Selecteer een pagina

SR4S (Star Rating for Schools) is door partners in 63 landen gebruikt om de risico's te beoordelen waaraan kinderen worden blootgesteld tijdens hun schoolreisje. iRAP is nu bezig met het updaten van het SR4S-model, onder begeleiding van iRAP Mondiaal Technisch Comité, om ervoor te zorgen dat SR4S het nieuwste onderzoek, bewijsmateriaal en ervaringen weerspiegelt van partners over de hele wereld die de tool gebruiken. SR4S gebruikt het voetgangersmodel van iRAP om de veiligheid van de weginfrastructuur te beoordelen, en de update van het SR4S-model maakt deel uit van een bredere evaluatie van iRAP-modellen die tegen eind 2023 zal worden geïmplementeerd.

De SR4S-modelupdate is consistent met de Safe System-principes die bepalen dat de voertuigsnelheid niet hoger mag zijn dan 30 km/u op plaatsen waar voertuigen en voetgangers zich vermengen. Bij de evaluatie werden deze principes en de feedback van partners die de SR4S gebruikten om meer dan 1.000 scholen te beoordelen in aanmerking genomen, en werden verschillende verbeteringen geïdentificeerd die konden worden aangebracht in de beoordeelde wegkenmerken en de risicofactoren ervan. Snelheden worden nu geregistreerd in stappen van 5 km/u, en er zijn verkeersstromen ingevoerd van 1.000 voertuigen per rijstrook tot 20.000 voertuigen per rijstrook. Risicofactoren voor trottoirs, verharde bermen, aantal rijstroken, rijstrookbreedte, toegangspunten van eigendommen, oversteekplaatsen voor voetgangers, kwaliteit van voetgangersoversteekplaatsen, kruispunttype, middentype, voertuigstromen, kruisende wegvolume en kanalisatie van voetgangers zijn geïntroduceerd of herzien.

In de praktijk zullen de resultaten van het model strenger zijn, en het behalen van een beoordeling van 3 sterren of beter voor een locatie kan de combinatie van meer veiligheidselementen en lagere snelheden vereisen in vergelijking met de vorige versie van het model. De ervaringen van gebruikers met het daadwerkelijke gegevensverzamelingsproces en het gebruik van de SR4S-tools zullen echter grotendeels hetzelfde blijven. De verbeteringen omvatten ook de introductie van decimale sterbeoordelingen, waarmee gebruikers veiligheidsverbeteringen kunnen zien binnen hetzelfde aantal sterren. Deze functie biedt gedetailleerdere informatie over de veiligheidsbeoordeling van een locatie, waardoor betere besluitvorming mogelijk is.

Sterrenwaardering voor scholen Global Program Coordinator Rafaela Machado is opgetogen over de nieuwe verbeteringen: “Het SR4S-programma is ontwikkeld in overleg met een fantastisch netwerk van Lead Partners. Hun input heeft geleid tot de SR4S-tools, en nu zijn we verheugd om ook deze modelverbetering aan te kondigen. Deze update weerspiegelt de ervaring van partners die de SR4S gebruiken om meer dan 1.000 scholen te beoordelen en zal er, samen met de nieuwe SR4S- en YEA-apps, voor zorgen dat partners toegang blijven houden tot op bewijs gebaseerde tools om hun schoolveiligheidsprogramma’s te ondersteunen.”

Wat je nu moet weten…

  1. We zullen de verbeteringen in juni doorvoeren – we zullen u adviseren over de exacte tijd en datum dichter bij de dag – met een opzegtermijn van minimaal drie weken. We zullen de verbeteringen in juni doorvoeren – we zullen u adviseren over de exacte tijd en datum dichter bij de dag – met een opzegtermijn van minimaal drie weken. We willen ervoor zorgen dat u voldoende tijd heeft om uw projecten te plannen en op de hoogte bent van de implementatiedag van het nieuwe model.
  2. Nadat de modelupdate is geïmplementeerd, worden eventuele nieuwe beoordelingen die op het SR4S-platform worden gemaakt, automatisch gegenereerd op basis van het nieuwe model. Eerdere gegevens in het SR4S-systeem worden niet automatisch opnieuw verwerkt met het nieuwe model, maar gebruikers kunnen deze ook bijwerken als ze dat willen. Het zal belangrijk zijn dat alle resultaten voor en na de upgrade op individuele locaties worden gekalibreerd op het nieuwe model voor een nauwkeurige analyse van de veiligheidsverandering.
  3. Als u een lopend project heeft en ondersteuning nodig heeft bij het beheren van uw resultaten, neem dan contact op met scholen@irap.org en wij ondersteunen u graag.
  4. We lanceren in juni een vernieuwde SR4S-videocursus en we raden gebruikers van de SR4S-app aan om deze als opfrisser te bekijken voordat ze het nieuwe model gebruiken, maar het zal niet verplicht zijn.
  5. Er is nu een uitgebreid document met veelgestelde vragen (FAQ) beschikbaar hier. Als u nog vragen heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via scholen@irap.org. Voor meer informatie over de modelbeoordeling kunt u ook het rapport raadplegen Voertuigsnelheden 2022 en de iRAP-protocollen: een overzicht.
  6. Als u de SR4S-nieuwsbrief nog niet ontvangt en op de hoogte wilt blijven van onze innovatie- en partnersuccessen om schoolreizen wereldwijd veiliger te maken, Registreer hier.
Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!