Selecteer een pagina

De laatste Rapport van de secretaris-generaal van de VN over het verbeteren van de mondiale verkeersveiligheid bevat het werk van iRAP-partners in meer dan 104 landen en verwijst naar hoe de Star Rating-methodologie en -instrumenten mondiale belanghebbenden ondersteunen in het tweede decennium van actie voor verkeersveiligheid.

In overeenstemming met resolutie 74/299 van de Algemene Vergadering biedt het Rapport 2021 een globaal overzicht van de vooruitgang die is geboekt bij het verwezenlijken van de doelstellingen van het Tweede Decennium van Actie. Het is opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie in samenwerking met de regionale commissies van de Verenigde Naties en andere partners in de United Nations Road Safety Collaboration.

Het rapport belicht de activiteiten die zijn uitgevoerd ter ondersteuning van de doelstelling van het decennium, namelijk om het aantal verkeersdoden en -gewonden in het verkeer tussen 2021 en 2030 met ten minste 50 procent te verminderen.

De werkzaamheden bestaan uit het ontwikkelen van een mondiaal actieplan om landen te helpen bij het ontwikkelen van hun eigen plannen, belangenbehartigingsactiviteiten om de politieke wil gedurende het hele decennium te ondersteunen, evenals steun voor implementatie-inspanningen, inclusief financiering, capaciteitsopbouw en technische ondersteuning.

Specifieke iRAP-vermeldingen zijn onder meer:

  • (Pagina 11 – 46) De International Road Assessment Programme heeft zijn partnerschappen met de lidstaten uitgebreid naar 104 landen, met nieuwe activiteiten in 2021, waaronder nog eens 90.000 km aan risicokartering onder leiding van Kroatië, Servië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, en nog eens 120.000 km aan sterrenbeoordeling en beoordelingen van investeringsplannen voltooid door regeringen en NGO-partners in Australië, Brazilië, China, Costa Rica, India, Mexico, Panama, Servië, Zuid-Afrika, Thailand en de Verenigde Staten van Amerika. Er werden nieuwe lokaal geleide nationale wegenbeoordelingsprogramma's ontwikkeld in Bahrein, Colombia, Costa Rica, Indonesië, Israël, Kazachstan, Marokko, Nigeria, Qatar, Tunesië, de Verenigde Republiek Tanzania, Uruguay, Oezbekistan en Zambia.
  • (Pagina 12 – 47) Er werden nog steeds verschillende initiatieven ondernomen om de veiligheid rond scholen te verbeteren met behulp van instrumenten als de Sterbeoordelingen voor scholen toepassing van de International Road Assessment Programme en de School Area Road Safety Assessments and Improvements-methodologie. Projecten werden uitgevoerd door het Global Road Safety Partnership in Zuid-Afrika (in samenwerking met South Africa Road Federation en 3M) en in de Verenigde Republiek Tanzania (in samenwerking met Amend). De AIP Foundation werkte samen met het Ministerie van Transport van Vietnam om een ontwerpgids voor veilige schoolzones te ontwerpen en te testen, om lokale en provinciale overheden advies te geven over infrastructuurnormen voor veilige schoolzones.
  • (Pagina 14 – 56) Er zijn verschillende programma’s geïmplementeerd om de capaciteit te verbeteren om de veiligheid van de weginfrastructuur te beoordelen, waaronder:
    (a) Een reeks webinars georganiseerd door de Wereldbank en de International Road Assessment Programme om deelnemers te leren veiligheidsbeoordelingen uit te voeren met behulp van de methodologie van het programma over de hele wereld Afrikaanse regio en de Latijns-Amerikaanse regio;
    (B) Een initiatief door de Youth for Road Safety en de International Road Assessment Programme om jonge leiders in Belize, Colombia, Kenia, de Verenigde Staten en Vietnam uit te rusten voor het uitvoeren van sterrenwaarderingsbeoordelingen, met behulp van de toepassing Sterrenwaardering voor scholen, rond scholen en universiteiten;
    (c) Het verstrekken van opleiding subsidies, als onderdeel van de International Women in Engineering Day, voor 31 vrouwelijke ingenieurs uit Argentinië, Bangladesh, Brazilië, Colombia, India, Italië, Irak, Jordanië, Kenia, Namibië, Nepal, Peru, Polen, Roemenië, Rwanda, Spanje, Oeganda, de Verenigde Republiek Tanzania en Vietnam.

Het rapport geeft informatie over de mogelijkheden die er zijn om de voortgang bij het bereiken van de doelstellingen van het decennium te monitoren en sluit af met een reeks aanbevelingen ter overweging door de Algemene Vergadering.

Download een kopie van het rapport hier.

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!