Selecteer een pagina

TanRAP, de Tanzaniaans wegenbeoordelingsprogramma, is vandaag in Dar es Salaam gelanceerd om wegen met een hoog risico uit te bannen en de ruim 16.000 mensen die jaarlijks op de wegen van het land omkomen, te beteugelen.

De regering van Tanzania markeerde via het Ministerie van Werken en Transport de lancering door een intentieverklaring te ondertekenen om een Memorandum of Understanding aan te gaan met de International Road Assessment Programme (iRAP) en de gelegenheid culmineerde in de vrijgave van het onderzoeksvoertuig dat een tranche zal uitvoeren van TanRAP-onderzoeken langs ongeveer 1.000 km in Tanzania dit jaar.

Een belangrijke mijlpaal van de Tienstappenproject Tanzania, TanRAP is een initiatief onder leiding van het Ministerie van Werken en Transport (MoWT), dat tot doel heeft capaciteit op te bouwen en de veiligheid van de wegeninfrastructuur in het land te verbeteren in samenwerking met andere toonaangevende belanghebbenden, zoals de Tanzania National Roads Agency (TANWEGEN), Tanzania Agentschap voor plattelands- en stedelijke wegen (TARURA), Tanzania Road Association (TARA), Nationaal Instituut voor Transport (NIT), Verkeersveiligheidsambassadeurs (RSA), Bestuur Wegenfonds (RFB), ontwikkelingsbanken, mobiliteitsclubs, NGO’s op het gebied van verkeersveiligheid en de industrie.

Vertegenwoordigd bij de lancering door de vice-minister (Vervoer) van het Ministerie van Werken en Transport, Hon. Atupele Mwakibete, de minister van Werken en Transport Hon. Prof. Makame M. Mbarawa zei: “We zijn er trots op om TanRAP vandaag te lanceren in samenwerking met belangrijke lokale en internationale partners. Tanzania is het allereerste land dat in het kader van het initiatief van het Verkeersveiligheidsfonds van de Verenigde Naties is geselecteerd om de UNRSC te implementeren Tienstappenaanpak om de veiligheid van de weginfrastructuur op zowel nieuwe als bestaande wegen te verbeteren. We zijn dankbaar voor dit voorrecht en de kans die dit project heeft gecreëerd voor de creatie en oprichting van een National Road Assessment Program in Tanzania.”

Rob McInerney, CEO van de International Road Assessment Programme (iRAP) zei: “TanRAP weerspiegelt de iRAP-spirit en verbindt mensen en partners om ervoor te zorgen dat we problemen één keer oplossen en succes snel delen. Door gebruik te maken van de wereldwijd erkende en vrij verkrijgbare iRAP-methodologie en -software, en met verbindingen met trainingen en iRAP-partners over de hele wereld, zal TanRAP wegagentschappen helpen bij het ontwikkelen van empirisch onderbouwd beleid en het systematisch beheren van de veiligheid op bestaande wegen en nieuwe wegontwerpen.”

“Het opbouwen van capaciteit op alle fronten en ervoor zorgen dat alle nieuwe wegen worden aangelegd en bestaande wegen worden geüpgraded naar de standaard van 3 sterren of beter voor alle weggebruikers, zullen van cruciaal belang zijn voor het terugdringen van het aantal dodelijke slachtoffers en ernstig gewonden in Tanzania”, aldus Susanna Zammataro, directeur-generaal van de Internationale Wegenfederatie (IRF). “Dit is een belangrijke mijlpaal van het Ten Step Project, dat ook trainingen op het gebied van verkeersveiligheidstechniek, iRAP-beoordelingen en verkeersveiligheidsaudits ondersteunt; evaluaties van de nationale strategie voor veilige infrastructuur; en de nationale normen voor wegontwerp.”

Gezamenlijk gefinancierd door het Verkeersveiligheidsfonds van de Verenigde Naties (UNRSF) en door het Foreign Commonwealth and Development Office (UKAid), via de Global Road Safety Facility (GRSF) van de Wereldbank, de Tien Stappenplan Tanzania is een 30 maanden durend project dat is ontworpen om aan de specifieke behoeften van Tanzania te voldoen en duurzame institutionele capaciteit, impact en partnerschappen op te bouwen. Onder leiding van de Economische Commissie voor Afrika van de Verenigde Naties (UNECA) Het project wordt uitgevoerd door een consortium onder leiding van de International Road Federation (IRF), en omvat de International Road Assessment Programme (iRAP), de World Road Association (PIARC) en de Tanzania Roads Association (TARA). Het project heeft de regering van Tanzania samengebracht via MoWT, TANROADS, TARURA, het National Institute of Transport (NIT) en andere toonaangevende instellingen, NGO's en belanghebbenden uit de sector in Tanzania.

Al 539 verkeersveiligheidsprofessionals en -ingenieurs hebben onlangs een verkeersveiligheidstraining gevolgd, ondersteund door het Ten Step Project, en 16 hebben de iRAP-leveranciersaccreditatie behaald ter ondersteuning van de beoordelingen. De komende maanden zullen door iRAP geaccrediteerde experts nieuwe beoordelingen van bestaande wegen en ontwerpen uitvoeren met behulp van de iRAP-methodologie en op basis van TANROADS- en TARURA-datasets. Dit zal voortbouwen op de meer dan 5.000 km aan beoordelingen van bestaande wegen en ontwerpen die eerder werden gefinancierd door Bloomberg Philanthropies Initiative for Global Road Safety (BIGRS) en uitgevoerd door de GRSF.

Via TanRAP zal het Ten Step Project de lengte van bestaande wegen en ontwerpen laten groeien tot meer dan 10.000 km tegen maart 2023, voortbouwend op de ruim $1 miljard dollar aan investeringen in wegeninfrastructuur die al veiliger zijn gemaakt door iRAP-beoordelingen.

TanRAP zal de implementatie van het Globaal Plan voor het Decennium van Actie voor Verkeersveiligheid 2021-2030 in Tanzania, dat een routekaart biedt voor de manier waarop landen het aantal verkeersdoden en ernstig gewonden tegen 2030 kunnen halveren.

Als in 2030 meer dan 75 procent van het verkeer op 3-sterren- of betere wegen wordt gerealiseerd voor alle weggebruikers, kunnen 1,6 miljoen levens en ernstig letsel worden gered gedurende de twintigjarige behandelingsduur in Tanzania, met een economisch voordeel van $26 voor elke bestede $1 .

VOOR MEER INFORMATIE

Ondertekening van de intentieverklaring voor de lancering van TanRAP, een lokaal Road Assessment Program voor Tanzania

Het verwelkomen van Launch-gasten

Julio Urzua, directeur van iRAP Global Projects

De heer Yonas Beleke, UNECA geeft een overzicht van het tienstappenplan

Susanna Zammataro, directeur-generaal, IRF

TanRAP-onderzoeksvoertuig klaar om dit jaar TanRAP-onderzoeken uit te voeren op 1.000 km van de wegen in Tanzania

De lancering van TanRAP trok veel media-aandacht

Vice-minister (Vervoer) van het Ministerie van Werken en Transport Hon. Atupele Mwakibete en lokale partners vieren de release van het onderzoeksvoertuig en de lancering van TanRAP.

De TanRAP-familie klaar om levens te redden!

MEDIA-CONTACTEN:
De heer Ramadhani Msangi
TanRAP-communicatie
Verkeersveiligheidsambassadeurs Tanzania
T +255 767 412176
E msangirs@gmail.com

Racheal Nganwa
AfricaRAP-leider
International Road Assessment Programme
M +256 785 379796
E racheal.nganwa@irap.org

OVER MoWT
Het Ministerie van Werken en Transport (MoWT) is een ministerie van Tanzania. Het werd opgericht in 2010 en is verantwoordelijk voor het bevorderen van een kwalitatieve, efficiënte, milieuvriendelijke en kosteneffectieve bouwsector die de sociale en economische ontwikkeling van het land vergemakkelijkt. MoWT heeft onder meer het mandaat om de veiligheid en beveiliging van transport te beheren; beleid inzake werken, constructie, transport en transport en de implementatie ervan; wegen, bruggen, veerboten en mechanische zaken; technische en ontwerpwerkzaamheden; en transportvergunningen.
https://www.mwt.go.tz/

OVER iRAP
iRAP is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met de visie voor een wereld zonder risicovolle wegen. De liefdadigheidsinstelling is actief in meer dan 100 landen en werkt samen met overheden, ontwikkelingsbanken, mobiliteitsclubs, onderzoeksorganisaties en NGO's op het gebied van verkeersveiligheid om hen de gratis hulpmiddelen, systemen en training te bieden om hun wegen veiliger te maken. De Star Rating Methodologie van iRAP biedt een eenvoudige en objectieve maatstaf voor het veiligheidsniveau dat 'ingebouwd' is op de weg voor inzittenden van voertuigen, motorrijders, fietsers en voetgangers. Een 1-sterrenweg is het minst veilig en een 5-sterrenweg het veiligst. De liefdadigheidsinstelling heeft de veiligheid van meer dan USD $80 miljard dollar aan infrastructuurinvesteringen beïnvloed, heeft voor meer dan 1,3 miljoen km een sterbeoordeling en een risicokaart voor meer dan 1,6 miljoen km wegen, en heeft wereldwijd meer dan 54.000 mensen getraind. iRAP is het overkoepelende programma voor regionale wegbeoordelingsprogramma's, waaronder EuroRAP, ChinaRAP, AusRAP, usRAP, KiwiRAP, IndiaRAP, BrazilRAP, Zuid-Afrika RAP, ThaiRAP en MyRAP en wordt financieel ondersteund door de FIA Foundation, Global Road Safety Facility en FedEx.
https://irap.org/

 

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!