Selecteer een pagina

Een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) laat een veelbelovende 5%-reductie zien van het aantal mondiale verkeersdoden tussen 2010 en 2021. Dit markeert de eerste daling sinds het begin van de serie Global Status Report on Road Safety, en komt ondanks de snelle groei van het aantal inwoners en het aantal voertuigen.

Deze vooruitgang valt samen met de toenemende acceptatie van iRAP's gratis infrastructuurveiligheidsinstrumenten en -methodologie. In 2021 hadden meer dan 100 landen iRAP gebruikt om 1,3 miljoen kilometer wegen te Star Rate, waarmee ze ruim $80 miljard aan wegenprojecten ondersteunden.

Ondanks deze positieve trends blijft het aantal verkeersdoden echter alarmerend hoog. Jaarlijks sterven naar schatting 1,19 miljoen mensen op de wegen in de wereld, waardoor dit de belangrijkste doodsoorzaak voor jongeren is.

“Hoewel we voorzichtig optimistisch zijn, zijn we nog ver verwijderd van het behalen van de ambitieuze doelstellingen van een vermindering van het aantal verkeersdoden en -gewonden met 50% in 2030”, aldus Rob McInerney, Chief Executive Officer van iRAP. “Aanhoudende inspanningen en grotere investeringen in bewezen programma’s zijn cruciaal om deze doelen te bereiken.”

"De Globaal Plan voor het Decennium van Actie En Mondiale prestatiedoelstellingen voor verkeersveiligheid Geef ons een duidelijk raamwerk voor effectieve actie”, zei hij. “Als elk land ervoor kan zorgen dat het meeste verkeer plaatsvindt op wegen met een score van drie sterren of beter, zouden jaarlijks miljoenen doden en gewonden kunnen worden voorkomen.”

“De grote groei van het aantal verkeersdoden in Afrika is bijzonder zorgwekkend en benadrukt de noodzaak van partnerschappen tussen landen en de internationale gemeenschap om de acceptatie van bewezen initiatieven zoals de Tienstappenplan voor een veiligere wegeninfrastructuur”, zei de heer McInerney.

Het rapport benadrukt ook het groeiende aantal sterfgevallen onder fietsers (tot 20%) en voetgangers (tot 3%). Bovendien zijn sterfgevallen waarbij e-scooters, e-bikes en andere persoonlijke mobiliteitshulpmiddelen betrokken zijn, nu verantwoordelijk voor 3% van het totale aantal dodelijke slachtoffers.

“Nu de verstedelijking toeneemt, is het garanderen van veilige straten en snelheden van cruciaal belang voor het bevorderen van lopen en fietsen”, aldus McInerney. “We werken samen met partners over de hele wereld om initiatieven zoals CycleRAP En Sterbeoordelingen voor scholen ter ondersteuning van een veiligere infrastructuur voor iedereen.”

Gegevens van de iRAP Veiligheidsinzichtenverkenner onthult de gevaarlijke toestand van veel wegen, vooral voor kwetsbare gebruikers:

 • Voetgangers: Slechts 18,6% aan wegen heeft een score van 3 sterren of beter wat betreft veiligheid.
 • Fietsers: Slechts 14% van de wegen heeft een score van 3 sterren of beter wat betreft veiligheid.
 • Motorrijders: Slechts 33% van de wegen heeft een score van 3 sterren of beter voor de veiligheid.
 • Inzittenden van voertuigen: Slechts 55% van de wegen heeft een score van 3 sterren of beter wat betreft veiligheid.

“We hebben een ongelooflijke vermindering van het aantal doden en gewonden gezien door verbeteringen aan de infrastructuur over de hele wereld”, aldus McInerney. “We moeten deze successen op grotere schaal repliceren om de enorme last van verkeersongevallen aan te pakken.”

“Nu er wereldwijd ruim $800 miljard is geïnvesteerd in wegeninfrastructuur, is het absoluut noodzakelijk dat elke uitgegeven dollar bijdraagt aan veilige reizen voor alle weggebruikers. Hulpmiddelen zoals Sterbeoordelingen voor ontwerp (SR4D) Dit betekent dat we veiligheid kunnen inbouwen in elke investering in wegen, of het nu gaat om een nieuwe weg, een wegverbetering of onderhoud”, aldus McInerney.

Het rapport benadrukt de noodzaak van systematische veiligheidsinspecties van alle wegen. Momenteel hebben slechts 51 landen wetten die dergelijke inspecties vereisen.

"Door het AiRAP-initiatiefmaken we gebruik van opkomende databronnen en technologie om grootschalige veiligheidsinspecties wereldwijd te versnellen met behulp van de iRAP-methodologie”, aldus de heer McInerney. “Vooruitgang op het gebied van AI, machinaal leren en andere technologieën maakt dit een snel haalbaar doel.”

Vooruitkijken: partnerschappen voor impact in 2030

In het tweede decennium van actie voor de verkeersveiligheid De strategie van iRAP richt zich op het opbouwen van partnerschappen om de VN Global Road Safety Performance Targets te bereiken. Deze doelstellingen zijn erop gericht dat alle nieuwe wegen worden aangelegd volgens een driesterrennorm en dat ten minste 75% van de bestaande wegen wordt geüpgraded naar het equivalent van driesterren of beter voor alle gebruikers. Het bereiken van deze doelstellingen heeft het potentieel om jaarlijks meer dan 450.000 levens te redden en meer dan 100 miljoen doden en gewonden te voorkomen gedurende de levensduur van de upgrades.

Belangrijkste punten

 • Het aantal verkeersdoden wereldwijd is tussen 2010 en 2021 met 5% gedaald.
 • Ondanks de vooruitgang blijven de verkeersdoden onaanvaardbaar hoog, vooral onder voetgangers, fietsers en motorrijders.
 • Voortdurende investeringen in programma's voor veiligheid van de infrastructuur en programma's voor snelheidsbeheersing zijn van cruciaal belang voor het bereiken van de mondiale verkeersveiligheidsdoelstellingen.
 • De methodologie en gratis tools van iRAP spelen een cruciale rol bij het verbeteren van de verkeersveiligheid wereldwijd.
 • Partnerschappen en samenwerking zijn essentieel voor het behalen van de VN Global Road Safety Performance Targets.

Voor meer informatie:

 • Klik hier om het WHO Global Status Report on Road Safety 2023 te downloaden
 • Klik hier om het Launch-evenement te bekijken
 • Klik hier om het persbericht van de WHO over de lancering van het rapport te downloaden
 • Klik hier om de Strategie van iRAP: Partnerschappen voor impact in 2030 te lezen
Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!