Selecteer een pagina

De wereldleiders erkenden de onaanvaardbare omvang van het verkeerstrauma wereldwijd en kwamen vorige week in New York bijeen om zich te engageren voor een verhoging van de investeringen en actie om ervoor te zorgen dat de SDG-doelstelling om het aantal verkeersdoden en -gewonden in 2030 te halveren, wordt gehaald. Ervoor zorgen dat het Mondiale Plan voor het Decennium van Actie op nationaal niveau wordt omarmd en geïmplementeerd, werd door velen benadrukt, waaronder de noodzaak om te voldoen aan Doelstellingen 3 en 4 voor een veiligere weginfrastructuur voor alle weggebruikers.

Het werk van partners in meer dan 100 landen en de cruciale behoefte aan prioriteitstelling op hoog niveau van veilige wegen waren de belangrijkste aandachtspunten van de allereerste VN-bijeenkomst op hoog niveau over verkeersveiligheid gehouden van 30 juni tot 1 juli.

iRAP CEO Rob McInerney en Global Strategic Projects Director Julio Urzua waren ter plaatse om ministers en delegaties te ontmoeten ter ondersteuning van hun voortdurende inspanningen om wegen met een hoog risico aan te pakken, beleidsdoelen te stellen voor nieuwe en bestaande wegen met drie sterren of beter, de business case voor veiligere wegen te onderzoeken en te investeren in de bewezen behandelingen die levens kunnen redden en verwondingen kunnen verminderen.

“Voortbouwend op de iRAP-partnerschappen die zich nu uitstrekken over meer dan 100 landen wereldwijd en een daarmee samenhangende investering van $80 miljard dollar die veiliger is gemaakt, bood het evenement de mogelijkheid voor delegaties om succes en inspiratie te delen voor wat mogelijk is als leiders die zich inzetten voor Het veiligstellen van een decennium van actie en resultaten voor de verkeersveiligheid.” zei Rob.

De bijeenkomst werd bijgewoond door staatshoofden, ministers en vertegenwoordigers van de lidstaten van de permanente missies bij de Verenigde Naties, evenals door geselecteerde NGO's en belanghebbenden op het gebied van de verkeersveiligheid, die op aanvraag deelname kregen.

Het resulteerde in een politieke verklaring en, op basis van een analyse door de Global Alliance of NGOs for Road Safety, de presentatie van 73 verklaringen van lidstaten waarin zij de vooruitgang op het gebied van de verkeersveiligheid van hun land deelden. Daarvan noemde 80% een nationale strategie, 55% noemde een specifieke nationale vermindering van het aantal verkeersdoden en slechts 21% noemde een budgettoewijzing. Lees de Alliantie:

Op basis van de analyse roept het Bondgenootschap op tot:

 • De lidstaten moeten specifiek rapporteren over geredde levens, minder gewonden, uitgegeven geld en waaraan het is uitgegeven tijdens de 78e en 80e zitting van de Algemene Vergadering van de VN in 2023 en 2025; En
 • Nationale verkeersveiligheidsagentschappen zullen zich bezighouden met het rapportageproces en staatshoofden zullen de volgende bijeenkomst op hoog niveau in 2026 bijwonen.

 

Video-hoogtepunten

Saul Billingsley over het belang van op feiten gebaseerde programma's zoals iRAP voor de verkeersveiligheid en daaraan gekoppelde agenda's. Tijdens zijn verklaring toonde Saul de Samenvatting van iRAP-landen waarin de nationale veiligere wegenactiviteiten voor bijna 150 landen worden beschreven en de menselijke en economische voordelen van het behalen van VN-doelstellingen 3 en 4 tegen 2030. Een must voor alle landen om te lezen! (1:20 minuten)

ZE António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties over het verband tussen verkeersdoden en slechte wegeninfrastructuur en economische ontwikkeling (0:26 min.)

 

Nationale verklaringen inclusief RAP 

Datuk Seri Ir. Dr. Wee Ka Siong, minister van Transport, Maleisië (0:41 min.)

Delígne Ascención, minister van Openbare Werken en Communicatie, Dominicaanse Republiek (1:22 min.)

De toon zetten: openings- en slotadressen van vergaderingen

Openingstoespraak van Abdulla Shahid, voorzitter van de 76e Algemene Vergadering van de VN: Nu we aan onze beraadslagingen beginnen, heb ik vijf kernboodschappen… (3:05 min.)

Slottoespraak van Etienne Krug, directeur sociale determinanten van gezondheid, WHO: Naar huis gaand moet elk land … (1:53 min.)

Over het bijeenbrengen van grootschalige financiering voor de verkeersveiligheid

Ylva Wessen, president en CEO van Folksam Group over het genereren van grootschalige financiering en de waarde van verkeersveiligheidsobligaties (2 min.)

Over het ervaren van de bijeenkomst op hoog niveau

Vice-minister Saul Castelar had een ontmoeting met het iRAP-team om plannen te bespreken voor het elimineren van risicovolle wegen in El Salvador (43 seconden)

Sterrenwaardering voor de impact van scholen en de noodzaak om prioriteit te geven aan jongeren

Fernanda (Nani) Rodriguez, uitvoerend directeur van Fundación Gonzalo Rodríguez en Star Rating for Schools Lead Partner over de kracht van NGO's en investeringen in veiliger scholen, deelt een Argentijns voorbeeld van kosteneffectieve 5-sterrenupgrades (1:51 min.)

Estiara Ellizar, Global Youth Coalition for Road Safety Ambassador, oproep aan de lidstaten om de nummer 1 moordenaar van jongeren te stoppen en op zinvolle wijze met jongeren om te gaan

Global Youth Coalition for Road Safety 'Claimin it Video' gedeeld tijdens de bijeenkomst (4:24 minuten). Op een kunsttentoonstelling waren zes jeugdkunstenaars uit Argentinië, Brazilië, Jordanië, Nigeria, India en Zuid-Afrika te zien

Programma en dekking

 • Zie het programma hier
 • Zie de lijst en volgorde van landen die nationale verklaringen hebben ingediend hier
  Er kan een beknopt overzicht worden bekeken van de belangrijkste punten die landen in hun nationale verklaringen naar voren hebben gebracht hier (met dank aan het Australasian College of Road Safety voor deze gedeelde informatie)
 • Bekijk de opnames van het evenement op UNWebTV:
  Dag 1 plenaire sessie hier (Openings- en nationale verklaringen)
  Dag 1 plenaire sessie (vervolg) hier En hier.
  Dag 2 Multi-stakeholder panelsessies 1 en 2 hier op 1). Verkeersveiligheid integreren in duurzame ontwikkeling: politieke wil en aanpak van de hele overheid, en 2). Het mobiliseren van alle belanghebbenden om de implementatie van het Global Plan te versnellen en de 50%-reductie te realiseren
  Dag 2 Multi-stakeholder panelsessie 3 over duurzame binnenlandse investeringen en internationale financiering voor capaciteitsopbouw en ontwikkelingshulp op het gebied van empirisch onderbouwde verkeersveiligheidsinterventies hier en slotverklaringen hier

 

Resultatenverklaring en reacties

 • Zie de politieke uitkomstverklaring van de bijeenkomst op hoog niveau, die de verbintenis van alle landen weergeeft om het decennium van actie voor verkeersveiligheid 2021-2030 waar te maken hier.
 • Zie de reactie van iRAP op de Verklaring, ter ondersteuning van de Verklaring van de Alliantie van NGO's voor Verkeersveiligheid hier. Het erkent de uitdagende omstandigheden waaronder over de Verklaring werd onderhandeld, maar roept landen ook op om meer te doen.
 • De Mondiale Alliantie van NGO's voor Verkeersveiligheid is bezig met het volgen van de toezeggingen die landen tijdens het evenement hebben gedaan en zal toezien op de uitvoering ervan.

Andere iRAP-activiteit in New York

In New York woonde iRAP verschillende High-level Meeting Side Events bij, waaronder het UNICEF Child Road Safety: Global Drive to Action Side Event, de Bloomberg Philanthropies Receptie en Kunsttentoonstelling Jeugd voor Verkeersveiligheid En Officieel “Stop met ons de schuld te geven, begin met ons te betrekken!” Side-evenement.

Daarnaast presenteerde Rob op de Mondiaal leiderschap op het gebied van verkeersveiligheid (GRSLC) Cursus op 29 juni. Zijn presentatie onderzocht Leiderschap op het gebied van verkeersveiligheid bij NGO's en betrokkenheid bij multilaterale ontwikkelingsbanken.

 

Deelnemers aan de Global Road Safety Leadership Cursus

Na drie jaar van COVID-isolatie genoten Rob en Julio van de gelegenheid om persoonlijke ontmoetingen te hebben met nationale ministers en partners, waaronder:

Eng. Gilbert G. Mwoga, directeur Infrastructuurontwikkeling, President's Office – Regionaal Bestuur en Lokaal Bestuur (PO-RALG), Tanzania en Julio bespreken de lancering van TanRAP 

Met Vanessa Rubio, Movete Seguro en Saul Antonio Castelar Contreras, viceminister van Transport, regering van El Salvador

Verkeersveiligheidspartners op de bijeenkomst op hoog niveau op het VN-hoofdkwartier in New York

Dr. Boboye Oyeyemi, Federal Road Safety Corps (FRSC), Nigeria; Beroven; Julio; en Lukwago Erias, burgemeester van Kampala City, Oeganda – werken samen om de verkeersveiligheid te bevorderen

Met Maria del Carmen Gonzalez, uitvoerend directeur, ANSV en Martha Barrios, directeur, National Road Safety Observatory, Paraguay

Rob en Estiara Ellizar, ambassadeur van de Global Youth Coalition for Road Safety uit Indonesië 

iRAP-ondersteuning voor landen die zich voorbereiden op de bijeenkomst op hoog niveau

In de aanloop naar de bijeenkomst op hoog niveau heeft iRAP nauw samengewerkt met de permanente missies bij de VN-lidstaten, staatshoofden en ministers, en onze partners vanaf de basis, waarbij presidenten en premiers werden opgeroepen actief deel te nemen aan de bijeenkomst. , deel uw succes en engageer u om de Globaal Plan voor het Decennium van Actie voor Verkeersveiligheid 2021-2030 om levens en ernstige verwondingen te redden.

Dit omvatte de release van:

 • iRAP-brochure met een samenvatting van de voortgang van de landen hier (Let op: de brochure via deze link wordt rond juli en januari bijgewerkt met bijgewerkte nationale informatie)
 • Waar we werken kaartverbeteringen en filterbare landenactiviteitentabel hier
 • Bibliotheek met voorbeeldige nationale verkeersveiligheidsstrategieën en actieplannen, inclusief doelstellingen voor een veiligere wegeninfrastructuur, als voorbeeld voor alle landen om te volgen. Bekijk hier de strategiebibliotheek En audiovisuele samenvatting hier.
 • Brieven aan staatshoofden in 153 landen, waarop bijna 60 reageerden.

Voor meer informatie

 • Om verbinding te maken met nationale Road Assessment Programma's, ga naar Waar we werken en klik op de pin van uw land hier
 • Zie hoe veiliger de wegeninfrastructuur wordt weergegeven in het Global Plan en iRAP ondersteunt landen bij het elimineren van wegen met een hoog risico hier
 • Ontdek iRAP's Vaccines for Roads Big Data Tool voor nationale en mondiale profielen over de impact van letsel, hoe veilig de wegen zijn voor verschillende groepen weggebruikers, de wegkenmerken die er toe doen, en de business case voor veiligere wegen in termen van de menselijke en economische besparingen die gerealiseerd kunnen worden hier
 • Lees het iRAP-plan voor het decennium van actie voor verkeersveiligheid – partnerschappen voor impact in 2030 hier

Afbeeldingen tegoed: iRAP
Videocredits: UN WebTV

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!