Selecteer een pagina

Een nieuwe Toolkit Veilige Fietsroutes (SCRT) is binnen gelanceerd Europa als een modulair interactief online besluitvormingsondersteunend hulpmiddel om gebruikers te begeleiden bij het definiëren van nieuwe fietsroutes en het verbeteren van de veiligheid van bestaande routes voor fietsers.

SCRT is een resultaat van SABRINA (Safer Bicycle Routes in Donau Area), een driejarig project dat veiligheidsproblemen met de fietsinfrastructuur aanpakt op bestaande, geplande en ontbrekende fietscorridors in Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Moldavië, Roemenië, Slowakije en Slovenië in het Donaugebied. Het heeft routes door 9 landen gedekt met 11 projectpartners en 4 geassocieerde strategische partners, uitgevoerd in het kader van het Donau Transnational Program (Interreg) met medefinanciering door fondsen van de Europese Unie (EFRO, ENI). SABRINA heeft 2.500 km aan langeafstandsfietspaden, voornamelijk EuroVelo, beoordeeld, een tool gebouwd voor de beoordeling ervan, samengewerkt met fietsorganisaties in heel Europa en de resultaten gedeeld in de nieuwe SCRT Toolkit.

SCRT is gebaseerd op drie methoden voor de beoordeling van verkeersveiligheid en fietsroutes (iRAP, CycleRAP en ECS), evenals beschikbaar onderzoek naar de impact van infrastructuur op de veiligheid van fietsers.

De beoordelingsmodules die door de tool worden aangeboden, zijn geen vervanging voor de methodologieën die binnen de SCRT worden gebruikt. In plaats daarvan zijn modules bedoeld om te worden gebruikt als een manier om veiligheidsresultaten en een prijs voor een bepaalde lay-out van de fietsroute-infrastructuur te schatten zonder veel voorafgaande kennis van de bovengenoemde methodologieën.

Door de SCRT-toolkit te gebruiken, kunt u:

  • Blader door alle resultaten van het SABRINA-project
  • Toegang tot factsheets over fietsveiligheid 
  • Krijg inzicht in veilige en slechte fietsinfrastructuurpraktijken in het Donaugebied
  • Selecteer en leer over de veiligheidsniveaus van verschillende fietsinfrastructuur
  • Plan nieuwe fietsroutes en schat hun veiligheids- en prijsparameters in
  • Vergelijk twee fietsroutes op het gebied van veiligheid en prijs
  • Meet het potentieel voor veiligheidsverbetering, evenals de kosten en baten van uw geplande route

Het nu afgeronde SABRINA-project heeft tot doel de omstandigheden voor de veiligheid van de fietsinfrastructuur in het Donaugebied te verbeteren door de capaciteiten van alle relevante nationale, regionale en lokale belanghebbenden te vergroten om de fietsinfrastructuur op een veilige en duurzame manier aan te leggen en te verbeteren. De prioriteit van het SABRINA-project is een beter verbonden en energieverantwoordelijke Donau-regio, met als specifieke doelstelling het ondersteunen van milieuvriendelijke en veilige transportsystemen, waarbij de toegankelijkheid van stedelijke en landelijke gebieden in evenwicht wordt gebracht.

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!