Selecteer een pagina

Ondanks kennis en gratis tools om de veiligheid van wegontwerpen te verbeteren, worden er nog steeds elke dag onveilige 1- en 2-sterrenwegen aangelegd. Een nieuwe Global Road Designers Consultation Group streeft er echter naar levens te redden door software en training wereldwijd te verbeteren om ervoor te zorgen dat wegen vanaf het begin veilig worden ontworpen.

Voordat een wegontwerp het bureau van de ingenieur verlaat, met toevoeging van een Sterbeoordelingkunnen de veiligheid ervan en het aantal doden en ernstig gewonden dat de weg zal eisen als deze wordt aangelegd, worden gekwantificeerd. Belangrijk is dat er vroegtijdig verbeteringen kunnen worden aangebracht om levens te redden, waarbij de kosten en voordelen van tegenmaatregelen en de impact van snelheid worden afgewogen om de veiligheid te maximaliseren.

De wereld roept op tot een veilig wegontwerp

De Globaal plan, dat is ontwikkeld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), regionale commissies van de VN en partners in de UN Road Safety Collaboration ter ondersteuning van het decennium van actie voor verkeersveiligheid 2021-2030, omvat de ambitieuze doelstelling om ten minste 50% van verkeersdoden te voorkomen en verwondingen in 2030.

Het Mondiale Plan omvat een doelstelling die: “Tegen 2030 voldoen alle nieuwe wegen aan technische normen voor alle weggebruikers die rekening houden met de verkeersveiligheid, of voldoen ze aan een beoordeling van drie sterren of beter”, en moedigt landen aan om:

  • Specificeer een technische norm en een doel voor de sterrenwaardering voor alle ontwerpen die aan elke weggebruiker zijn gekoppeld, en de gewenste veiligheidsprestatienorm op die locatie.
  • Voer verkeersveiligheidsaudits uit op alle delen van nieuwe wegen (van pre-haalbaarheid tot gedetailleerd ontwerp) en voltooi beoordelingen met behulp van onafhankelijke en geaccrediteerde experts om een minimumnorm van drie sterren of beter voor alle weggebruikers te garanderen.

Sterbeoordeling voor ontwerpen

Aantal sterren voor ontwerpen (SR4D) is een op feiten gebaseerd proces en programma van aanvragen, geïnformeerd door de iRAP-methodologie die de objectieve meting en verbetering mogelijk maken van het niveau van verkeersveiligheid 'ingebouwd' in een wegontwerp voor inzittenden van voertuigen, motorrijders, voetgangers en fietsers, vóór de aanvang van de civiele werkzaamheden.

De visie voor SR4D is dat elk wegontwerp een sterwaardering heeft.

SR4D is essentieel om landen te ondersteunen bij het behalen van de Global Road Safety Performance Target 3 van de Verenigde Naties, om ervoor te zorgen dat alle nieuwe wegen worden aangelegd volgens een driesterrennorm of beter voor alle weggebruikers.

Voor meer informatie over het opbouwen van organisatorische capaciteit voor een veiliger wegontwerp, Star Rating for Designs, de gratis webapp, training en hoe u Star Rating Targets kunt opnemen in het aanbestedingsproces, gaat u naar https://irap.org/star-rating-for-designs/

hoe je kan helpen

De SR4D Road Designers Consultation Group zal experts van over de hele wereld in de private en publieke sector samenbrengen om het perspectief van een wegontwerper te bieden op de ontwikkeling van het SR4D-programma en de tools, en hoe impact op schaal wereldwijd kan worden bereikt.

Er zal advies en feedback worden verzameld over het wegontwerpproces en de manier waarop software wordt gebruikt, de effectiviteit van SR4D-tools en ontwikkelingsbehoeften, training en accreditatie, en communicatie, om het wereldwijde aanbod te verbeteren.

Er worden nominaties uitgenodigd van ontwerpers die geïnteresseerd zijn om lid te worden van de Overleggroep hier tegen 8 april.

Arup en SR4D: een partnerschap voor Outcome Led Design

Arup, met 16.000 ontwerpers en medewerkers verspreid over 35 landen, gebruikt SR4D om de veiligheid van wegenontwerpen van klanten te verbeteren en hun bedrijfsstrategie voor Outcome Led Design gekoppeld aan de Sustainable Development Goals (SDG's) en de Global Road Safety Performance Targets van de VN.

Volgens Chris Furneaux, Associate Director van Arup, “biedt Star Rating for Designs een onafhankelijke verificatie van de [veiligheids]beoordeling. het biedt iets dat mensen kunnen begrijpen en dat kwantificeerbaar en consistent is voor een regio, het land of de wereld.”

Bekijk de video om meer te horen:

Benieuwd naar voortgangsupdates?

Bent u niet geïnteresseerd om lid te worden van de SR4D Road Designers Consultation Group, maar wilt u wel op de hoogte blijven van activiteiten en voortgang om de veiligheid en de sterrenwaardering van wegontwerpen te verbeteren? Meld u aan voor de algemene SR4D Belangengroep hier (let op: genomineerden van de Consultatiegroep worden onmiddellijk toegewezen aan de Belangengroep en kunnen zich op elk moment afmelden).

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!