Selecteer een pagina

Dinsdag 17 december: iRAP en de Wereldbank geven een belangrijk webinar over belangrijke resultaten om het succes van het Bloomberg Philanthropies Initiative for Global Road Safety te delen.

Gedurende vijf jaar (2015 – 2019) heeft iRAP samengewerkt met de De Global Road Safety Facility (GRSF) van de Wereldbank en lokale partners om ruim 15.200 rijbaankilometerwegen (c-km) in tien steden en vijf landen te beoordelen als onderdeel van de Bloomberg Philanthropies Initiative for Global Road Safety (BIGRS). Dit werk heeft geleid tot op bewijs gebaseerde interventies en belangrijke verbeteringen aan wegen, waardoor 7.000 levens zijn gered van tegenmaatregelen die al zijn geïmplementeerd of in de ontwerpen zijn opgenomen.

Tien steden (Accra, Addis Abeba, Bandung, Bangkok, Bogota, Ho Chi Minh-stad, Fortaleza, Mumbai, Sao Paulo en Shanghai) en vijf landen (China, India, de Filippijnen, Tanzania en Thailand) namen deel aan BIGRS. iRAP werd door de GRSF van de Wereldbank uitgenodigd om te helpen bij het opbouwen van capaciteit voor verkeersveiligheidsbeheer, het geven van trainingen, het ondersteunen van de implementatie van veiligheidsinterventies op het gebied van infrastructuur en het bevorderen van snelheidsbeheer.

Een aanzienlijk percentage van de beoordeelde wegen valt in de 1- en 2-sterrencategorieën met een hoger risico, vooral voor kwetsbare weggebruikers – motorrijders, voetgangers en fietsers. Het initiatief had tot doel de veiligheid te verbeteren tot een standaard van drie sterren of beter, en er is al aanzienlijke verbetering bereikt.

Het aanzienlijke potentieel om levens te redden

 Met behulp van de iRAP-methodologie wordt geschat dat als alle veiligheidsmaatregelen die in deze beoordelingen van bestaande wegen worden voorgesteld, worden geïmplementeerd, tussen 2020 en 2030 ongeveer 6.900 dodelijke slachtoffers in de steden en ongeveer 23.300 dodelijke slachtoffers in de landen kunnen worden voorkomen.

Als ook rekening wordt gehouden met ernstige verwondingen, zullen deze aantallen meer dan tien keer zo hoog zijn – dat wil zeggen dat meer dan 330.000 doden en ernstig gewonden in tien steden en vijf landen de komende tien jaar kunnen worden vermeden door de implementatie van de aanbevolen veiligheidsmaatregelen.

Een van de redenen dat we de uitkomsten van iRAP-beoordelingen hebben zien vertalen in ontwerpen en daadwerkelijke upgrades van wegen, is dat ze in verband zijn gebracht met daadwerkelijke projecten die door de Wereldbank worden gefinancierd. In totaal ondersteunden de BIGRS-activiteiten 24 door de wereldbank gefinancierde leningen of adviesdiensten, die een totale dollarwaarde hebben van bijna $8 miljard.

Capaciteit opbouwen en kennis delen zijn de sleutelwoorden

 Het opbouwen van kennis op het gebied van de veiligheid van weginfrastructuur en de expertise om iRAP-beoordelingen op de langere termijn te ondersteunen, is een belangrijk aandachtspunt van het programma geweest.

In totaal hebben ruim 7.600 mensen uit overheidsinstanties, partnerorganisaties, instituten, de particuliere sector en niet-gouvernementele organisaties sinds 2015 deelgenomen aan trainingen, workshops en presentaties over iRAP-inhoud, inclusief de populaire online trainingen die eind 2018 werden geïntroduceerd.

Sinds er in 2018 aanpassingen zijn gedaan aan het iRAP-accreditatieschema, hebben 40 beoefenaars, onder meer in Tanzania, Ethiopië en Ghana, de iRAP-accreditatie behaald of zijn ze bezig deze te verkrijgen. Met iRAP-accreditatie je wordt onderdeel van een gemeenschap van experts die in staat zijn om iRAP-specificatie activiteiten uit te voeren met hetzelfde consistent hoge kwaliteitsniveau wereldwijd.

Impact benutten

 Naast de directe impact van de activiteiten op de BIGRS-projectwegen in steden en landen, hebben de inspanningen voor capaciteitsopbouw ook bijgedragen aan het aanmoedigen en versterken van andere lokale veiligheidsinitiatieven.

De meest opvallende is in China, waar het ChinaRAP-team een centrale rol heeft gespeeld in het door de Staatsraad gesteunde nationale Highway Safety to Cherish Life-programma, dat technische veiligheidsverbeteringen heeft doorgevoerd op 300.000 km aan wegen ter waarde van ongeveer CNY 36 miljard (USD 5,1 miljard). 2016-18, waarbij uitgebreid gebruik werd gemaakt van de iRAP-methodologie.

Voorbeelden van de levensreddende resultaten van het partnerschap

Snelheidsreductie: levensreddende veranderingen in Bogota, Colombia – een netwerk van meer dan 170 km aan wegen werd beoordeeld met behulp van de iRAP Star Rating-methodologie.

De resultaten gaven aan dat over het geheel genomen 63% van het stedelijke wegennet van Bogota een beoordeling van 3 sterren of beter heeft voor inzittenden van voertuigen, 41% een beoordeling van 3 sterren of beter heeft voor motorrijders, 46% een beoordeling van 3 sterren of beter heeft voor voetgangers en 53% een beoordeling van 3 sterren of beter. Ster of beter voor fietsers.

Een van de initiatieven waarmee het iRAP-team hielp, was het uitvoeren van een reeks scenariotests, waarbij de waarschijnlijke impact van verschillende verkeerssnelheden op de veiligheid werd onderzocht. Dit hielp bij het opbouwen van een bewijsbasis ter ondersteuning van een overgang naar lagere snelheidslimieten.

In oktober 2018 verlaagde de stad de snelheidslimieten van 60 km/u naar 50 km/u op vijf belangrijke corridors, die samen verantwoordelijk waren voor een kwart van de verkeersdoden in de stad.

Het effect van de snelheidsverlaging was onmiddellijk merkbaar. In de eerste drie maanden (oktober tot en met december) waren er 13 dodelijke slachtoffers minder, wat neerkomt op een reductie van 34% vergeleken met dezelfde maanden in 2015, 2016 en 2017.

Wegenupgrades: 5-sterrenupgrades voor voetgangers en fietsers, Yangpu District Transport Commission

Via het BIGRS-initiatief hebben het GRSF-, iRAP- en het ChinaRAP-team de Yangpu District Transport Commission in Shanghai ondersteund bij het verbeteren van niet-gemotoriseerde verkeersvoorzieningen in de straten.

ChinaRAP heeft meer dan 100 km van de wegen in Yangpu beoordeeld.

Zhengtongweg in Shanghai werd vastgesteld dat het een prioriteit voor het district was om de veiligheid te verbeteren voor het grote aantal studenten dat met hun tassen en boeken op de weg loopt.

In samenwerking met de beoordeling van ChinaRAP werkte WRI samen met de Yangpu District Transport Commission aan een upgradeontwerp en in 2018 werd de upgrade voltooid.

Dit project, dat prioriteit gaf aan groen vervoer in het gebied, zorgde voor een vijfsterrenveiligheid voor fietsers en een vijfsterrenveiligheid voor voetgangers. In april 2019 ontving de Yangpu District Transport Commission een certificaat als erkenning voor het behalen van een 5-sterrenbeoordeling voor fietsers en voetgangers voor de Zhengtong Road Upgrade.

Lees verder over de Yangpu District Transport Commission (China) die een 5-sterrenwaardering voor fietsers en voetgangers heeft behaald.

Partnerschappen zijn de sleutel tot succes!

De gegevens die voor het BIGRS-programma worden gegenereerd, vormen een krachtige basis voor steden en landen om:

  • Plan strategisch op bewijs gebaseerde investeringen in veiliger wegen in belangrijke wegennetwerken gedurende vele jaren
  • Prestatiedoelstellingen voor sterbeoordelingen vaststellen (bijvoorbeeld 3 sterren of beter voor alle weggebruikers in 2030)
  • Benchmark hun netwerk met andere steden en landen (hoe verhoudt de lengte van de motorrijstroken in de ene stad zich bijvoorbeeld tot die in de andere).

De inspanningen voor capaciteitsopbouw, gecombineerd met het feit dat de iRAP-methodologie vrij beschikbaar is voor gebruik, betekent dat mondiale gemeenschappen het potentieel hebben om in de toekomst data te blijven gebruiken en genereren. Talrijke stads- en plattelandspartners hebben de sterke intentie uitgesproken om door te gaan met de implementatie van geïdentificeerde tegenmaatregelen op de resterende netwerken om het volledige potentieel van veiliger wegenontwerp en veiligere snelheden te ontsluiten om levens te redden.

Bronnen:

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!