Selecteer een pagina

Elke vier minuten sterft er wereldwijd een kind bij een verkeersongeval. Vele anderen raken permanent gewond. Vooral kinderen die naar school lopen zijn kwetsbaar. In veel landen gebeuren de meeste ongevallen waarbij kinderen betrokken zijn binnen een straal van 500 meter van de school, veelal op de in- en uitgang. [1] [2] [3] [4] [5]

De beslissing om te voet naar school te gaan kan worden beïnvloed door de perceptie van leerlingen, ouders en de bredere schoolgemeenschap over verkeersveiligheid, inclusief de aanwezigheid (of afwezigheid) van weginfrastructuurelementen. Trottoirs, compacte en gecontroleerde kruispunten, oversteekvoorzieningen en voertuigsnelheden hebben invloed op hoe veilig – of hoe onveilig – voetgangers zich voelen op weg naar de school en op hun beslissing om wel of niet te lopen.[6] Deze infrastructuurelementen hebben ook een directe impact op de veiligheidsprestaties.

SR4S is een op bewijs gebaseerde manier om de risico's te meten, monitoren en communiceren die voetgangers lopen tijdens een schoolreisje. Sinds de ontwikkeling ervan wordt het gebruikt door organisaties wereldwijd om meer dan 1.200 scholen in 67 landen te beoordelen. Hiervan zijn ruim 400 scholen geüpgraded, waarvan er 286 zowel voor als na de interventies met SR4S zijn beoordeeld.

De onlangs bijgewerkte Veilige scholentracker geeft inzicht in de wegeninfrastructuurinterventies die zijn geïmplementeerd om een veiligheidsscore van 3 sterren of beter te behalen voor kinderen die van en naar school lopen. De Tracker omvat locaties in 20 landen die gevolgen hebben voor meer dan 120.000 studenten. Niet alleen de driesterren- of betere locaties gevoel veiliger en kunnen daarom meer lopen aanmoedigen, maar ze zijn ook objectief gezien veel minder riskant dan voorheen.

Uit deze beoordelingen blijkt dat:

– de gemiddelde sterrenwaardering is meer dan verdubbeld, van 1,7 naar 3,7 sterren op 5

– vóór de upgrades kreeg slechts 22% van de locaties een beoordeling van 3 sterren of beter

– locaties met een snelheidslimiet van 30 km/u of lager verhoogd van 29% naar 85%

– locaties met snelheidsmanagement (of verkeersremmend) verhoogd van 17% naar 74%

– locaties met oversteekplaatsen voor voetgangers zijn toegenomen van 45% naar 96% van de verbeterde locaties

– locaties met trottoirs verhoogd van 70% naar 86%.

Over het geheel genomen laat de Safe Schools Tracker zien dat dankzij de inspanningen van SR4S-partners wereldwijd meer dan 90.000 leerlingen belangrijke 1- en 2-sterrenlocaties rond hun scholen hebben zien verdwijnen.

De inzichten die beschikbaar zijn in de tool zijn reden tot feest: elke stap die onze partners zetten in het verbeteren van de snelheden en infrastructuur rond scholen is een stap in de richting van het redden van levens en het voorkomen van verwondingen.

De Safe Schools Tracker laat niet alleen zien wat er in theorie kan worden gedaan, maar ook wat er daadwerkelijk over de hele wereld wordt gedaan en dat tot nog grotere inspanningen zal leiden.

SR4S heeft geprofiteerd van de steun van de oprichter en sponsor FedEx, grote donor de Stichting FIA, programmapartners 3M En Stichting Prudentieen leidende partners, Stichting AIPInitiatief voor kindergezondheidOOSTFIAFundación Gonzalo RodríguezMondiale Alliantie van NGO's voor VerkeersveiligheidGRSPIRFVeilige kinderen wereldwijd, DE JOUWE En Wereldbronnen Instituut. SR4S is veiliger gemaakt door iRAP.

Meer informatie vindt u hier starratingforschools.org

[1] Op GIS gebaseerde ruimtelijke analyse van ongevallen met voetgangers onder kinderen nabij basisscholen in Montréal, Canada (monash.edu)

[2] Análisis-espacial-de-puntos-críticos-de-atropellos-de-niños-en-zonas-de-Establecimientos-Educacionales-Santiago-Chile.pdf (conaset.cl)

[3] De veiligheid van schoolkinderen op de Londense wegen – eindrapport (tfl.gov.uk)

[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0001457523001938

[5] UNICEF Technische Begeleiding https://www.unicef.org/media/130721/file/UNICEF_Child_and_Adolescent_Road_Safety_Technical_Guidance_2022.pdf

[6] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2214140515006805

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!