Selecteer een pagina

De Australische Automobiel Vereniging (AAA) benchmarkt de vooruitgang van het land Nationale Verkeersveiligheidsstrategie 2021-2030 en het gebruik van gegevens, of het gebrek daaraan, om te pleiten voor meer actie. Driemaandelijks gepubliceerde benchmarkrapporten, een openbaar datadashboard en brieven aan parlementsleden ondersteunen de campagne.

De laatste Benchmarking van de prestaties van het Nationale Strategierapport Verkeersveiligheid – Kwartaal juni laat zien dat de nationale en deelstaatregeringen nog steeds niet in staat zijn de meeste van hun overeengekomen doelstellingen te volgen, en dat het toenemende aantal verkeersdoden tekortkomingen in de gegevens blootlegt.

De AAA Dashboard voor verkeersveiligheidsgegevens volgt nationale en provinciale verkeersdoden en de voortgang van de staat op weg naar de reductie van de doelstellingen. Belangrijk is dat het ook benadrukt waar er geen basis- of voortgangsgegevens bestaan, of dat er een nationale gegevensdefinitie is bedacht om de verwezenlijking van de doelstellingen bij te houden.

AAA-directeur Michael Bradley zei: “Je kunt niet verbeteren wat je niet meet, en als het om verkeerstrauma's gaat, meet de Australische regering heel weinig.

“In 2023 is Australië niet in staat de omvang van het verkeerstrauma adequaat te kwantificeren, of de effectiviteit van de interventies die worden ingezet om dit te verminderen”, zei hij. “Auto’s zijn nog nooit zo veilig geweest en de wegenfinanciering is nog nooit zo hoog geweest, en toch neemt het aantal verkeersdoden toe.

“Er is een nieuwe aanpak nodig, te beginnen met nationale statistieken als leidraad voor wetshandhaving, wegeninvesteringen en beleidsverandering.”

Uit de nieuwe benchmarking- en datarapporten, gepubliceerd door de grootste auto-organisatie van het land, blijkt dat Australië nog lang niet op koers ligt om de doelstellingen van de Strategie te halen: het halveren van het aantal verkeersdoden in de periode tot 2030 en het terugdringen van ernstig gewonden met 30 procent in die periode.

Uit het rapport blijkt dat in de twaalf maanden tot 30 juni 2023 1.205 mensen zijn omgekomen op de Australische wegen – een stijging van 3,2 procent ten opzichte van de voorgaande overeenkomstige periode.

Het laat zien dat geen enkele Australische jurisdictie op koers ligt om de doelstellingen voor het terugdringen van het aantal dodelijke slachtoffers te halen, terwijl de sterftecijfers voor bestuurders, passagiers, voetgangers, fietsers en motorrijders allemaal boven de overeengekomen doelstellingen van de Strategie liggen.

De doelstellingen van de Strategie om het aantal verkeersdoden tegen 2030 te halveren en alle verkeersdoden onder kinderen van zeven jaar en jonger uit te bannen, liggen niet op koers om te worden gehaald. Maar ze zijn in ieder geval meetbaar.

“We weten dat dit doel niet helemaal op schema ligt, maar de voortgang op drie van de andere hoofddoelstellingen van de Strategie kan niet eens worden gekwantificeerd omdat de noodzakelijke gegevens niet worden verzameld of niet worden gerapporteerd,” zei de heer Bradley.

Deze drie doelstellingen zijn:

  • het verminderen van ernstig letsel met 30 procent;
  • het elimineren van verkeersdoden in CBD's van steden; En
  • het elimineren van sterfgevallen op alle nationale snelwegen en op hogesnelheidswegen die 80 procent van het verkeer over het netwerk bestrijken.

De AAA roept ertoe op dat de volgende Nationale Partnerschapsovereenkomst voor landtransportinfrastructuurprojecten van Australië (die in juli 2024 van kracht wordt) van staten en territoria eist dat ze relevante verkeersveiligheidsgegevens aan het Gemenebest verstrekken als voorwaarde voor financiering door het Gemenebest.

Judy Williams, Global Program and Communications Manager van iRAP, zei dat de AAA-campagne een geweldig voorbeeld is van communicatie en belangenbehartiging waar andere belanghebbenden op het gebied van de verkeersveiligheid van kunnen leren.

“De prestatierapporten, een openbaar datadashboard dat data-inzichten tot leven brengt, en de communicatie met besluitvormers van de overheid en de media die hen bewapenen met de kennis en de onder druk staande oproep van automobilisten om geprioriteerde actie te ondernemen, zorgen ervoor dat verkeersveiligheid onder de aandacht van het publiek komt,” ze zei.

De AAA is de belangrijkste auto-organisatie van het land en vertegenwoordigt de in de staat gevestigde autoclubs van Australië en hun 8,9 miljoen leden. Het is een apolitieke en technologieneutrale pleitbezorger voor een federaal transportbeleid dat de veiligheid, betaalbaarheid en mobiliteit verbetert.

Het AusRAP-programma, geleid door Austroads, heeft 423.000 km aan wegen en ontwerpen beoordeeld, waardoor de veiligheid van $19,2 miljard aan investeringen in wegeninfrastructuur is beïnvloed, waaronder een nationaal Safer Roads-programma van $3 miljard dat doelstellingen omvat voor prestaties van 3 sterren of beter. Beleidsdoelstellingen voor het beoordelen van sterren zijn vastgelegd in 14 nationale en nationale beleidsdocumenten, waaronder de Australische Nationale Verkeersveiligheidsstrategie 2021-2030, het Australische Nationale Verkeersveiligheidsactieplan 2023-2025, de Zuid-Australische Verkeersveiligheidsstrategie tot 2031, het Verkeersveiligheidsplan in New South Wales, Victoriaans Verkeersveiligheidsplan 2021-2023 en 2021 Richtlijnen voor het pilotprogramma voor het upgraden van afgelegen wegen van de Australische overheid helpen de veiligheid van miljarden dollars aan investeringen in wegenverbetering te informeren. Nationale partners zijn toonaangevend op het gebied van op kunstmatige intelligentie gebaseerde beoordelingen (AiRAP) en ARRB is een van de 11 iRAP Centers of Excellence die helpt vorm te geven aan de op bewijs gebaseerde mondiale veiligheidsnorm en -instrumenten voor weginfrastructuur. 549 mensen hebben geprofiteerd van de wereldwijde/online training van iRAP, samen met 3.300 mensen die zijn getraind in evenementen die lokaal worden gegeven. Er zijn 7 beoefenaars iRAP geaccrediteerd.

Volgens de iRAP VeiligheidsinzichtenverkennerHet behalen van VN-doelstelling 4 voor meer dan 75% reizen op wegen met drie sterren of betere wegen voor alle weggebruikers in Australië in 2030 kan naar schatting 65.541 dodelijke slachtoffers en ernstig gewonden besparen gedurende de twintigjarige levensduur van wegenonderhoud, met een economisch voordeel van USD$56,6 miljard aan de economie.

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!