Selecteer een pagina

We kunnen rondkomen met een beetje hulp van onze vrienden: NGO's die hand in hand werken om wegen met een hoog risico te elimineren
(Afbeelding tegoed: Global Alliance of NGO’s for Road Safety)

NGO's maken over de hele wereld een ongelooflijk verschil door ervoor te zorgen dat verkeersveiligheid een politieke en investeringsprioriteit is en dat verkeersrisico's in lokale gemeenschappen worden geëlimineerd. Als leden van de Mondiale Alliantie van NGO’s voor Verkeersveiligheid (de Alliantie) komen deze maand bijeen voor de Zevende mondiale bijeenkomst van NGO's die pleiten voor verkeersveiligheid en verkeersslachtoffersis iRAP er trots op de inspanningen van NGO's te ondersteunen met training, tools, data en verbindingen voor veiligere wegen.

Hier zijn slechts enkele manieren waarop NGO's samenwerken met iRAP voor succes:

 

Ondersteuning van actie op hoog niveau: een brief in de hand voor ministeriële bijeenkomsten

Op 30 juni en 1 juli komen de wereldleiders voor het eerst bijeen bij de Verenigde Naties in New York Bijeenkomst op hoog niveau over verkeersveiligheid.

iRAP ondersteunt dit actief en heeft de staatshoofden in elk land een brief geschreven waarin zij hen oproepen om deel te nemen aan de bijeenkomst, het succes te delen en zich in te zetten voor de implementatie van de Mondiaal plan voor het decennium van actie voor verkeersveiligheid 2021-2030.

Landbrieven met waardevolle nationale gegevens en verkeersveiligheidssuccessen kunnen worden gedownload hier.

NGO's helpen de impact van de nationale brieven te verzekeren door ze te delen met hun staatshoofden en ministers van Transport en relevante ministeries om hun oproep tot actie te ondersteunen. Betrokkenheid op hoog niveau is veel waarschijnlijker wanneer dit wordt gevraagd door iemand uit de buurt.

Van SORSA over de ontvangst van de brief van de VN-vergadering op hoog niveau van iRAP: "Bedankt. Het had niet op een beter moment kunnen komen. De Vereniging van Verkeersveiligheidsambassadeurs zal het doorgeven aan Zijne Excellentie President Mokgweetsi. Ik zal dezelfde brief ook sturen naar contacten bij het Ministerie van Transport en Communicatie, het Ministerie van Wegtransport en Veiligheid, de Nationale Verkeersveiligheidscommissie, het Motor Vehicle Accident Fund en de WHO om de hiërarchie naar een hoog niveau te brengen en met belanghebbenden op het gebied van de verkeersveiligheid om te pleiten en lobbyen voor hun steun.”

De High-level Meeting van juni volgt op het voorbereidende evenement dat in december 2021 werd gehouden, waarbij Rob McInerney, CEO van iRAP, met VN-lidstaten en parlementariërs deelde hoe NGO’s, waaronder iRAP, de passie en het doel voor verkeersveiligheidsactie bieden; de push en de op bewijs gebaseerde producten om de business case voor investeringen te ondersteunen en hoe ze langdurige partnerschappen nodig hebben om het levensreddende potentieel van hun werk te maximaliseren. Zie zijn presentatie hier.

 

Veiligere schoolreizen ondersteunen

Verkeersongevallen zijn wereldwijd de grootste doodsoorzaak onder kinderen en jongeren.

NGO's zijn een integraal onderdeel geweest van de ontwikkeling en het succes van het bekroonde programma van iRAP Sterrenwaardering voor scholen (SR4S) Programma dat de veiligheid van schoolreizen in 52 landen helpt verbeteren. Het SR4S-programma wordt gefinancierd door FedEx, FIA Foundation en 3M.

De Alliantie is een programmaleiderpartner en veel leden gebruiken de tool om hun veiligere schoolprojecten en -programma's te verbeteren, waaronder Stichting AIP Vietnam, Kwapda'as Road Safety Demand (KRSD) Trust Nigeria, TRAX Sportvereniging India, Wijzigen, Automobielclub van Moldavië, Vermijd ongelukken India, Oostelijke Alliantie voor veilig en duurzaam transport (EASST), Fundación Gonzalo Rodriguez, Instituut voor Transport- en Ontwikkelingsbeleid (ITDP), Pioniers op het gebied van verkeersveiligheid, Safe Kids VS, SORSA Botswana, Stichting Thiago Gonzaga, United Way Mumbai, Jeugd voor verkeersveiligheid (DE JOUWE) En Zambia Verkeersveiligheidstrust.

KRSD Trust werkt bijvoorbeeld samen met Lea Primary School en lokale autoriteiten om te pleiten voor veiliger infrastructuur en snelheden in Nigeria:

Fundación Gonzalo Rodriguez werkt samen met Star Rating for Schools om de veiligheid van schoolreizen in Latijns-Amerika te verbeteren:

Bijna 100 scholen zijn beoordeeld en vele zijn geüpgraded in Vietnam, onder leiding van de AIP Foundation. Lees verder hier.

 (Afbeelding tegoed: Stichting AIP)

 

Verbinding met financiering voor verkeersveiligheid

De FIA Verkeersveiligheidsprogramma ondersteunt FIA-mobiliteitsclubs om de veiligheid van schoolzones te verbeteren door middel van projecten die de Toolkit voor schoolbeoordeling en SR4S. EASST, Automobile Club of Moldova en Zambia Road Safety Trust ontvingen in 2021 een deel van bijna € 250.000, verspreid over de hele wereld om kinderen te beschermen op weg naar school.

tevens de De incubator van de Alliantie Het programma heeft SR4S-partner en alliantielid Thiago Gonzaga Foundation ondersteund bij het uitbreiden van hun activiteiten Caminho Seguro-project met behulp van de SR4S-methodiek.

 

Capaciteit opbouwen om wegen veiliger te maken

Wereldwijd hebben 48.000 mensen een iRAP-training gevolgd, waaronder veel NGO's.

Alliance-trainingen in Kenia En Indië In 2018 beoordeelden 41 NGO's uit 21 landen elk de veiligheid van een school met behulp van de SR4S-tool om te identificeren waar kinderen het meeste gevaar liepen. Ze legden de resultaten voor aan lokale besluitvormers en zorgden voor politiek commitment voor op bewijs gebaseerde interventies om de veiligheid te verbeteren. Op 29 maart 2018 kwamen Keniaanse beleidsmakers overeen om de door NGO’s aanbevolen maatregelen uit te voeren om de veiligheid te verbeteren van 2.000 kinderen die elke dag naar een school in Nairobi lopen, geïnformeerd door SR4S. In oktober 2020 beloofde de Nigeriaanse minister van het Federaal Hoofdstedelijk Territorium, Mallam Muhammad Bello, om niet alleen de aanbevolen verbeteringen rond de City Royal School door te voeren, maar ook om de veiligheid rond alle scholen in het Federaal Hoofdstedelijk Gewest te verbeteren. Veiliger schoolreizen blijven zich ontwikkelen vanuit het initiatief.

NGO’s van de Alliantie reflecteerden op hun ervaringen met het gebruik van SR4S tijdens de Azië-training en op toekomstige plannen om de veiligheid in schoolzones in hun land aan te pakken:

NGO's zijn zeer effectief geweest in het benutten van hun ervaringen om echte veranderingen in de praktijk te bewerkstelligen en de capaciteit van besluitvormers op het gebied van verkeersveiligheid in hun gemeenschappen op te bouwen.

Medewerkers van drie NGO's van de Alliantie zijn iRAP-geaccrediteerde leveranciers geworden en helpen ervoor te zorgen dat iRAP-beoordelingen wereldwijd op hetzelfde consistente hoge kwaliteitsniveau worden uitgevoerd.

Leden van de alliantie in 6 landen woonden een exclusieve bijeenkomst bij SR4S Train de Trainer-cursus vorig jaar om te leren hoe SR4S-trainingen te plannen en te geven om de capaciteit van overheden, lokale organisaties en schoolgemeenschappen op te bouwen om schoolreizen veiliger te maken in India, Iran, Nigeria, Zambia, Brazilië en Senegal.

tevens de Youth Star Master Trainers-programma geleverd door YOURS en gefinancierd door FedEx, heeft 5 jonge verkeersveiligheidsleiders opgeleid tot SR4S Master Trainers. Deze jeugdtrainers trainden vervolgens 24 leden van de Global Youth Coalition for Road Safety om de veiligheid van wegen rond scholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen te beoordelen.

Jeugdmastertrainers komen online samen (Afbeelding tegoed: JOUW)

 

Partnerschappen voor belangenbehartiging

Op dezelfde manier waarop iRAP dit jaar samenwerkt met de Alliantie en haar leden om belangenbehartiging en momentum op te bouwen voor de VN-bijeenkomst op hoog niveau, heeft ons partnerschap ook een mondiale focus op lagere snelheden voor #StreetsforLife ondersteund.

Tijdens de VN Verkeersveiligheidsweek van vorig jaar werd iRAP uitgebracht tien video's waarin leden van de Alliantie uit Iran, Zambia, Venezuela en de Filippijnen hun ervaringen in hun gemeenschappen delen en oproepen tot snelheidslimieten van 30 km/uur om het lokale verkeersrisico te verminderen.

Dankzij de videocampagne en aanvullende Street Design-animaties bereikten de berichten van #Love30 in twee weken tijd meer dan 227.000 mensen online.

 

Toonaangevende samenwerking voor nationale iRAP-programma's

National Road Assessment Programs (RAP's) brengen de belangrijkste belanghebbenden samen voor gecoördineerde inspanningen om de veiligheid van de wegeninfrastructuur in landen te beoordelen en te verbeteren, capaciteit op te bouwen, op bewijs gebaseerde investeringen en programma's te implementeren om levens te redden, en successen te vieren.

De Asia Injury Prevention Foundation, Automobile Club of Moldova, Laser International en National Automobile Club of Azerbeidzjan zijn slechts enkele van de NGO’s die een cruciale rol spelen bij het coördineren van iRAP-activiteiten in hun land.

 

Kijkend naar de toekomst – Hoe kan iRAP NGO’s ondersteunen?

iRAP is een wereldwijd geregistreerde liefdadigheidsinstelling die gratis tools, training en ondersteuning biedt om NGO's op het gebied van verkeersveiligheid, overheden, ontwikkelingsbanken, mobiliteitsclubs, onderzoeksorganisaties en de industrie in meer dan 100 landen te helpen hun wegen veiliger te maken.

De tools van iRAP zijn gratis beschikbaar en ondersteunen de belangenbehartiging en activiteiten van NGO's:

  • Vaccins voor wegen en in het bijzonder de Big Data-tool – Benadrukt de impact van verkeersongevallen in landen, hoe veilig de wegen zijn per type weggebruiker, de wegkenmerken die er toe doen en de business case voor veiligere wegen.
  • Toolkit voor verkeersveiligheid – Biedt gratis informatie over de oorzaken en preventie van verkeersongevallen die de dood en letsel tot gevolg hebben.
  • Sterrenwaardering voor scholen – Een op bewijsmateriaal gebaseerd hulpmiddel en programma voor het meten, beheren en communiceren van de risico's waaraan kinderen worden blootgesteld op weg naar school. Het ondersteunt snelle interventies die levens redden en ernstig letsel vanaf de eerste dag voorkomen.
  • iRAP kaart waar we werken – Zie RAP-werk dat wordt gedaan en contactgegevens van nationale programmaleiders voor het verbinden van NGO- en veiligere wegenactiviteiten.
  • Hoe veiliger wegen verschijnen in het Mondiale Plan en iRAP werkt samen met partners om dit te bereiken
  • RAPTools – Deelt de iRAP-methodologie als de mondiale veiligheidsnorm voor weginfrastructuur en instrumenten om partners te ondersteunen hun wegen veiliger te maken.
  • KPI's voor mondiale wegeninfrastructuur – Kernprestatie-indicatoren die kunnen worden opgenomen in verkeersveiligheidsstrategieën, actieplannen en projectscopes om het succes van veiligere wegen vast te stellen en te meten.

Het Plan van iRAP voor het tweede decennium van actie voor verkeersveiligheid is gericht op “Partnerschappen voor de impact van 2030” en heeft tot doel meer dan 2.000.000 mensen te redden van dood of letsel, meer dan 200.000 km aan wegen veiliger te maken en $200 miljard dollar aan investeringen in wegeninfrastructuur te beïnvloeden om levens te redden in de komende 10 jaar.

Partnerschappen met NGO’s zullen van cruciaal belang zijn om dit te bereiken en voor het bereiken van de VN Mondiale Doelstellingen 3 en 4 door landen, om ervoor te zorgen dat alle nieuwe wegen worden aangelegd volgens een standaard van drie sterren of beter voor alle weggebruikers (Doelstelling 3), en dat meer dan 75% van de tegen 2030 wordt er voor alle weggebruikers gereisd op het equivalent van wegen met drie sterren of beter (doelstelling 4).

Wij feliciteren de Global Alliance met hun mondiale impact en empowerment van 295 NGO-leden die werkzaam zijn op het gebied van verkeersveiligheid in 99 landen. We zijn zo trots op de prestaties van onze NGO-partners. Hun grassroots-activisme, hartstochtelijke toewijding en ongelooflijke harde werk reiken van de kant van de weg tot aan de regeringsgebouwen, waardoor wegen en schoolreizen veiliger worden en kinderen en gezinnen in gemeenschappen over de hele wereld worden beschermd.

We kijken uit naar onze voortdurende samenwerking, aangezien we samen #CommittoAct zijn, dit jaar en daarna.

Voor meer informatie over de Global Alliance of NGOs for Road Safety kunt u terecht op https://www.roadsafetyngos.org/

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!