Selecteer een pagina

Universiteit van Sfax heeft een 14.800 km lange risicokartering van het Tunesische wegennet voltooid om inzicht te krijgen in het ongevalsrisico en op feiten gebaseerde investeringen om het aantal verkeersdoden en ernstige verwondingen in het land terug te dringen.

Tunesië is het op een na dodelijkste land in de Maghreb-regio. Verkeersongevallen zijn nu de vijfde belangrijkste doodsoorzaak in het land en het wagenpark is tussen 2000 en 2015 verdubbeld.

Crashrisicokaarten gedetailleerde ongevalsgegevens gebruiken om het gecombineerde risico vast te leggen dat voortkomt uit de interactie tussen weggebruikers, voertuigen en de wegomgeving, en een indicatie te geven van de veiligheidsprestaties van het algemene wegsysteem.

De kaarten bieden in één oogopslag een objectief beeld van waar dodelijke en ernstig gewonde ongevallen hebben plaatsgevonden en waar het ernstige ongevalsrisico het grootst is. Door gebruik te maken van de mondiale methodologie van iRAP zijn benchmarking en het volgen van prestaties in de loop van de tijd mogelijk.

Primaire statistieken omvatten ongevalspercentages per kilometer/mijl en ongevalspercentages per afgelegde kilometer/mijl met meer gedetailleerde versies, inclusief weggebruiker, leeftijdsgroep of in relatie tot de gemiddelde ongevalspercentages voor dat wegtype.

Crashrisicokaarten en Sterbeoordelingen worden vaak samen gebruikt als onderdeel van een strategische aanpak voor het beheren van risico's en investeringen. Ze bieden ook een nuttige bron van kalibratie voor schattingen van dodelijke en ernstige verwondingen (FSI) en investeringsplannen.

Het Tunesische onderzoek leverde twee risicokaarten op met details over het ongevalsrisico per afgelegde kilometer en een beoordeling van de ongevalsdichtheid:

 

De bevindingen zijn gepubliceerd in een rapport en kunnen leiden tot veilige routekeuzes en geprioriteerde investeringen op risicovolle weggedeelten.

iRAP's Veiligheidsinzichtenverkenner gegevens werpen verder licht op de menselijke en economische impact van verkeersongevallen in Tunesië, evenals op de business case voor veiligere wegen in het land.

 

Volgens de Verkenner Het behalen van de VN-doelstellingen 3 en 4 voor meer dan 75% aan reizen op 3-sterren- of betere wegen voor alle weggebruikers in het land tegen 2030 kan naar schatting 193.228 levens en ernstig gewonden redden gedurende de 20-jarige levensduur van wegbehandelingen met een economische voordeel van USD$8,6 miljard – $22,8 voor elke bestede $1.

Tot nu toe heeft de door partners geleide iRAP-activiteit 14.938 km aan wegen en 2 scholen in Tunesië beoordeeld. 60 mensen hebben geprofiteerd van de wereldwijde/online training van iRAP, samen met 12 mensen die zijn getraind in evenementen die lokaal worden gegeven.

Voor meer informatie over het onderzoek en de resultaten kunt u per e-mail contact opnemen met projectsupervisor Ahmed Ksentini ahmed.ksentini@fss.usf.tn

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!