Selecteer een pagina

Artikel overgenomen uit World Highways, 14 juni – Door David Arminas

De nieuwste technologie van PTV's Model2Go en PTV Visum zal worden gebruikt om een model van de stad te creëren dat wordt gegenereerd door gebruik te maken van OpenStreetMap-gegevens voor een gedetailleerde stedelijke fietsnetwerkconfiguratie.

Mobiliteitssoftware van PTV-groep wordt door CycleRAP gebruikt in projecten om de fietsveiligheid in kaart te brengen die dit najaar in vijf steden worden uitgevoerd.

PTV zei dat het samenwerkt met de International Road Assessment Programme (iRAP), de non-profitorganisatie Fundación Mapfre en de Union Cyclist Internationale om het CycleRAP-risicobeoordelingsmodel uit te voeren.

CycleRAP, een op feiten gebaseerd model voor de evaluatie van infrastructuurrisico's, is ontworpen om steden te helpen de veiligheid van hun straat- en fietsroutes beter aan te pakken, specifiek om de lichte mobiliteit te verbeteren. Om best practices onder de aandacht te brengen zal de toepassing van dit model worden getest in Madrid en Barcelona in Spanje, de Colombiaanse hoofdstad Bogotá, Sao Paulo in Brazilië en in Fayetteville in de Amerikaanse staat Arkansas.

Het project werkt samen met lokale partners om netwerkrisico's te identificeren en kaarten te produceren die laten zien hoe veilig de infrastructuur is voor gebruik door fietsers en gebruikers van andere soorten mobiliteitsvoertuigen. Het zal ook de eerste toepassing van het model zijn in Spanje en buiten Europa.

Het model gebruikt gegevens over de kenmerken van een weg, straat of pad om het risico op ongevallen voor fietsers en gebruikers van lichte mobiliteit te evalueren – ongeacht het type voorziening. Het lokaliseert en brengt in kaart waar ongevallen waarschijnlijk zullen plaatsvinden, en biedt suggesties voor behandelingen om dit risico te verminderen.

PTV zal met een van de pilotsteden samenwerken aan de visualisatie van de resultaten van het CycleRAP-model en de verbeteringen aan de infrastructuur evalueren. Gebaseerd op de nieuwste technologie van PTV's Model2Go, zal een model van de stad worden gegenereerd met behulp van OpenStreetMap-gegevens voor een gedetailleerde stedelijke fietsnetwerkconfiguratie.

De CycleRAP-analyse zal vervolgens worden toegepast in het multimodale netwerk- en analyseplatform PTV Visum, dat volgens het bedrijf zeer geschikt is voor het beheren, berekenen en visualiseren van veiligheidsanalyses op fietscorridors.

De projectresultaten, die in oktober 2023 moeten verschijnen, zullen steden een duidelijk inzicht geven in hoe veilig hun infrastructuur is, en belangrijke veiligheidsaanbevelingen bieden om de risico’s te helpen verminderen. Het project heeft ook tot doel een kennisbasis te creëren om steden te helpen de aanpak te repliceren en de veiligheid van hun fietsinfrastructuur te verbeteren. Alle resultaten zullen publiekelijk worden gelanceerd tijdens het UCI Mobility and Bike City Forum, dat plaatsvindt op 25 en 26 oktober in Brugge, België.

CycleRAP werd in 2022 wereldwijd gelanceerd tijdens de Velo-City Conference in Ljubljana, Slovenië, en het ITF Safer City Streets Network in Guadalajara, Mexico. Het heeft tot doel het aantal ongevallen te verminderen en de veiligheid te verbeteren, specifiek voor fietsers en andere gebruikers van lichte mobiliteit, door locaties met een hoog risico te identificeren zonder de noodzaak van ongevallengegevens.

De hoge risico's die verbonden zijn aan fietsen in de stad weerhouden mensen ervan om te fietsen als alternatief vervoermiddel, zegt Sofia Salek de Braun, verkeersveiligheidsambassadeur bij PTV Group. “De infrastructuur moet veranderen, omdat we er niet in zullen slagen het mobiliteitsgedrag te veranderen als de straten gevaarlijk blijven en mensen om het leven komen of ernstig gewond raken. Daarom omarmen wij bij PTV Group deze samenwerking [binnen CycleRAP] van harte.”

Afbeelding tegoed: World Highways/David Arminas

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!