Selecteer een pagina

Een nieuwe Rapport Wandelen en fietsen in Afrika deelt kritisch bewijsmateriaal (waaronder iRAP-gegevens) en goede praktijken voor overheden en besluitvormers om actie te ondernemen om mensen die lopen en fietsen te behouden, beschermen en mogelijk te maken.

“Dit rapport is een oproep tot actie voor de 261 voetgangers en 18 fietsers die elke dag op de Afrikaanse wegen omkomen”, zegt Oumar Sylla, directeur van het Regionaal Bureau voor Afrika van het Human Settlements Programme van de Verenigde Naties in de publicatie.

“Hoewel de meerderheid van de bevolking afhankelijk is van niet-gemotoriseerd vervoer, behoren landen in Afrika tot de minst veilige plekken ter wereld om te wandelen en fietsen.

“Het gebrek aan essentiële infrastructuur maakt de ervaring van lopen en fietsen moeilijk, onaangenaam en gevaarlijk”, zei Sylla.

Universele toegang tot veilige, betaalbare en duurzame transportsystemen is van cruciaal belang voor het bereiken van milieu-, gezondheids- en verkeersveiligheidsdoelstellingen in overeenstemming met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, de Overeenkomst van Parijs, de Nieuwe Stedelijke Agenda en de transformatieve visie voor 2063 voor Afrika.

Het aanpakken van de Afrikaanse mobiliteitsuitdagingen vereist een paradigmaverschuiving in de stads- en transportplanning. De voorkeur voor particuliere motorvoertuigen moet veranderen ten gunste van betrouwbare openbaarvervoersystemen, geïntegreerd met lopen en fietsen.

Het rapport is een eerste poging om gegevens te verzamelen, analyseren en presenteren om de dagelijkse realiteit aan te tonen voor de één miljard mensen in Afrika die gemiddeld 56 minuten per dag lopen en fietsen. 78 procent van de Afrikanen loopt dagelijks om essentiële diensten te bereiken.

De omstandigheden in alle 54 Afrikaanse landen zijn op basisniveau vastgesteld.

Het rapport deelt dat van wegen die in Afrika zijn beoordeeld met behulp van de iRAP-methodologie95% van de wegen biedt geen aanvaardbaar driesterrenveiligheidsniveau voor voetgangers en 93% faalt voor fietsers. De meeste wegen zijn 1-ster, wat betekent dat ze geen fietspaden, geen veilige oversteekplaatsen en hoge voertuigsnelheden hebben.

Gegevens uit de iRAP Pedestrian Star Rating-gegevens verzameld in negen Afrikaanse landen laten zien dat:

  • 74% van de onderzochte wegen had geen trottoirs
  • 92% van de beoordeelde wegen had geen kruispunten
  • 48% van de kruispunten was slecht ondertekend of onderhouden
  • 55% van de wegen met 1 ster voor voetgangers en 40% met 2 sterren
  • Slechts 4% van de beoordeelde wegen behaalde de minimale veiligheidsscore van 3 sterren

Ontwikkeld door het VN-milieuprogramma (UNEP), het Human Settlements Programme van de Verenigde Naties (UNHabitat) en de Stichting Walk21biedt het rapport het bewijsmateriaal, de kennis en de belangrijkste acties die nodig zijn om ervoor te zorgen dat transportbeslissingen die vandaag worden genomen, in de toekomst zullen zorgen voor veiligere, duurzamere en veerkrachtigere netwerken.

Het schetst het beleidslandschap voor lopen en fietsen, aanbevelingen voor overheden en andere belanghebbenden, en pleit voor het behouden, mogelijk maken en beschermen van degenen die zich al op de meest duurzame manier bewegen.

Inspirerende best practices worden belicht, inclusief voorbeelden van veiliger schoolreizen op basis van Star Rating for Schools.

Sterrenwaardering voor scholen En CycleRAP bieden opwindende mogelijkheden als instrumenten voor het meten en beheren van de risico’s waaraan voetgangers en fietsers in Afrika worden blootgesteld, en vormen een basis voor op bewijs gebaseerde investeringen om levens te redden en verwondingen te verminderen.

Bron afbeeldingen: Rapport Wandelen en Fietsen in Afrika 

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!