Selecteer een pagina

Crash Risk Mapping-resultaten voor het Catalaanse wegennet zijn voor nog een jaar vrijgegeven en laten zien dat motorfietsen betrokken zijn bij 44% van dodelijke en ernstig gewonde ongevallen, ondanks dat ze slechts 2,3% van de totale wegmobiliteit op Spaans grondgebied vertegenwoordigen.

Belangrijkste bevindingen:

  • Bij 30% van de totale dodelijke ongevallen zijn motorfietsen betrokken.
  • In de driejarige periode 2020-2022 zijn de ernstige en dodelijke ongevallen met 7% afgenomen, terwijl de mondiale mobiliteit licht is toegenomen, met 0,4%. Deze variaties betekenen dat het gevaar met 7,4% is afgenomen in het totale geanalyseerde wegennet.
  • 24% van het wegennet presenteert een “hoog” of “zeer hoog” risico op ernstige of dodelijke ongevallen – 1 procentpunt minder vergeleken met de voorgaande periode van drie jaar. Per district heeft Lleida het hoogste percentage kilometers met een ‘hoog’ of ‘zeer hoog’ risico (28%) en hebben Girona en Tarragona de laagste risicopercentages (21%).
  • Het traject met de ernstigste ongevallen per kilometer ligt aan de A-2, tussen de aansluiting met de AP-2 en de aansluiting met de B-20, B-10 en C-32 (het is het vervolg van de Litoral-ronde als het door de Baix Llobregat loopt).
  • Het gedeelte met de hoogste concentratie zware voertuigongevallen bevindt zich op de AP-7, tussen het knooppunt C-60 en het knooppunt El Papiol. Vooral het hoge ongevalsrisico op de weg in 2022 heeft bijgedragen aan het resultaat, dat samenhangt met het einde van de tolheffing.
  • Het aantal kilometers met een ‘zeer laag’ en een ‘laag’ ongevalsrisico is gegroeid van 53% naar 60%.

In Catalonië is de Reial Automobil Club de Catalunya (RACC), Servei Català de Trànsit, de Ministerie van Territorium van de Generalitat van Catalonië en de Provinciale Raad van Barcelona werken elk jaar samen aan Risk Map, het Catalaanse netwerk, en publiceren sinds 2002 resultaten.

In de laatste 22e editie zijn de risico's voor de periode 2020-2022 in kaart gebracht op ruim 6.300 km aan interstedelijke wegen die eigendom zijn van de staat, autonome gemeenschappen en provinciale overheden. Het geanalyseerde netwerk vertegenwoordigt waar 92% van de mobiliteit van het gebied geconcentreerd is en waar 74% van de dodelijke en ernstig gewonde ongevallen plaatsvindt.

De iRAP Risk Mapping-methodologie Er wordt gebruik gemaakt van een vergelijking tussen het aantal ernstige en dodelijke ongevallen die de afgelopen drie jaar hebben plaatsgevonden en het aantal voertuigen op het netwerk (in termen van de gemiddelde dagelijkse verkeersintensiteit).

Evolutie van het aantal dodelijke slachtoffers in Catalonië sinds 2000

De noodzaak om de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal ongevallen te verminderen is een prioriteit in Catalonië en Europa. Investeringen in veilige infrastructuur en de bevordering van opleidings- en bewustmakingscampagnes over verkeersveiligheid, gericht op bestuurders van alle soorten voertuigen, zijn essentieel voor verbetering.

In Catalonië is de ernst van de ongevallen de afgelopen twintig jaar afgenomen, van 700 dodelijke slachtoffers in het jaar 2000 tot 175 in het laatste volledige geregistreerde jaar.

Ieder decennium heeft de Europese Unie zich ten doel gesteld het aantal verkeersslachtoffers met de helft terug te dringen. De uitbraak van COVID-19 heeft bijgedragen aan het behalen van de doelstelling voor 2020, waarbij het aantal sterfgevallen door verkeersongevallen met 54% is gedaald vergeleken met 2010. Nu het pandemische effect voorbij is en de mobiliteit is teruggekeerd, stijgt het aantal sterfgevallen op de Catalaanse wegen opnieuw.

Een 2023 beter dan 2022, maar met een hogere autosterfte

De ongevallengegevens voor 2023 laten een daling zien in de cijfers ten opzichte van zowel 2022 als 2019. Op 30 november zijn 139 mensen omgekomen bij 126 dodelijke ongevallen op het interstedelijke wegennet van Catalonië, wat neerkomt op een vermindering van het aantal sterfgevallen met 7%. en een reductie van 7,5% in dodelijke ongevallen vergeleken met dezelfde periode in 2022. Vergeleken met 2019 bedraagt de reductie 17% met betrekking tot dodelijke ongevallen en 18% met betrekking tot ongevallen.

Toch zijn de slachtoffers die tot kwetsbare groepen behoren – motorrijders, voetgangers en fietsers – toegenomen en vertegenwoordigen ze 48% van het totaal tot 30 november 2023 (44% vorig jaar). Hoewel er vijf minder voetgangers (12) en één minder fietser (5) zijn omgekomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zijn de dodelijke slachtoffers onder motorrijders gestegen tot 51 (44 in dezelfde periode vorig jaar), wat neerkomt op 37% van de dodelijke slachtoffers in 2023 Dit volgt uit 2020, waar de gevolgen van COVID-19 hebben bijgedragen aan een daling van het totale aantal motor-/bromfietsongevallen met 40% vergeleken met het voorgaande jaar.

De nieuwste Risk Mapping-resultaten bieden gedetailleerde gegevens over de daling van het aantal dodelijke slachtoffers sinds 2000, een analyse van het risico per regio, de 10 wegvakken met het hoogste risico op ernstige of dodelijke ongevallen in totaal en per voertuigtype, de wegvakken met het laagste risico, en een analyse van motor- en bromfietsongevallen sinds 2012.

 

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!