Selecteer een pagina

De leiders van de G20 zijn op weg naar de 18e top van staatshoofden en regeringsleiders in India deze week en de belangenbehartiging van iRAP heeft een beroep gedaan op hun inzet voor resultaatgerichte financiering van 3-sterren of betere wegeninfrastructuur om te voldoen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de VN.

De top van de G20-leiders in New Delhi op 9 en 10 september SDG-top van de Verenigde Naties in New York op 18-19 september, en de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties van 25 september in New York, een unieke kans bieden voor het leiderschap en de oplossingen van de G20 om de dubbele mondiale uitdagingen van verkeerstrauma en klimaatactie aan te pakken.

iRAP heeft geschreven brieven aan de staatshoofden van elk G20-landy waarin de immense en vermijdbare kosten van verkeerstrauma’s voor de bevolking en de economie van hun land worden geschetst, samen met de geschatte menselijke en monetaire besparingen die het bereiken van VN-doelstelling 4 dat tegen 2030 ruim 75% aan reizen op 3-sterren- of betere wegen zal plaatsvinden voor alle weggebruikers.

Steun voor resultaatgerichte financiering, impactinvesteringen en verkeersveiligheidsobligaties zullen de basis vormen voor de mobilisatie van bestaande en nieuwe financiering om de win-win-winvoordelen van veilig en duurzaam transport te ontsluiten – om levens te redden, geld te besparen en banen te creëren.

Volgens Rob McInerney, CEO van iRAP: “De morele en financiële businesscase voor het elimineren van wegen met een hoog risico is duidelijk. In India bijvoorbeeld worden naar schatting elke dag 819 mensen gedood bij verkeersongevallen. Het hoeft niet zo te zijn. Er zijn oplossingen beschikbaar. Het bereiken van VN-doelstelling 4 tegen 2030 zou elk jaar 101.231 levens kunnen redden, met een economisch voordeel van $801,8 miljard dollar voor de economie van het land.”

Levens en ernstige verwondingen kunnen op grote schaal worden gered, met aanzienlijke economische voordelen voor elk land en wereldwijd, door middel van innovatieve mechanismen voor de financiering van infrastructuur als onderdeel van ontwikkelingshulp en handelspartnerschappen.

iRAP en mondiale partners, waaronder de VN, Wereldbank, IFC, EIB, ADB, IDB, MCC en PIDG zijn het vormgeven van de resultaatgerichte financiering van een veiligere weginfrastructuur voor alle weggebruikers die de dubbele verkeersveiligheids- en klimaatdoelstellingen zal verwezenlijken. Het leveren van een driesterren- of betere infrastructuur voor voetgangers, fietsers, motorrijders, inzittenden van voertuigen en openbaar vervoer zal het aantal verkeerstrauma's terugdringen en de noodzakelijke verschuiving van vervoerswijze vergemakkelijken die nodig is om aan de Overeenkomst van Parijs te voldoen. Elk driesterren- of beter project zal bijdragen aan het creëren van veilige, duurzame, gezonde en inclusieve gemeenschappen die floreren.

Volgens iRAP's VeiligheidsinzichtenverkennerHet optrekken van de wegeninfrastructuur tot een standaard van drie sterren of beter voor alle weggebruikers in de G20 kan meer dan $56 miljoen levens en ernstige verwondingen besparen gedurende de twintigjarige levensduur van wegwerkzaamheden, met een geschat voordeel van $8,6 biljoen voor hun gezamenlijke economieën.

Het bereiken van Doelstelling 4 in elk land is consistent met Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling 3.6 van de VN (die tot doel heeft het aantal verkeersdoden en -gewonden tegen 2030 te halveren) en Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling 11.2 (die streeft naar veilige en duurzame steden). Het is een van de afspraken die de VN-lidstaten hebben gemaakt 12 mondiale prestatiedoelstellingen voor verkeersveiligheid die de basis vormen van de Globaal Plan voor het Decennium van Actie voor Verkeersveiligheid 2021-2030.

Op resultaten gebaseerde financieringstoezeggingen zullen rechtstreeks de G20-routekaart voor infrastructuur als beleggingscategorie en de erkenning van infrastructuur als motor van economische groei en welvaart ondersteunen; de standaard van drie sterren of beter die wordt benadrukt in de G20-principes voor kwaliteitsinvesteringen in infrastructuur (Osaka, 2019); de InfraTech-agenda van de G20 die de prijs-kwaliteitverhouding en investeringen in hoogwaardige infrastructuur verbetert voor betere sociale, economische en ecologische resultaten (Riyad, 2020); G20-aanbevelingen over beleidsgebaseerde leningen en G20-beginselen op hoog niveau over duurzaamheidsgerelateerde financiële instrumenten en de cruciale rol van veilige, betrouwbare en hoogwaardige infrastructuur (Rome, 2021); het ontsluiten van innovatieve financiering in de LMIC’s om de SDG’s te verwezenlijken en de G20 Sustainable Finance Roadmap en het G20/Global Infrastructure Hub Framework over het opschalen van duurzame infrastructuurinvesteringen te ondersteunen (Bali, 2022).

Onder het Indiase voorzitterschap staat de G20-top die deze week begint in het teken van het thema 'Eén aarde, één familie, één toekomst'. Het is het hoogtepunt van het G20-proces en het werk dat het afgelopen jaar is verricht via ministeriële bijeenkomsten, werkgroepen en betrokkenheidsgroepen.

iRAP en Towards Zero Foundation's gepubliceerde T20-beleidsbrief Het verwezenlijken van de SDG’s voor verkeersveiligheid in de G20-landen heeft het G20-proces al geïnformeerd.

In zijn directe pleidooibrieven aan de G20-leiders heeft iRAP de volgende kansen voor G20-leiderschap en samenwerking benadrukt:

  • Steun de opname van innovatieve mechanismen voor de financiering van infrastructuur en verkeersveiligheid als thema’s voor het Braziliaanse voorzitterschap van de G20, waarop voortgebouwd wordt Het leiderschap van Brazilië hierin isA.
  • Zorg ervoor dat alles nieuwe investeringen in infrastructuur zijn voor alle weggebruikers drie sterren of beter in overeenstemming met de door de lidstaten overeengekomen Global Road Safety Performance Target 3.
  • Ondersteun de ontwikkeling van Verkeersveiligheidsobligaties en resultaatgerichte financiering om bestaande wegen via nationale programma's en ODA naar de mondiale standaard van drie sterren of beter te brengen.
  • Vaststellen van nationale beleidsdoelstellingen voor meer dan 75% aan reizen 3-sterren of betere wegen voor alle weggebruikers ter ondersteuning van de SDG-doelstellingen en het Mondiaal Plan voor het Decennium van Actie voor Verkeersveiligheid.

Verwacht wordt dat de G20 aan het einde van de Top een Leidersverklaring zal aannemen, waarin de inzet van de leiders ten aanzien van de prioriteiten wordt vastgelegd die zijn besproken en overeengekomen tijdens de ministeriële en werkgroepvergaderingen.

“Het aanpakken van de mondiale last van verkeersgewonden staat centraal bij het bereiken van 'Eén Aarde, Eén Familie, Eén Toekomst'. Verkeersongevallen zijn wereldwijd de grootste doodsoorzaak onder jongeren en de transportsector veroorzaakt ongeveer 25% aan door de mens veroorzaakte CO2-uitstoot. Wij doen een beroep op de leiders van de G20 om prioriteit te geven aan de cruciale investeringen en inzet die nodig zijn om deze prioriteit op het gebied van de volksgezondheid aan te pakken, en staan klaar om de levensreddende verkeersveiligheidsinspanningen van besluitvormers en iRAP-partners in G20-landen en wereldwijd”, zei de heer McInerney.

De G20 bestaat uit 19 landen en de Europese Unie. De 19 landen zijn Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, India, Indonesië, Italië, Japan, de Republiek Korea, Mexico, de Russische Federatie, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Turkiye, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. India bekleedt het voorzitterschap van de G20 van 1 december 2022 tot 30 november 2023.

De meer dan 17.500 partners van iRAP in de G20-landen worden uitgenodigd om toegang te krijgen tot de brieven van de staatshoofden van de G20 ter ondersteuning van lokale belangenbehartiging.

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!