Selecteer een pagina

Het dagelijkse woon-werkverkeer. Het is een vertrouwde routine, een reis die de meesten van ons maken zonder erbij na te denken. Maar wat als we u zouden vertellen dat deze ogenschijnlijk gewone reis voor velen over de hele wereld vol gevaren kan zijn, vooral op kruispunten met een hoog risico?

Dit is de realiteit van de #CommittoAct-beweging van de Mondiale Alliantie van NGO's voor Verkeersveiligheid heeft tot doel te veranderen. In samenwerking met iRAP gebruikt de Global Alliance een unieke en vereenvoudigde methode voor gegevensverzameling om licht te werpen op de lokale realiteit van het dagelijkse woon-werkverkeer over de hele wereld, met een bijzondere nadruk op het verbeteren van oversteekplaatsen voor voetgangers en de algehele mobiliteitstoegang.

iRAP Tools: gevaren onder de aandacht brengen en pleiten voor veiligere kruispunten

Achter dit initiatief schuilt het robuuste systeem voor gegevensverzameling en -analyse van iRAP, dat een cruciale rol speelt bij het pleiten voor veiligere kruispunten met een hoog risico wereldwijd.

 • iRAP-sterbeoordelingsmodel: Deze internationaal erkende methodologie beoordeelt de veiligheid van een weg, inclusief kruispunten. Er wordt rekening gehouden met meer dan 50 wegkenmerken die het risico voor alle weggebruikers beïnvloeden, inclusief voetgangers, fietsers, motorrijders en inzittenden van voertuigen.
 • Datagedreven belangenbehartiging: Door een sterbeoordeling toe te kennen aan gefilmde woon-werkverkeer in Mobility Snapshots, leggen iRAP-gegevens de tekortkomingen in het wegontwerp bloot, met name gevaarlijke kruispunten. Dit stelt voorstanders in staat beleidsmakers te voorzien van concreet bewijs voor gerichte verbeteringen. Deze verbeteringen kunnen het volgende omvatten:
   • Herontwerp kruispunt: Op basis van de bevindingen van iRAP kunnen kruispunten opnieuw worden ontworpen om prioriteit te geven aan de veiligheid voor alle gebruikers. Hierbij kan gedacht worden aan het implementeren van speciale afslagstroken, het verbeteren van de zichtlijnen of het installeren van voetgangersopvangplaatsen.
   • Verbeteringen voor voetgangersoversteekplaatsen: iRAP-gegevens kunnen de behoefte aan gemarkeerde oversteekplaatsen, voetgangerssignalen en verbeterde verlichting op kruispunten benadrukken, waardoor het voor mensen veiliger wordt om de straat over te steken.

Mobiliteitssnapshots: een kijkje in het woon-werkverkeer van de wereld met de nadruk op de veiligheid van voetgangers

De #CommittoAct-campagne maakt gebruik van de iRAP Star Rating-methodologie om ‘Mobility Snapshots’ te creëren. Deze snapshots zijn afbeeldingen en korte videoclips die het echte woon-werkverkeer op risicovolle kruispunten in verschillende steden over de hele wereld laten zien. Met behulp van het beoordelingsmodel van iRAP leggen de beelden de veiligheid van de wegomgeving vast, met bijzondere nadruk op de toegang en het gebruik van voetgangers.

Verder dan de foto's: prioriteit geven aan voetgangersmobiliteit met data

Mobiliteitssnapshots gaan verder dan alleen visueel aantrekkelijk zijn. De gegevens verzameld via het beoordelingsmodel van iRAP bieden een cruciale laag van objectiviteit, met de nadruk op:

 • Hiaten in de voetgangersinfrastructuur: Door gebieden met ontbrekende trottoirs, ontoereikende bewegwijzering of een gebrek aan aangewezen oversteekplaatsen te identificeren, leggen iRAP-gegevens de uitdagingen bloot waarmee voetgangers worden geconfronteerd.
 • Beperkte mobiliteitstoegang: Ongelijke trottoirs, smalle looppaden of het ontbreken van stoepranden kunnen de mobiliteit van mensen met een handicap aanzienlijk belemmeren. iRAP-gegevens kunnen deze problemen aan het licht brengen, waardoor u kunt pleiten voor inclusieve infrastructuurverbeteringen.

Deze datagestuurde aanpak stelt voorstanders in staat verder te gaan dan anekdotisch bewijsmateriaal en beleidsmakers concrete informatie te bieden over de staat van hun wegen, met name over de veiligheid van voetgangers en de algehele mobiliteitstoegang. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt om gerichte verbeteringen op het gebied van de verkeersveiligheid te bewerkstelligen, waardoor een veiliger omgeving voor iedereen wordt gecreëerd.

Een oproep tot actie: #CommittoAct voor veiliger reizen met verbeterde kruispunten en voetgangersmobiliteit

De Mobility Snapshots-campagne is meer dan alleen data en statistieken. Het is een oproep tot actie, een pleidooi voor ons om de menselijke kosten van onveilige wegen, en vooral van gevaarlijke kruispunten, te erkennen. Door deze momentopnamen te delen en de hashtag #CommittoAct te gebruiken, kunnen we het bewustzijn over dit kritieke probleem vergroten en actie eisen van beleidsmakers over de hele wereld.

Samen met de gecombineerde kracht van storytelling en data-analyse van iRAP werkt de Global Alliance aan het creëren van een wereld waarin elk woon-werkverkeer veilig is, waarbij niet alleen prioriteit wordt gegeven aan het autoverkeer, maar ook aan de behoeften van voetgangers en mensen met beperkte mobiliteit. Het wordt tijd dat we allemaal #CommittoAct ondernemen en onze wegen veiliger maken voor iedereen, vooral door kruispunten met een hoog risico aan te pakken en de mobiliteit van voetgangers te verbeteren.

 

Krijg toegang tot de bronnen en campagnematerialen van de Global Alliance of NGO's for Road Safety Mobility Snapshots

 • Bekijk de walkthrough van de Mobility Snapshot-tools voor een stapsgewijze handleiding over hoe u uw Mobility Snapshot kunt maken (zie onderstaande video's in het Engels, Spaans en Frans).
 • Download materialen voor het bepleiten van mobiliteitsmomentopnamen hier 
 • Bekijk de voorbeeldformulieren van Mobility Snapshot hier

Het is tijd om je voor te bereiden op de #CommitToAct Mobility Snapshots-campagne van 20-26 mei 2024. Sluit je aan bij de Mondiale alliantie om een licht te laten schijnen op de realiteit van de dagelijkse reizen van mensen over de hele wereld en samen te pleiten voor actie om #MakeitSafe te maken voor alle weggebruikers.

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!