Selecteer een pagina

De Wereldherdenkingsdag voor verkeersslachtoffers (WDoR) wordt ieder jaar herdacht op de derde zondag van november. Het is een mondiale gebeurtenis om de vele miljoenen mensen te herdenken die zijn omgekomen en ernstig gewond geraakt op de wegen in de wereld, en om het lijden van alle getroffen slachtoffers, families en gemeenschappen te erkennen.

Het thema van WDoR 2023 is ‘Onthoud. Steun. Handeling." Dit thema benadrukt het belang van het herdenken van degenen die verdwaald zijn, het ondersteunen van degenen die getroffen zijn en het ondernemen van actie om toekomstige verkeersdoden en -gewonden te voorkomen.

HERINNEREN: Wij herdenken de miljoenen mensen die zijn omgekomen of ernstig gewond zijn geraakt bij verkeersongevallen. Wij gedenken hun dierbaren en de pijn en het verdriet die zij ervaren. We herdenken ook het personeel van de hulpdiensten en andere eerstehulpverleners die onvermoeibaar werken om de slachtoffers van verkeersongevallen te helpen.

STEUN: Wij ondersteunen de slachtoffers van verkeersongevallen en hun families. Wij bieden hen emotionele en praktische steun en komen op voor hun rechten. We werken ook aan het vergroten van het bewustzijn over de impact van verkeersongevallen en het bevorderen van de verkeersveiligheid.

HANDELING: Wij ondernemen actie om toekomstige verkeersdoden en -gewonden te voorkomen. We werken samen met overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties om het beleid en de praktijken op het gebied van verkeersveiligheid te bevorderen. We werken er ook aan om het publiek voor te lichten over verkeersveiligheid en om mensen aan te moedigen zich veilig te gedragen tijdens het reizen.

Hoe kun je meedoen?

 • Woon een WDoR-evenement bij in uw gemeenschap. Veel gemeenschappen over de hele wereld organiseren WDoR-evenementen, zoals wakes bij kaarslicht, herdenkingsdiensten en bewustmakingscampagnes. Meer te weten komen hier
 • Doneer aan een goed doel voor verkeersveiligheid. Er zijn veel goede doelen die zich inzetten om verkeersdoden en -gewonden te voorkomen. U kunt geld, tijd of vaardigheden doneren om hun werk te ondersteunen.
 • Word een pleitbezorger voor verkeersveiligheid. U kunt zich uitspreken over verkeersveiligheidskwesties in uw gemeenschap en uw gekozen functionarissen aanmoedigen actie te ondernemen om de verkeersveiligheid te verbeteren.
 • Pas veilig verkeersgedrag toe. Zorg ervoor dat u uw veiligheidsgordel draagt, u aan de snelheidslimiet houdt en vermijd dat u afgeleid of gehinderd rijdt.

Door betrokken te raken bij WDoR 2023 kunt u helpen de wegen in de wereld voor iedereen veiliger te maken.

We moedigen iRAP-partners aan om dit jaarlijkse herdenkingsevenement te ondersteunen; om de verloren onschuldige levens te herdenken, steun de wereldwijde oproep om een einde te maken aan vermijdbare verkeersongevallen en deel uw actie om levens te redden. De Wereldherdenkingsdag voor verkeersslachtoffers blijft een belangrijke rol spelen bij het onder de aandacht brengen van de reden zelf voor alle noodzakelijke acties die in de Globaal plan.

iRAP blijft deze belangrijke dag ondersteunen terwijl we pauzeren bij #RememberSupportAct voor 3-sterren of betere wegen voor alle weggebruikers.

Met de donorsteun van de Stichting FIAwerkt iRAP samen met partners over de hele wereld om ervoor te zorgen dat nieuwe wegen veilig zijn en bestaande wegen met een hoog risico worden gefinancierd en verbeterd op een schaal die er toe doet. Samen zullen we zorgen voor veilige reizen voor alle weggebruikers, in lijn met belangrijke mondiale agenda’s gericht op verkeersveiligheid, de gezondheid van kinderen, klimaat, transport, gender en stedelijke mobiliteit.

iRAP produceert een breed scala aan hulpmiddelen om verkeersveiligheidsprofessionals en -advocaten te helpen. Deze middelen kunnen op verschillende manieren worden ingezet om WDoR-activiteiten te ondersteunen.

Bijvoorbeeld de Toolkit voor verkeersveiligheid biedt een centrale bron voor informatie over de oorzaken en preventie van verkeersongevallen. De toolkit bevat factsheets, casestudies en praktische richtlijnen voor het implementeren van verkeersveiligheidsprogramma's en -interventies.

De onlangs uitgebrachte iRAP's Veiligheidsinzichtenverkenner, dat een licht werpt op de ware omvang van verkeersongevallen, de veiligheid van de wegen in de wereld en de positieve impact die met investeringen kan worden geboekt.

Met de iRAP Safety Insights Explorer kunt u het volgende verkennen:

 • Schattingen van de aantallen en soorten verwondingen die voor elk land voorkomen, naar leeftijd en geslacht.
 • Sterbeoordelingen en belangrijke ontwerpkenmerken voor meer dan 502.000 km aan wegen in 84 landen.
 • De business case voor het investeren in veiligere wegen, inclusief de levensreddende impact van het verzekeren dat de meeste reizen plaatsvinden op wegen met een score van 3 sterren of beter voor iedereen en voor elk land.

Aanvullende bronnen die beschikbaar zijn om te helpen:

 • Hulpbronnen voor 5-sterren RAP’s – Een online pakket van nieuw Bronnen voor 5-sterren RAP's, gefinancierd door FedEx, is gelanceerd om wegbeoordelingsprogramma's over de hele wereld te ondersteunen, wegen met een hoog risico te elimineren en levens te redden.
 • RAP Tools-menu – iRAP en zijn partners hebben een reeks tools ontwikkeld die gebruik maken van de iRAP-methodologie ter ondersteuning van het veiligheidsbeheer van de infrastructuur wereldwijd en lokaal.
 • Overzicht Samenvatting van de vooruitgang van landen – deze samenvatting deelt de nationale activiteiten op het gebied van veiliger wegen voor 160 landen en de menselijke en economische voordelen van het bereiken van VN-doelstellingen 3 en 4 tegen 2030. webgebaseerde tabel kan worden gefilterd op een land, trefwoord of meerdere landen op basis van inkomensniveau of mondiale regio.
 • iRAP-sterbeoordelingen van NACTO-GDCI's Global Street Design Guide Deze hulpbron is gratis en bedoeld om u te helpen veilige straten in uw gemeenschap te ontwerpen, levens te redden en de duurzame mobiliteit voor alle weggebruikers te verbeteren. Deze hulpbron helpt de veiligheid, gezondheid, economie en milieuvoordelen van lagere snelheden over de hele wereld te bevorderen.

Onze gedachten gaan uit naar de families van verkeersslachtoffers en hulpverleners op deze Wereldherdenkingsdag. Wij beloven u – ons dagelijks werk wordt gedaan ter nagedachtenis aan uw dierbaren die verloren zijn gegaan. Wij steunen u en verbinden ons ertoe om samen met onze partners alles te doen wat we kunnen om wegen met een hoog risico te elimineren.

Wilt u op de hoogte blijven van het evenement, ga dan naar:

Of volg op Twitter:

 

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!