Selecteer een pagina

Een CycleRAP-pilot uitgevoerd op nieuwe fietsinfrastructuur in een tunnel aan de Via di Porta Cavalleggeri in Rome heeft de veiligheid ervan aangetoond en heeft bijgedragen aan het beantwoorden van de tegenstrijdige meningen van de lokale bevolking.

De tunnelroute, die door iedereen wordt gebruikt, verbindt twee belangrijke delen van het historische stadscentrum, maar had geen voorzieningen voor fietsers of gebruikers van micromobiliteit.

De gemeente Rome wilde de veiligheid van een nieuw fietspad in de mix garanderen.

De beoordeling uitgevoerd door FRED Techniek heeft de toegepast CycleRAP-model in drie fasen van projectontwikkeling: (i) vóór interventie zonder fietsvoorzieningen (ante operam condition), (ii) bij de gedetailleerde ontwerpen, en (iii) na implementatie van de fietspadvoorziening.

Uit de resultaten bleek dat de ingrepen de route veiliger maken voor fietsers.

“In het ante-operam-scenario was het ongevalsrisico van fietsers ‘extreem’ op de 93% van het traject, terwijl na de ontwerpimplementatie hun ongevalsrisico drastisch werd verminderd, met slechts één segment van 20 meter dat als ‘extreem’ risico werd geclassificeerd, en ruim 80% van de sectie geclassificeerd als ‘gemiddeld’ risico’, zegt Antonino Tripodi, technisch directeur bij FRED Engineering.

Zoals aangegeven op de risicokaart hierboven, blijft slechts één deel van het fietspad na de interventie gevaarlijk voor fietsers. De lijnpiek verwijst naar een scherpe bocht die ontstaat als gevolg van een noodzakelijke afwijking van het fietspad.

Dit benadrukt een belangrijk veiligheidsprobleem dat moet worden opgelost en het belang van beoordelingen na de interventie.

De door FRED Engineering ontwikkelde studie toont de volledige toepasbaarheid van het CycleRAP-model, de verwachte resultaten en het vermogen ervan tot veiligheidsanalyse aan om interventies te informeren.

Met een evidence-based methodologie zoals CycleRAP kunnen lokale overheden kwantitatieve objectieve indicatoren geven van hoe het niveau van de fietsveiligheid is veranderd na de implementatie van fietsvoorzieningen.

De afgelopen jaren begint de stad Rome meer ruimte te laten voor fietsers, waarbij ze het economische belang, de efficiëntie en de duurzaamheid erkent van deze grotendeels verwaarloosde manier van transport in het wegennetwerk van de stad.

De beoordeling is een belangrijke eerste CycleRAP-pilot en leidraad voor de ontwikkeling van de toekomstige fietsinfrastructuur in Rome.

Handige links: 

  • Voor meer informatie over het project kunt u de presentatie openen hier.
  • Wilt u meer lezen over CycleRAP, klik dan hier.

Afbeelding tegoed: FRED Engineering

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!