Selecteer een pagina

Overgenomen van de PHOEBE-website op 2 oktober 2023

PHOEBE sprak met Marc Figuls, managing partner van Factual Consulting en leider van de pilot Project Valencia. De huidige mobiliteitssituatie in de Spaanse stad werd besproken, evenals de komende plannen voor de pilot. Mocht u onze andere schriftelijke interviews gemist hebben, dan raden wij u aan dat ook te doen controleer de gesprekken over West Midlands en Athene.

Valencia heeft aanzienlijke investeringen gedaan in zijn actieve mobiliteitsinfrastructuur als onderdeel van zijn Sustainable Urban Mobility Plan (SUMP), dat tien jaar geleden werd gelanceerd. Extra groene ruimten hebben actieve mobiliteitsgebruikers aangetrokken, vooral dankzij verdere investeringen om de oude rivierbedding van de Turia om te vormen tot een park dat de stad omspant. Valencia heeft zelfs de eer de eerste Spaanse stad te zijn die in 1985 een fietspad aanlegde. PHOEBE wil de veiligheid van kwetsbare weggebruikers vergroten door de ontwikkeling van transportmodelleringstools.

Marc, wat zijn de trends in de modal shift in Valencia, specifiek gerelateerd aan fietsen?

Het SUMP van Valencia speelt een cruciale rol bij het bevorderen van de modal shift. Zo zijn er investeringen gedaan om de fietsinfrastructuur te verbeteren, waaronder de uitbreiding van fietspaden en de ontwikkeling van een uitgebreid fietsnetwerk. Een belangrijk project dat hieraan heeft bijgedragen is de fietsring rond de oude stad, die in maart 2017 van start is gegaan. Dit initiatief, samen met een toename van het aantal fietsenstallingen en de opkomst van elektrische scooters, heeft geleid tot een substantiële groei van het aantal fietsen. duurzame mobiliteit in de afgelopen acht jaar.

Het fietsnetwerk van de stad is uitgebreid van 131 kilometer in 2015 naar de huidige 188 kilometer, een stijging van 43%. Het gebruik van deze faciliteiten is in deze periode verdubbeld. Ook het aantal fietsenstallingen is bijna verdubbeld van 10.430 naar 19.680. Dankzij de installatie van verkeerstellers vele jaren geleden hebben we een duidelijke indicatie dat steeds meer mensen fietsen. Alleen al de afgelopen vijf jaar zagen we een toename van 300% fietsers langs de fietsring. Sinds de opening in 2018 zijn er ruim zeven miljoen reizen geteld.

Waarom is fietsen, samen met de actieve mobiliteitsinfrastructuur, zo'n integraal onderdeel van het DNA van Valencia? De stad Valencia zet zich in voor duurzame mobiliteit, en deze trends in de modal shift weerspiegelen de inspanningen van de stad om prioriteit te geven aan actieve transportopties. Door het bevorderen van fietsen en wandelen wil Valencia een gezondere, milieuvriendelijkere en leefbare stad creëren. De stad profiteert van een mild mediterraan klimaat, dat het hele jaar door gunstige omstandigheden creëert voor buitenactiviteiten. Het relatief vlakke terrein van de regio en de korte afstanden maken fietsen gemakkelijk toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus.

Het is geweldig om te zien dat er een groot enthousiasme is voor actieve mobiliteit, maar elk jaar worden er in Valencia meer dan 400 ongevallen met fietsers geregistreerd. Wat is de strategie van PHOEBE om deze aantallen terug te dringen?

Het onderzoek van PHOEBE richt zich op het gebruik van voorspellende benaderingen om de veiligheid van fietspadnetwerken te vergroten. Door de gegevens verzameld via FACTUAL's LanePatrol-technologie te analyseren en evalueren, samen met de integratie van historische ongevallengegevens, wil PHOEBE patronen, trends en potentiële verbeterpunten in de veiligheid en kwaliteit van de fietsinfrastructuur identificeren.

Door het gedrag van lokale bewoners, toeristen en verschillende soorten gebruikers te begrijpen, kan PHOEBE specifieke uitdagingen en gebieden identificeren die aandacht vereisen. Deze datagedreven aanpak stelt het project in staat interventies en veiligheidsmaatregelen effectief te richten. De vergelijking van historische ongevallengegevens met de door PHOEBE verzamelde gegevens zal helpen bij het beoordelen van de impact van het proefproject op het verminderen van ongevallen en het verbeteren van de veiligheid voor fietsers. Bovendien zal het gebruik van de beproefde CycleRAP-methodologie, gebaseerd op de inzichten verkregen uit de gegevensanalyse van PHOEBE zal zorgen voor een effectievere en contextspecifieke aanpak van de aanpak van veiligheidsproblemen.

Dankzij de feedback en betrokkenheid van belanghebbenden kan PHOEBE waardevolle inzichten verzamelen, zorgen wegnemen en een gezamenlijke inspanning bevorderen om de fietsveiligheid te verbeteren. Uiteindelijk kan de kennis die is opgedaan door het onderzoek van PHOEBE en de integratie van de bevindingen ervan in de bredere fietsinfrastructuurplannen van de stad gerichte maatregelen opleveren, zoals betere bewegwijzering, verbeterd wegenontwerp en meer bewustmakingscampagnes.

iRAP is er trots op partner te zijn van PHOEBE. Voor meer informatie over het project kunt u terecht op https://phoebe-project.eu/

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!