Selecteer een pagina

iRAP-gegevens hebben onderzoek van de Australiër geïnformeerd Murdoch Kinderonderzoeksinstituut En Victoria Universiteit in de ontwikkeling van een investeringscase om verkeersgewonden onder adolescenten terug te dringen.

Verkeersgewonden zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken en ernstig letsel onder jongeren en een groot probleem voor lage- en middeninkomenslanden (LMIC's), waardoor wijdverbreide economische en sociale schade wordt toegebracht. Deze problemen kunnen en moeten worden aangepakt door lokale aanpassing van beleid en interventies die goed zijn ontwikkeld in de hoge-inkomenslanden.

Het meeste bewijs voor de effectiviteit van interventies om het aantal verkeersgewonden terug te dringen, komt voort uit onderzoeken die zijn uitgevoerd in landen met hoge inkomens.

Dit onderzoek, gefinancierd door Stichting FIA, bedoeld om de kloof te dichten, voortbouwend op eerder onderzoek van de Victoria Instituut voor Strategische Economische Studies een model ontwikkelen voor het begrijpen van de impact van een reeks interventies op sterfgevallen en gewonden als gevolg van verkeersongevallen in verschillende omgevingen in LMIC's.

Het onderzoek concentreerde zich op de impact van verkeersveiligheidsinterventies op de leeftijdsgroep van 10 tot 24 jaar, waarbij gebruik werd gemaakt van Global Burden of Disease (GBD) 2019-gegevens voor 77 LMIC's. Het kende een aantal fasen:

  1. Beoordeling van bewijsmateriaal over de effectiviteit van interventies om verkeersgewonden in LMIC’s te verminderen
  2. Kostenberekening van investeringsdossiers
  3. Ontwikkeling van het Verkeersveiligheidsinterventiemodel (RSIM)
  4. Ontwikkeling van een economisch model om de gezondheidsresultaten van minder sterfgevallen en ernstig letsel in economische termen uit te drukken en de ontwikkeling van analyses van het rendement op investeringen mogelijk te maken
  5. Toepassing van de RSIM en economische modellering op case study-landen, waaronder Tanzania, Vietnam en Colombia

Het Uitgebreide Verkeersveiligheidsinterventiemodel (RSIM)

Infrastructuurinterventies in het Road Safety Intervention Model (RSIM) waren gebaseerd op het werk van iRAP en zijn partners met behulp van het iRAP-sterrenbeoordelingsmethodologie.

Uit de modellen blijkt dat als de interventies in de 77 landen worden geïmplementeerd, tussen 2022 en 2050 de levens van ruim 1,9 miljoen jongeren zullen worden gered en 11,7 miljoen ernstige verwondingen zullen worden afgewend.

Naast de enorme vermindering van het aantal doden en ernstig gewonden, blijkt uit de economische analyse dat de implementatie van de gemodelleerde interventies een zeer goede economische en sociale investering zou zijn, met BCR's tussen 4,6 en 66 voor de 77 landen.

Hoewel het onderzoek een brede indicatie geeft van de geredde levens en vermeden ernstige verwondingen, samen met de economische voordelen, wordt een meer gedetailleerde analyse gegeven in de casestudy's voor Tanzania, Vietnam en Colombia, die beleidsmakers kunnen helpen effectieve verkeersveiligheidsprogramma's te ontwikkelen die passen bij met de sociale en culturele context van die landen.

Download het rapport HIER

Titel afbeelding tegoed: iStock

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!