Selecteer een pagina

Mevrouw Meredith Liddle; A/Prof Marko Sevrovic, Faculteit Transport- en Verkeerswetenschappen (FPZ), Universiteit van Zagreb en Senior Road Safety Engineer, European Institute of Road Assessment (EIRA) neemt de trofee in ontvangst namens Croatian Roads; en Miquel Nadal, voorzitter van de raad van bestuur van iRAP

De International Road Assessment Programme (iRAP) heeft met trots aangekondigd Kroatische Wegen Ltd als finalist voor de iRAP Gary Liddle Memorial-trofee vandaag in Praag gepresenteerd aan de best presterende wegautoriteit ter wereld, waardoor wegen met een hoog risico worden geëlimineerd.

De nieuwe en eeuwigdurende iRAP-trofee eert de levenslange bijdrage van de voormalige bestuursvoorzitter van de liefdadigheidsinstelling aan de publieke sector en het transport Gary Liddle AO die eerder dit jaar overleed.

Croatian Roads Ltd maakt gebruik van de wereldwijd erkende iRAP-methodologie om sinds 2008 veiliger wegen in het land te creëren, in samenwerking met de Kroatische Automobielclub, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Universiteit van Zagreb. iRAP Star Rating-beoordelingen hebben hen geholpen het risiconiveau dat 'ingebouwd' is in hun wegeninfrastructuur te begrijpen en investeringsplannen voor veiligere wegen te ontwikkelen om op bewijs gebaseerde veiligheidsverbeteringen te informeren die dagelijks levens redden en ernstig letsel voorkomen.

Bij de aankondiging van de finalisten zei Rob McInerney, CEO van iRAP: “Het kaliber van de nominaties was dit jaar erg hoog en de juryleden hebben de proactieve verkeersveiligheidshouding van Croatian Roads erkend die verder gaat dan alleen beoordelingen om iRAP in hun dagelijkse activiteiten te integreren om resultaten te bereiken Reizen met 3 sterren of beter. Hun robuuste en op feiten gebaseerde aanpak heeft het mogelijk gemaakt belangrijke investeringen veilig te stellen en in te zetten om levens te redden.”

Slavisa Babic van de Croatian Roads zei: “We zijn erg trots op deze internationale erkenning. In 2018 hebben we de gedenkwaardige stap voorwaarts gezet om een revolutie teweeg te brengen in onze aanpak van wegenontwerp en -onderhoud, op basis van onze eigen iRAP-beoordelingen. Door de principes van ‘vergevingsgezinde wegen en bermen’ te omarmen en op basis van strenge verkeersveiligheidsaudits en -inspecties, hebben we sindsdien gepleit voor een veiligere weginfrastructuur, geïnformeerd door iRAP.”

iRAP's Methodologie voor sterrenbeoordeling biedt een eenvoudige en objectieve maatstaf voor het veiligheidsniveau dat 'ingebouwd' is in de weg voor inzittenden van voertuigen, motorrijders, fietsers en voetgangers.

De autoriteit integreert iRAP-beoordelingen met routinematige wegenonderhouds- en inspectieactiviteiten, met behulp van Aantal sterren voor ontwerpen (SR4D) het verbeteren van de veiligheid van wegontwerpen vóór de uitvoering van werkzaamheden, en het nastreven van mogelijkheden om samen te werken aan innovatieve EU-projecten om de impact te maximaliseren.

Croatian Roads verleende integrale steun aan de Connecting Europe Facility van de Europese Commissie Project SLAIN (levens redden, de veiligheid van het TEN-T-wegennet beoordelen en verbeteren) uitgevoerd in de vijf Europese landen Bulgarije, Kroatië, Griekenland, Italië en Spanje van 2019 tot 2021. Ze boden technische en financiële steun voor het project dat 8.000 km aan risicokaarten, 4.000 km aan sterbeoordelingen en investeringsplannen voor veiligere wegen opleverde, en analyseerde wegen op hun gereedheid voor verbonden en geautomatiseerde voertuigen (CAV's).

Croatian Roads is erkend in het 'Safety on TEN-T'-project – een uitzonderlijke prestatie die ervoor zal zorgen dat de veiligheid van meer dan 200 km van de Kroatische wegen met een hoog risico zal worden verbeterd met gerichte technische tegenmaatregelen, gefinancierd met EU-financiering tot 85 procent van de projectwaarde.

De Vodice Bypass is slechts één voorbeeld van succes waarbij verbeteringen aan de infrastructuur, op basis van iRAP-beoordelingen in combinatie met andere interventies, tussen 2010 en 2019 een vermindering van 21,5 procent hebben bereikt in het aantal ernstige verkeersongevallen.

Croatian Roads zal een belangrijke partner zijn bij de levering van Kroatisch Nationaal Verkeersveiligheidsplan 2021-2030 waarin het doel wordt gesteld dat alle nieuwe wegen en bestaande wegen in het land die 75 procent van het verkeer vervoeren, tegen 2030 moeten voldoen aan een minimale 3-sterren iRAP-sterrenwaardering voor alle weggebruikers.

De winnaar van de iRAP Gary Liddle Memorial Trophy werd donderdag 5 oktober gepresenteerd tijdens de iRAP Innovatieworkshop, een officieel side-evenement van het XXVIIe World Road Congress dat van 2 tot 6 oktober wordt gehouden in het Praagse Congrescentrum, Tsjechië.

Voor meer informatie:

  • Over het verkeersveiligheidsprogramma van Croatian Roads: Klik hier.
  • Over alle winnaars van de Trofee, Klik hier.

- Loopt af -

Media vragen

Download een kopie van het persbericht

Voor iRAP:
Judy Williams, mondiaal programma- en communicatiemanager
Mobiel: +61 400 782 204
E-mail:   judy.williams@irap.org

Voor Kroatische wegen:
Slaviša Babić, hoofd van de verkeersafdeling
Mobiel: +385 98 905 8589
E-mail:   slavisa.babic@hrvatske-ceste.hr

Over Gary Liddle en de Memorial Trophy

Gary Liddle was een zeer gerespecteerde leider in de transportsector, negen jaar lang vrijwillig trustee van de liefdadigheidsinstelling iRAP en voorzitter van het bestuur van iRAP van 2017-2022. Vóór zijn overlijden bij MND in 2023 hielpen zijn leiderschap en wijsheid de impact van de liefdadigheidsinstelling te vergroten tot het punt waarop meer dan 400.000 doden en gewonden door partners over de hele wereld waren gered. Gary heeft meer dan 40 jaar de transportsector gediend. In die tijd bekleedde hij niet alleen ondersteuning voor iRAP, maar bekleedde hij ook hogere leidinggevende posities in de Australische wegensector, onder meer als Chief Executive van VicRoads, plaatsvervangend secretaris van het Department of Transport, Planning and Local Infrastructure (Vic), voorzitter van ARRB, voorzitter van Austroads en voorzitter van iMOVE, bestuurslid van Roads Australia en bestuursfuncties in zowel PIARC als REAAA. In 2017 werd Gary benoemd tot Officier in de Orde van Australië (AO) voor “onderscheidende diensten aan het openbaar bestuur in de Victoriaanse transportsector door middel van leiderschap op het gebied van beleidsrichting, infrastructuurontwikkeling, verkeersveiligheid en hervorming van de regelgeving.” Hij was een sterke en standvastige leider, een genereuze en ondersteunende mentor en een toegewijd pleitbezorger voor de verkeersveiligheid. Gezien zijn levenslange bijdrage aan de publieke sector en het transport, eert iRAP Gary's nalatenschap met de Gary Liddle Memorial Trophy die jaarlijks wordt uitgereikt. Nominaties staan open voor elke nationale, provinciale of lokale wegautoriteit ter wereld die de iRAP-methodologie en/of -instrumenten heeft gebruikt om hun wegen veiliger en gemeenschappen leefbaarder te maken. Programma's/activiteiten voor de veiligheid van de infrastructuur en de bijbehorende evaluaties moeten in de afgelopen vijf jaar zijn voltooid. De prijs erkent levensreddende impact, leiderschap in bestuur en openbare dienstverlening, relevantie, innovatie, duurzaamheid, samenwerking en overdraagbaarheid naar andere rechtsgebieden.
https://irap.org/irap-gary-liddle-memorial-trophy/

 Over Kroatische Wegen Ltd

Croatian Roads Ltd (Hrvatske ceste doo) is een Kroatisch staatsbedrijf met beperkte aansprakelijkheid, belast met het beheer, de aanleg en het onderhoud van rijkswegen in Kroatië overeenkomstig de bepalingen van de Kroatische Wet op de Openbare Wegen.
http://www.hrvatske-ceste.hr/

Over de International Road Assessment Programme (iRAP)

iRAP is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met een visie voor een wereld zonder risicovolle wegen, die de veiligheid van de wegeninfrastructuur in meer dan 170 landen beïnvloedt. iRAP en haar partners werken samen met de Verenigde Naties, de Wereldgezondheidsorganisatie, overheden, ontwikkelingsbanken, mobiliteitsclubs, de industrie, NGO's op het gebied van verkeersveiligheid en onderzoeksorganisaties om op bewijs gebaseerde hulpmiddelen, training en ondersteuning te bieden om hen te helpen hun wegen veilig te maken. De verkeersveiligheids-Star Rating-methodologie van iRAP is gratis te gebruiken en biedt een eenvoudige en objectieve maatstaf voor het veiligheidsniveau dat 'ingebouwd' is op de weg voor inzittenden van voertuigen, motorrijders, fietsers en voetgangers. Een 1-sterrenweg is het minst veilig en een 5-sterrenweg het veiligst. iRAP werkt samen met partners om: wegen met een hoog risico te inspecteren en sterbeoordelingen, risicokaarten en investeringsplannen voor veiligere wegen te ontwikkelen; zorgen voor training, instrumenten en ondersteuning die nationale, regionale en lokale capaciteiten zullen opbouwen en in stand houden; en de verkeersveiligheidsprestaties volgen, zodat financieringsinstanties de levensreddende en economische voordelen van hun investeringen kunnen beoordelen. iRAP en zijn partners beschikken over bijna 1,5 miljoen kilometer aan wegen en ontwerpen, en 1.229 scholen, die de veiligheid van $100 miljard dollar aan infrastructuurinvesteringen beïnvloeden. Bijna 1,8 miljoen km zijn risico's in kaart gebracht en wereldwijd zijn ruim 63.350 mensen getraind. iRAP Veiligheidsinzichtenverkenner (https://irap.org/safety-insights-explorer/) werpt een licht op de menselijke en economische impact van verkeersongevallen, hoe veilig onze wegen zijn, en de business case voor veiligere wegen in landen en in de wereld.
www.irap.org

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!