Selecteer een pagina

Overgenomen van TomTom-blog. Verhaal van Bart Volckaert.

Verkeersongevallen eisen een enorme tol van individuen, hun families en naties, eisen elke dag het leven van meer dan 3.000 mensen en kosten gemiddeld 3% van het mondiale bbp. Door infrastructuurverbeteringen te identificeren en te prioriteren kunnen wegbeheerders het netwerk veiliger maken voor alle gebruikers. Hier ziet u hoe de Mobile Mapping (MoMa)-gegevens van TomTom dat proces helpen stroomlijnen.

Naarmate de wereld zich verder ontwikkelt, worden er meer wegen aangelegd en reizen er meer mensen over. Hoewel dit positief is voor de mobiliteit en de economische groei, brengt een groter, drukker wegennet ernstige veiligheidsproblemen met zich mee. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie verliezen jaarlijks ongeveer 1,3 miljoen mensen het leven bij verkeersongevallen. Een nog groter aantal – tussen de 20 en 50 miljoen mensen – loopt niet-dodelijke verwondingen op bij ongelukken op onze wegen. (Meer gedetailleerde cijfers zijn te vinden op Vaccines for Roads.) Om dit probleem aan te pakken heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een ambitieus doel gesteld om het mondiale aantal doden en gewonden als gevolg van verkeersongevallen tegen 2030 te halveren.

Reikend naar de sterren

Om dit doel te bereiken zijn de VN-lidstaten het eens geworden 12 mondiale doelstellingen voor verkeersveiligheid, waaronder het waarborgen dat alle nieuwe wegen worden aangelegd volgens een standaard van drie sterren of beter (of dat er technische normen voor alle weggebruikers worden bereikt die rekening houden met de verkeersveiligheid). Een ander voorbeeld, Doel 4, zegt dat in 2030 ruim 75% van het verkeer plaatsvindt op wegen die voldoen aan de technische normen voor alle weggebruikers die rekening houden met de verkeersveiligheid.

Sterbeoordelingen, opgericht door de non-profitorganisatie International Road Assessment Programme (iRAP), bieden een objectieve maatstaf voor het veiligheidsniveau dat ‘ingebouwd’ is op de weg voor inzittenden van voertuigen, motorrijders, fietsers en voetgangers. Hoe hoger de sterbeoordeling – gemeten op een schaal van één tot vijf – hoe veiliger de weg.

De sterrenwaardering van een weg is afhankelijk van verschillende factoren die verband houden met de aard van de weg. Een viersterrenweg heeft bijvoorbeeld waarschijnlijk veiligheidsbarrières aan de kant van de weg en in de middenberm, en kruispunten met opritten in de stijl van een snelweg. Daarentegen hebben wegen met een lage score vaak gevaarlijke vaste objecten dicht bij de weg, frequente kruispunten en geen frontale bescherming tegen tegenliggers, zoals een centrale barrière.

Volgens iRAPwordt het risico op overlijden of ernstig letsel van een persoon met 50% verminderd met elke verbetering van de sterrenwaardering van een weg, waardoor ze een waardevol hulpmiddel zijn voor het meten en interpreteren van de verkeersveiligheid.

Gegevens onderweg

Door de sterrenwaardering van wegen in hun netwerk te bepalen, weten wegbeheerders waar ze tastbare stappen kunnen zetten om zowel de kwaliteit als de veiligheid van wegen te verbeteren.

TomTom biedt hoogwaardige, wereldwijd consistente kaartgegevens en diensten ter ondersteuning van iRAP-modellering – waardoor het voor wegbeheerders gemakkelijker wordt om de veiligheid van hun netwerk te evalueren en te verbeteren. Een van de hoekstenen van de aanpak van TomTom is MoMa, een techniek die wordt gebruikt om geografische informatie uit de echte wereld te verzamelen.

 

TomTom MoMa-auto's vierden onlangs hun 20-jarig jubileum. Zij brengen de wegen van de wereld langer in kaart dan wie dan ook.

TomTom MoMa-voertuigen zijn uitgerust met de nieuwste 360˚ “Ladybug”-camera’s en “Velodyne” LiDAR. Deze sensoren, gecombineerd met DGPS (Differential GPS), verzamelen ruim 700.000 datapunten, tot op twee centimeter nauwkeurig. Voor elke gereden kilometer legt een MoMa-voertuig ongeveer 3,8 miljard pixels vast, wat resulteert in beelden van hoge kwaliteit.

iRAP-accreditatie

De TomTom MoMa-gegevens zijn nu gekoppeld aan softwaretools die een hoogwaardige codering van iRAP-attributen garanderen. Deze aanpak is volledig geaccrediteerd door iRAP en zorgt ervoor dat wegkenmerken efficiënt kunnen worden vastgelegd door codeerteams die gebruik maken van TomTom's MoMa. Dit opent de mogelijkheid om de miljoenen kilometers aan bestaande TomTom-gegevens te gebruiken voor iRAP-beoordelingen.

Rijke informatie onthult nieuwe inzichten

TomTom slaat de gegevens die zijn MoMa-voertuigen verzamelen op in een enorm archief dat bestaat uit miljoenen kilometers aan weggegevens. Deze rijke hoeveelheid informatie wordt aan klanten in licentie gegeven via TomTom's MoMa as a Service.

De MoMa-beelden en LiDAR-gegevens (3D-puntenwolk) zijn ontworpen voor eenvoudige integratie met middelenbeheer- en analysetools. Bijna elk kenmerk dat in een afbeelding of puntenwolk is vastgelegd, kan voor analyse worden geëxtraheerd, van verkeersborden en straatmeubilair (lichten, schuilplaatsen en slagbomen) tot wegmarkeringen en brugtypes.

Door gebruik te maken van mobiele kaartbeelden kan iRAP inzicht verwerven in de kwaliteit van wegen, waardoor autoriteiten kunnen worden duidelijk gemaakt waar de infrastructuur kan worden verbeterd.

De kracht van GPS-sondegegevens ter ondersteuning van VN-doelen

TomTom blijft MoMa as a Service uitbreiden, om klanten te helpen nog meer uit onze locatie-informatie te halen. Dat omvat een nieuwe benadering van gegevensverzameling, waarbij we GPS-gegevens van ons netwerk van meer dan 600 miljoen verbonden apparaten samenvoegen en analyseren om de meest gebruikte wegen wereldwijd te identificeren. Met inzicht in de verkeersstroom kunnen klanten de meest verkeersdichte gebieden van hun netwerk identificeren, evenals potentiële hotspots voor ongevallen, en gerichte actie ondernemen om congestie te verminderen en de veiligheid te vergroten.

Een echte impact maken op de verkeersveiligheid

Tegenwoordig kunnen organisaties TomTom MoMa-gegevens gebruiken om verschillende soorten wegkenmerken te extraheren en kwaliteitsmetingen uit te voeren. Het stelt wegenagentschappen in staat de kwaliteit – en daarmee de veiligheid – van hun wegen te inspecteren, beheren en verbeteren.

De gegevens van TomTom vormen een nuttige aanvulling op traditionele wegennetwerkonderzoeken, waardoor organisaties een snelle en kosteneffectieve manier krijgen om iRAP-attributen te identificeren en te profiteren van het geïntegreerde gebruik van LiDAR en beeldgegevens om de sterrenwaardering van wegen nauwkeurig te bepalen. Dankzij de schat aan kaartgegevens en expertise van TomTom die als service beschikbaar zijn, krijgen klanten direct toegang tot de informatie die ze nodig hebben om de verkeersveiligheid te beoordelen en te verbeteren, zonder dat ze daarvoor een flinke investering vooraf hoeven te doen.

TomTom is ook een actieve partner van de AiRAP-innovaties, die manieren onderzoeken om versnelde en intelligente RAP-gegevens mogelijk te maken voor wegagentschappen met behulp van kunstmatige intelligentie en machinaal leren.

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!