Selecteer een pagina

Om ervoor te zorgen dat wegontwerpers dit kunnen bereiken Mondiale prestatiedoelstellingen voor verkeersveiligheid en ervoor zorgen dat de wegen voor iedereen veilig zijn, een nieuwe Handleiding voor sterbeoordelingen voor verkeersveiligheidsaudits (SR4RSA). zal beleidsmakers en praktijkmensen die betrokken zijn bij het ontwerpen, verbeteren en herstellen van wegen helpen om de veiligheidsdoelen te halen en het aantal verwondingen als gevolg van verkeersongevallen te verminderen.

De handleiding ondersteunt de implementatie van de Globaal Plan voor het Decennium van Actie voor Verkeersveiligheid 2021-2030 die het gebruik van Road Safety Audits (RSA) en de iRAP-methodologie aanbeveelt. Het Global Plan beveelt nationale en lokale overheden aan om “verkeersveiligheidsaudits uit te voeren op alle delen van nieuwe wegen (haalbaarheid tot en met gedetailleerd ontwerp) en beoordelingen te voltooien met behulp van onafhankelijke en geaccrediteerde experts om een minimumnorm van drie sterren of beter voor alle weggebruikers te garanderen. ”

De handleiding maakt deel uit van een reeks technische handleidingen voor verkeersveiligheid van het CAREC-programma die voortkwamen uit de goedkeuring van de CAREC Verkeersveiligheidsstrategie 2017-2030 door lidstaten. De strategie ondersteunt en moedigt CAREC-autoriteiten aan om veilige wegen te plannen, ontwerpen, aanleggen en onderhouden.

De handleiding presenteert drie benaderingen voor hoe de RSA- en iRAP-methodologie samen kunnen worden toegepast tijdens de ontwerpfasen van een wegenproject. De eenvoudigste aanpak maakt gebruik van de Demonstrator met sterrenwaardering, waarmee zeer snel naast verkeersveiligheidsaudits ook sterbeoordelingen kunnen worden opgesteld. De meest geavanceerde aanpak maakt de productie mogelijk van verbeterde statistieken, waaronder sterbeoordelingen, schattingen van dodelijke slachtoffers en ernstig letsel en investeringsplannen, samen met de audit.

Voorafgaand aan de presentatie van de nieuwe handleiding op de Australaziatische verkeersveiligheidsconferentie volgende week (28-30 september 2022 in Christchurch, Nieuw-Zeeland), auteur Kenn Beer (hoofdingenieur – Veilige systeemoplossingen), zei: “Deze aanpak maakt gebruik van de deskundige ervaring en onafhankelijkheid van verkeersveiligheidsauditors, maar kadert elke auditbevinding binnen de data- en bewijsgestuurde mondiale standaard van de iRAP-methodologie.”

“De handleiding introduceert ook het concept van situationeel onderzoek, wat het proces is waarbij kennis en ervaring op het gebied van verkeersveiligheidsaudits worden toegepast bij de toepassing van de iRAP-methodologie.

“Het denken over verkeersveiligheidsaudits kan helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van de iRAP-gegevensinvoer en -interpretatie, en dus de kwaliteit van de output, om ervoor te zorgen dat de volledige veiligheidseffecten van ontwerpen worden begrepen en goed worden gecommuniceerd”, aldus Kenn.

Greg Smith, Global Program Director van iRAP, zei: “Ervoor zorgen dat wegontwerpen fundamenteel veilig zijn voor alle verwachte vervoerswijzen, capaciteiten en reizen is essentieel voor het bereiken van de mondiale doelstelling van een halvering van het aantal verkeersdoden en -gewonden tegen 2030”.

“Elk van deze processen – Road Safety Audits en de iRAP-methodiek – is wereldwijd beschikbaar voor gebruik. De tools die de toepassing van de iRAP-methodiek mogelijk maken, zijn gratis beschikbaar via de online software ViDA (wat ‘leven’ betekent in het Spaans).”

“Door Audits en de iRAP-methodologie samen te brengen, kan het potentieel van elke aanpak worden vergroot, wat leidt tot veiliger ontwerpen en veiligere reizen voor iedereen.

De nieuwe SR4RSA-handleiding kan worden gedownload op: https://www.adb.org/publications/carec-road-safety-engineering-manual-star-ratings.

De handleiding is opgesteld in het kader van een subsidie voor technische assistentie Verbetering van de verkeersveiligheid voor de regionale economische samenwerking in Centraal-Azië (CAREC) Lidstaten (Fase 2) van de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB).

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!