Selecteer een pagina

National Highways heeft onlangs zijn Strategisch wegennetwerk sterrenbeoordelingsrapport waaruit blijkt dat het zijn beleidsdoelstelling voor 2020 heeft overschreden om 90% aan reizen op zijn netwerk te realiseren op wegen met een beoordeling van 3 sterren of beter, met een indrukwekkend resultaat van 96%.

Nationale snelwegen, voorheen Highways England, is een overheidsbedrijf dat belast is met het exploiteren, onderhouden en verbeteren van snelwegen en belangrijke A-wegen in Engeland. Het stelt ook snelwegnormen vast die door alle vier de Britse overheden worden gebruikt, via de Design Manual for Roads and Bridges.

National Highways gebruikt Het sterrenclassificatieprotocol van iRAP om te meten hoe veilig de wegen zijn, door elke vijf jaar onafhankelijk beoordeelde wegennetwerkenquêtes uit te voeren om de sterbeoordelingen te berekenen.

De resultaten van 2020 waren beter dan voorspeld toen de resultaten van 2015 werden gepubliceerd. Bijna tweederde van het verkeer op het netwerk van nationale snelwegen vindt nu plaats op viersterrenwegen bij gebruik van versie 1.0 van het iRAP-model (de modelversie waarop het doel voor 2020 was gesteld).

Bijna al het verkeer op snelwegen, en het merendeel van het verkeer op de A-wegen met vierbaanswegen (die samen het grootste deel van het verkeer op het netwerk van nationale snelwegen voor hun rekening nemen), vindt nu plaats op wegen met een score van 3 sterren of beter. Voor wegen met één rijbaan, die 6% aan verplaatsingen op het strategische wegennetwerk voor hun rekening nemen, wordt voornamelijk over wegen met 1 of 2 sterren gereisd.

Het sterrenbeoordelingsmodel schat waar de kans op botsingen in de toekomst groot is, gegeven de risicofactoren van een locatie.

Het stelt behandelingen voor waarvan bekend is dat ze het geïdentificeerde botsingsrisico kunnen aanpakken en die het meest waarschijnlijk kosteneffectief zijn bij het verminderen van dat risico.

Deze worden gecombineerd in het Investeringsplan Veiliger Wegen (SRIP).

Op netwerkniveau kan de SRIP-informatie helpen bij het plannen van het benodigde investeringsniveau en de strategische aanpak. Veel van de kosteneffectieve tegenmaatregelen kunnen bijvoorbeeld worden gerealiseerd via onderhoud en vernieuwingen.

Op individueel routeniveau kunnen de gegevens en de aanbevelingen voor tegenmaatregelen verkeersveiligheidsingenieurs ideeën geven om te helpen bij de planning, beoordeling en prioritering van veiligheidstegenmaatregelen.

De aanpak stelt verkeersveiligheidsingenieurs ook in staat de verkeersveiligheidsimpact van verschillende behandelingsscenario's te modelleren.

Nieuwe ontwerpen kunnen vooraf een sterbeoordeling krijgen, en prestatievereisten voor sterbeoordeling, zoals het stellen van een minimale sterbeoordelingsnorm, kunnen in contracten worden ingebouwd om ontwerpteams uit te dagen.

Het rapport belicht casestudies ter verbetering van de sterrenwaardering, zoals het knooppunt Kustweg A19:

Mike Wilson, hoofdingenieur van National Highways, zei: “Onze benadering van verkeersveiligheidsmanagement is gebaseerd op het principe dat het leven en de gezondheid van mensen niet in gevaar mogen worden gebracht door hun noodzaak om te reizen.

“De kern van deze aanpak is een strategie die leidt tot veilige chauffeurs, in veilige voertuigen, op veilige wegen. De manier waarop we veiliger wegen ontwerpen, bouwen, onderhouden en exploiteren is van cruciaal belang om de schade te helpen beperken.

“De iRAP-sterrenclassificatieprotocollen zijn een manier waarop we meten hoe veilig onze wegen zijn. Deze resultaten laten zien dat we verbeteringen aanbrengen in de veiligheid van ons netwerk door middel van activiteiten die nu in ons dagelijks werk zijn ingebouwd.

“We zijn er trots op dat we onze doelstelling hebben overtroffen: ten minste 90% van de reizen op ons netwerk vonden plaats op wegen met een score van 3 sterren of beter in 2020.

“iRAP gaat echter niet alleen over meten. We zullen de verzamelde gegevens gebruiken om de basislijn van de sterrenwaardering voor 2020 te berekenen om onze veiligere wegen te stimuleren en strategische planning, investeringsbeslissingen en prioritering voor routeveiligheid te onderbouwen terwijl we uitkijken naar 2025 en daarna”, zei hij.

National Highways investeert in zijn personeel om deze activiteiten te ondersteunen, door hen training te geven over het gebruik van de iRAP-tools als onderdeel van hun dagelijkse activiteiten. Dit zal ertoe bijdragen dat de sterbeoordelingen en de gegevens die daaraan ten grondslag liggen, kunnen worden gebruikt om de activiteit in het hele bedrijf te stimuleren.

National Highways maakt ook gebruik van iRAP's sterbeoordeling voor ontwerpen hulpmiddel bij het ontwerpen van nieuwe wegen, om ervoor te zorgen dat ze worden aangelegd volgens een driesterrennorm of hoger om de potentiële veiligheidsvoordelen van grote projecten te optimaliseren.

In 2019 ondernam het Arup-ontwerpteam voor de 'missing link' van de A417 deze aanpak en paste deze toe op hun ontwerpen.

Het hielp hen te identificeren dat er een groot risico bestond op de plek waar een toegangsweg op de hoofdrijbaan aansluit.

Naast andere factoren heeft dit hen ertoe aangezet alternatieve ontwerpopties te herzien om inzicht te krijgen in hun impact op de sterbeoordelingen en op verwachte dodelijke en ernstige verwondingen.

Dit optiebeheer resulteerde erin dat ze de helling van de weg aanpasten, waardoor ze de toegangsweg opnieuw konden configureren, waardoor een kruising met de hoofdrijbaan overbodig werd.

Het nieuwe ontwerp resulteerde in een sterk verminderd verwacht aantal dodelijke en ernstige verwondingen en een verbetering van de sterbeoordeling.

Door gebruik te maken van de iRAP-sterrenwaardering kunnen nationale snelwegen voldoen aan de eisen van EU-richtlijn 2019/1936 inzake het beheer van de verkeersveiligheid (RISM).

De richtlijn vereist dat er tegen 2024 een netwerkbrede routebeoordeling moet worden uitgevoerd. Hiermee worden de veiligheidsprestaties van wegen gemeten, gericht op investeringen op basis van risico en het potentieel om het grootste aantal dodelijke en ernstig gewonde slachtoffers te verminderen.

De visie van National Highways op de verkeersveiligheid is ambitieus – voor nul schade op het strategische wegennet – en om dat te bereiken heeft het zich ertoe verbonden het aantal doden en ernstig gewonden op het strategische wegennet tegen 2025 met 50% te verminderen.

Het ontwikkelt prestatie-indicatoren om de verwezenlijking van deze doelstelling te ondersteunen, inclusief een mogelijke maatstaf voor de veiligheid van de infrastructuur met behulp van het iRAP-model.

Naast de netwerkfocus draagt National Highways ook bij aan de voortdurende ontwikkeling van het iRAP-model.

De afgelopen jaren heeft het samen met partners onderzocht hoe het model het gebruik van technologie weerspiegelt, zoals variabele snelheidslimieten voor het beheer van de wegruimte.

Het iRAP-programma van de National Highways heeft ook geholpen bij de ontwikkeling van een routebeoordelingstool die over de hele wereld beschikbaar zal worden gesteld en ingenieurs om de verkeersveiligheidsimpact van hun geplande behandelingsoplossingen te bepalen.

“We kijken ernaar uit om ons werk met de Stichting Verkeersveiligheid, iRAP en andere verkeersveiligheidsexperts over de hele wereld om onze visie van nul schade op onze wegen waar te maken.” zei de heer Wilson.

Download een exemplaar van het 2020 National Highways Strategic Road Network Star Rating Report hier.

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!