Selecteer een pagina

Moreel en marktfalen op het gebied van de verkeersveiligheid zorgt ervoor dat slachtoffers en het transportsysteem kwetsbaar worden en er weinig financiële prikkels zijn voor hervormingen volgens iRAP, maar resultaatgerichte financiering is veelbelovend.

De werkelijke kosten van verkeersongevallen, wie deze draagt en het potentieel voor impactinvesteringen om levens te redden, werden gepresenteerd op de Australian Personal Injury and Disability Management National Conference (Australische Personal Injury and Disability Management National Conference).PIEF2021) vorige week gehouden in Brisbane.

CEO van iRAP, Rob McInerney, zei dat tussen nu en 2030 450.000 Australiërs zullen omkomen of gewond zullen raken bij verkeersongevallen, tenzij er een duurzaam, op resultaten gebaseerd financieringsmechanisme wordt bedacht om verkeersveiligheidsinterventies te financieren, dat veiligheid, fiscale en commerciële belangen op één lijn brengt.

“De gezondheidszorg en de verzekeringssector dragen de kosten van verkeersongevallen, maar de systeemfouten en oplossingen om verkeerstrauma te verminderen zitten in het ontwerp van onze wegen en voertuigen en in het gedrag van weggebruikers. De wegbeheerder of de voertuigindustrie beschikt momenteel niet over een budget voor doden en gewonden en dit doet de prikkels en verantwoordelijkheid om interventies te financieren teniet.

“We zijn blind voor de impact van letsel en hoe onveilig onze wegen zijn. Een gebrek aan verantwoordelijkheid van belanghebbenden vormt de kern van het falen van de verkeersveiligheidsmarkt en de kosten daarvan zijn, tragisch genoeg, levens die verloren gaan en levenslange verwondingen die worden gedragen door Australische families”, aldus de heer McInerney.

In veel landen verbruiken verkeersongevallen 75% aan ziekenhuiscapaciteit voor de behandeling van hoofdletsel. Verzekeringspremies en -uitkeringen zijn goed voor 1 procent van het bruto binnenlands product. De impact van dodelijke slachtoffers en gewonden bij verkeersongevallen op bedrijven en gezinnen kan acuut zijn, waarbij levensveranderende verwondingen tot wel 70 jaar zorg vereisen.

De bron van het falen en de mogelijke oplossing ligt bij voertuigfabrikanten, weggebruikers en de weginfrastructuur zelf. Het mondiale wagenpark zal de komende tien tot twintig jaar verdubbelen en er worden nog steeds nulsterrenauto’s verkocht. Het gedrag van weggebruikers op het gebied van snelheid, rijden onder invloed van alcohol en drugs, vermoeidheid, gordelgebruik en afleiding moet nog worden verbeterd. Meer dan 40 procent van de wegen voldoet wereldwijd aan de onveilige 1- en 2-sterrenstandaard, ondanks dat er bestaande oplossingen met een hoog rendement op investeringen bestaan.

“We moeten deze elementen samenbrengen om verkeersveiligheidsinterventies te financieren die de kosten van verkeerstrauma’s kunnen helpen voorkomen,” zei hij, “en mondiale casestudies van resultaatgerichte financiering en publiek-private partnerschappen tonen potentieel aan.”

Succesvolle casestudies uit Brazilië en de Transport Accident Commission (TAC) iRAP Dashboard voor verkeersongevallen werden gepresenteerd. Het Dashboard, gebaseerd op Victoriaanse verzekeringsgegevens, biedt unieke inzichten in de soorten letsels en ongevallen en de totale levenslange claimkosten die verband houden met Victoriaans verkeerstrauma, om inzicht te geven in de werkelijke kosten en benodigde acties. Deze gegevens zijn al gebruikt om te laten zien hoeveel hersenletsel, ruggengraatletsel en ledemaatfracturen kunnen worden bespaard en waar in de gezondheidszorgsystemen deze kosten kunnen worden verlaagd door de wegen in de hele staat naar een standaard van drie sterren of beter te brengen.

De kennis is nu ook beschikbaar als mondiale hulpbron via iRAP's Vaccins voor wegen initiatief. Deze gegevens vormen de basis voor Impact Investment-activiteiten wereldwijd als onderdeel van de Wereldbankgroep, iRAP en het FIA-panelproject op hoog niveau om Road Safety Bonds te ontwikkelen en te kapitaliseren op de kansen die gepaard gaan met particuliere investeringen in verkeersveiligheid in ontwikkelingslanden.

“Uiteindelijk zal een verbeterde verkeersveiligheid levens redden, geld besparen en banen scheppen”, zei hij. “Het is een win-win-win-scenario en we hebben een zorgplicht die we moeten omarmen.”

De Nationale Conferentie Personal Injury and Disability Management werd van 13 tot en met 14 juli virtueel gehouden met als thema Connect, Discover, Evolve. Er werden initiatieven getoond die uitzonderlijke resultaten en beste praktijken uit de sector hebben opgeleverd in de sectoren motorongevallen (verplichte derde partij), werknemersvergoedingen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en levensverzekeringen.

Om een kopie van de presentatie te downloaden, klikt u op: hier.

Voor meer informatie over Impact Investeren in Verkeersveiligheid, klik hier.

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!