Selecteer een pagina
iRAP is in een nieuw jasje erkend als verkeersveiligheidsindicator Internationale financiële ondernemingn-geproduceerd discussiestuk “Sociale KPI’s zijn belangrijk: het stellen van robuuste indicatoren voor duurzaamheidsgerelateerde financiering“.

Het document belicht de huidige trends in het gebruik van sociale kernprestatie-indicatoren (KPI's) in Sustainability-Linked Finance (SLF), met een focus op de sectoren infrastructuur en natuurlijke hulpbronnen.

In slechts een paar jaar heeft duurzaamheidsgerelateerde financiering een nieuwe dimensie geïntroduceerd in het universum van financiële instrumenten die beschikbaar zijn voor bedrijven en investeerders. De nieuwe dimensie is deze: SLF houdt kredietnemers en emittenten verantwoordelijk voor het voldoen aan de verwachtingen van belanghebbenden ten aanzien van maatschappelijke waardecreatie op de lange termijn – en niet alleen voor bedrijfswinsten.

SLF-transacties kunnen bedrijven helpen hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid op vele aspecten van de prestaties op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG) waar te maken. Het is met name veelbelovend in ontwikkelingslanden, waar de sociale en ecologische uitdagingen enorm zijn.

Ondanks een vertraging in 2022 is het SLF-volume de afgelopen jaren gegroeid. Vanaf juni 2023 overschreden de totale mondiale SLF-uitgiften de grens van $1,6 biljoen, waarbij het merendeel – ongeveer 85 procent – bestond uit aan duurzaamheid gekoppelde leningen (SLL), en de resterende 15 procent aan aan duurzaamheid gekoppelde obligaties (SLB). Met 52 procent is het merendeel van de SLF-uitgiften tot nu toe geconcentreerd in Europa en Centraal-Azië. De SLF-uitgiften in lage- en middeninkomenslanden bedroegen in juni 2023 in totaal ongeveer $113 miljard, wat slechts 7 procent van het totaal vertegenwoordigt.

Op basis van de beschikbare gegevens heeft ongeveer 69 procent van de totale mondiale emissies tot nu toe milieu-KPI's van bedrijven – waarbij CO2-emissiegerelateerde KPI's de meest voorkomende zijn. Het aantal
transacties waarbij gebruik wordt gemaakt van sociale KPI's blijven achter, waarbij ongeveer 21 procent van de SLL's en SLB's sociale en/of bestuurlijke doelstellingen omvat. De meeste transacties met sociale KPI's omvatten ook milieumaatstaven of milieuvriendelijk gebruik van de opbrengsten. Transacties tot nu toe die sociale KPI's bevatten, omvatten doorgaans maatstaven voor gendergelijkheid en werknemersveiligheid.

Met een focus op ontwikkelingsfinanciering onderzoekt dit artikel de huidige trends en toekomstige richtingen bij het integreren van sociale maatstaven in SLF-transacties. Het biedt ook aanbevelingen voor het bevorderen van het gebruik van sociale KPI's door SLF-marktdeelnemers.

Gezien de diversiteit van deze sectoren en de evoluerende aard van SLF zelf, is dit artikel niet bedoeld om een eindige, alomvattende referentiegids te bieden over het gebruik van sociale KPI's bij SLF-transacties. In plaats daarvan onderzoekt het het huidige landschap, kijkt het vooruit naar de sociale kwesties die de volgende generatie KPI's zouden kunnen aansturen, en biedt het inzichten rond de implementatie ervan op basis van IFC's eigen ervaringen tot nu toe.

Er is een groeiende publieke omarming van het ‘stakeholderkapitalisme’, waarbij van bedrijven wordt verwacht dat ze niet alleen de kortetermijnwinsten voor de aandeelhouders optimaliseren en geen schade toebrengen, maar dat ze streven naar waardecreatie op de lange termijn, door rekening te houden met de behoeften van al hun belanghebbenden. samen met de samenleving als geheel.

Het document heeft tot doel de discussie onder marktdeelnemers te stimuleren over kansen en uitdagingen bij het bevorderen van het gebruik van sociale KPI's in SLF om meer inclusieve en duurzame groei te creëren.

Het erkent iRAP als een sectorspecifieke sociale indicatorcertificering om de verkeersveiligheid te verkennen.

Voor meer informatie

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!