilië Nationaal Ministerie van Transportinfrastructuur (DNIT) pakte de prestigieuze gong als winnaar van de inaugurele trofee voor zijn levensreddende BrazilRAP-project dat in 20 korte maanden 54.500 km van zijn nationale netwerk met een sterrenwaardering heeft uitgebreid, op resultaten gebaseerde investeringen en een driesterren- of beter beleid om levens te redden.

Bij de uitreiking van de trofee zei iRAP Chief Executive Officer Rob McInerney: “Het is een voorrecht om vandaag de erfenis van Gary Liddle te eren en het indrukwekkende werk te erkennen van wegautoriteiten wereldwijd bij het veiliger maken van wegen en het leefbaarder maken van gemeenschappen door de innovatieve toepassing van de iRAP-methodologie en hulpmiddelen."

De ontvangers van de Gary Liddle Memorial Trophy 2023 zijn:

“Het kaliber van de nominaties was zeer hoog,” zei de heer McInerney, “waarbij DNIT opviel vanwege zijn beleidsinzet, schaal van beoordelingen en gemobiliseerde investeringen uit de publieke en private sector om levens te redden en ernstige verwondingen te voorkomen. De innovatie op het gebied van rapportage en integratie met bureauactiviteiten is toonaangevend in de wereld”, zei hij.

Via haar verkeersveiligheidsprogramma voor de Braziliaanse snelwegen wil DNIT de levens van meer dan 150.000 mensen redden gedurende twintig jaar, in lijn met de mondiale doelstellingen van de VN om het aantal doden en gewonden in het verkeer tegen 2030 te halveren.

De jury noemde het voorbeeld van DNIT een prachtig bewijs voor anderen dat “een snelle en grootschalige stapsgewijze verandering in het op prestaties gebaseerde beheer van investeringen in wegeninfrastructuur voor de verkeersveiligheid absoluut mogelijk is”.

De directeur van DNIT, de heer Luiz Guilherme de Mello, zei: “We zijn erg trots op deze internationale erkenning. DNIT lanceerde het BrazilRAP-project in 2021 en nam een strategische beslissing om de iRAP-methodologie centraal te stellen in ons werk om de verkeersveiligheid te verbeteren. Het heeft de wetenschappelijke basis en inspiratie opgeleverd voor gezamenlijke inspanningen om de capaciteit en investeringen op te schalen en de veiligheid binnen ons netwerk te transformeren.”

iRAP's Methodologie voor sterrenbeoordeling biedt een eenvoudige en objectieve maatstaf voor het veiligheidsniveau dat 'ingebouwd' is in de weg voor inzittenden van voertuigen, motorrijders, fietsers en voetgangers.

De jury was onder de indruk van het hoge kaliber aan nominaties en koos ervoor om ook finalistentrofeeën uit te reiken aan het Queensland Department of Transport and Main Roads, Bangkok Metropolitan Administration (BMA) en Croatian Roads, die elk op verschillende manieren indrukwekkend leiderschap op het gebied van verkeersveiligheid tonen.

Tijdens de iRAP Gary Liddle Memorial Trophy werd uitgereikt iRAP Innovatieworkshop, een officieel side-event van de Wereldwegencongres, gehouden van 5-6 oktober in het Praagse Congrescentrum, Tsjechië.

Voor meer informatie over de trofee en de winnaars van 2023, Klik hier.

- Loopt af -

Media vragen:

Judy Williams, mondiaal programma- en communicatiemanager, iRAP
Mobiel: +61 400 782 204
E-mail:   judy.williams@irap.org

Over Gary Liddle en de Memorial Trophy

Gary Liddle was een zeer gerespecteerde leider in de transportsector, negen jaar lang vrijwillig trustee van de liefdadigheidsinstelling iRAP en voorzitter van het bestuur van iRAP van 2017-2022. Vóór zijn overlijden bij MND in 2023 hielpen zijn leiderschap en wijsheid de impact van de liefdadigheidsinstelling te vergroten tot het punt waarop meer dan 400.000 doden en gewonden door partners over de hele wereld waren gered. Gary heeft meer dan 40 jaar de transportsector gediend. In die tijd bekleedde hij niet alleen ondersteuning voor iRAP, maar bekleedde hij ook hogere leidinggevende posities in de Australische wegensector, onder meer als Chief Executive van VicRoads, plaatsvervangend secretaris van het Department of Transport, Planning and Local Infrastructure (Vic), voorzitter van ARRB, voorzitter van Austroads en voorzitter van iMOVE, bestuurslid van Roads Australia en bestuursfuncties in zowel PIARC als REAAA. In 2017 werd Gary benoemd tot Officier in de Orde van Australië (AO) voor “onderscheidende diensten aan het openbaar bestuur in de Victoriaanse transportsector door middel van leiderschap op het gebied van beleidsrichting, infrastructuurontwikkeling, verkeersveiligheid en hervorming van de regelgeving.” Hij was een sterke en standvastige leider, een genereuze en ondersteunende mentor en een toegewijd pleitbezorger voor de verkeersveiligheid. Gezien zijn levenslange bijdrage aan de publieke sector en het transport, eert iRAP Gary's nalatenschap met de Gary Liddle Memorial Trophy die jaarlijks wordt uitgereikt. Nominaties staan open voor elke nationale, provinciale of lokale wegautoriteit ter wereld die de iRAP-methodologie en/of -instrumenten heeft gebruikt om hun wegen veiliger en gemeenschappen leefbaarder te maken. Het programma/de activiteiten voor de veiligheid van de infrastructuur en de bijbehorende evaluaties moeten in de afgelopen vijf jaar zijn voltooid. De prijs erkent levensreddende impact, leiderschap in bestuur en openbare dienstverlening, relevantie, innovatie, duurzaamheid, samenwerking en overdraagbaarheid naar andere rechtsgebieden.

https://irap.org/irap-gary-liddle-memorial-trophy/

Over de International Road Assessment Programme (iRAP)

iRAP is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met een visie voor een wereld zonder risicovolle wegen, die de veiligheid van de wegeninfrastructuur in meer dan 170 landen beïnvloedt. iRAP en haar partners werken samen met overheden, ontwikkelingsbanken, mobiliteitsclubs, de industrie, onderzoeksorganisaties, NGO's op het gebied van verkeersveiligheid, de Verenigde Naties en onderzoeksorganisaties om op bewijs gebaseerde hulpmiddelen, training en ondersteuning te bieden om hen te helpen hun wegen veilig te maken. De verkeersveiligheids-Star Rating-methodologie van iRAP is gratis te gebruiken en biedt een eenvoudige en objectieve maatstaf voor het veiligheidsniveau dat 'ingebouwd' is op de weg voor inzittenden van voertuigen, motorrijders, fietsers en voetgangers. Een 1-sterrenweg is het minst veilig en een 5-sterrenweg het veiligst. iRAP werkt samen met partners om: wegen met een hoog risico te inspecteren en sterbeoordelingen, risicokaarten en investeringsplannen voor veiligere wegen te ontwikkelen; zorgen voor training, instrumenten en ondersteuning die nationale, regionale en lokale capaciteiten zullen opbouwen en in stand houden; en de verkeersveiligheidsprestaties volgen, zodat financieringsinstanties de levensreddende en economische voordelen van hun investeringen kunnen beoordelen. iRAP en zijn partners beschikken over een sterwaardering van bijna 1,5 miljoen kilometer aan wegen en ontwerpen, en 1.229 scholen, wat de veiligheid van bijna $100 miljard USD aan infrastructuurinvesteringen beïnvloedt. Bijna 1,8 miljoen km zijn risico's in kaart gebracht en wereldwijd zijn ruim 63.350 mensen getraind. iRAP Veiligheidsinzichtenverkenner (https://irap.org/safety-insights-explorer/) werpt een licht op de menselijke en economische impact van verkeersongevallen, hoe veilig onze wegen zijn, en de business case voor veiligere wegen in landen en in de wereld.

www.irap.org

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!