Selecteer een pagina

Artikel opnieuw gepubliceerd vanuit TRL. Afbeelding tegoed: Steven Arenas, Pexels

iRAP Centrum van uitmuntendheid TRL heeft een prestigieuze subsidie gekregen van de Global Road Safety Facility van de Wereldbank (GRSF) om manieren te ontwikkelen om zijn Speed Management Assessment Tool (SMAT) te implementeren in lage- en middeninkomenslanden (LMIC's), met behulp van iRAP-gegevens.

Via het door UK Aid gefinancierde Grant Program probeert deze GRSF-subsidie de beste manieren te identificeren waarop de Speed Tool, SMAT, kan worden toegepast door belanghebbenden in LMIC's om de verkeerssnelheid op hun wegen effectief en efficiënt te beheren. Het beheren van snelheid is een fundamenteel principe van de Safe System-aanpak en is een belangrijk aandachtspunt voor alle mondiale verkeersveiligheidsleiders, waaronder de Wereldbank, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Verenigde Naties (VN).

De verkeerssnelheid is zo cruciaal omdat het bereiken van zelfs kleine reducties leidt tot een onevenredig grote reductie van de energie bij ongevallen, de factor die de verwondingen van de betrokkenen veroorzaakt. Dit betekent dat het beheren van snelheidslimieten en het aanpakken van snelheidsovertreders van cruciaal belang is voor het bereiken van de grote vermindering van het aantal verkeersdoden en -gewonden die wereldwijd zo nodig zijn.

De uitdaging is het grote gebrek aan robuuste informatie die beschikbaar is in de LMIC's om het wetenschappelijke en systematische beheer van snelheid mogelijk te maken. Verkeersstromen, snelheidslimieten, gemiddelde snelheden en 85e percentielsnelheden worden echter gecodeerd door iRAP. De SMAT hergebruikt deze gegevens om te identificeren waar snelheidslimieten en verkeerssnelheden niet geschikt zijn voor de risiconiveaus op de weg.

Het TRL-team werkt nauw (maar op afstand) samen met de verkeerspolitie, wegautoriteiten en andere veiligheidsbelanghebbenden in Nepal, Fiji en Ghana om te ontwikkelen hoe de tool in LMIC's kan worden geïmplementeerd om een datagestuurde basis voor snelheidsbeheer te bieden. De SMAT produceert intuïtieve resultaten om snelheidsproblemen aan niet-experts te helpen verklaren; het produceert complexe informatie om het technische personeel te helpen bij het ontwikkelen van specifieke reacties om de snelheid te verlagen. Het project identificeert ook nieuwe bronnen van verkeerssnelheden en -stromen die kunnen worden gebruikt om de iRAP-coderingsinformatie bij te werken en uit te breiden.

Tot nu toe is de iRAP Star Rating toegepast op ruim 1,4 miljoen kilometer aan wegen. Dit betekent dat de potentiële schaalbaarheid van de SMAT aanzienlijk is.

“Binnen dit project ontwikkelen we de aanpak om de SMAT-voordelen van TRL effectief toe te passen in LMIC's om belanghebbenden te helpen alle aspecten van snelheden op hun netwerken beter te beheren, in lijn met de Safe System-aanpak. We identificeren welke aanvullende gegevens nodig zijn om onze SMAT in deze landen in te zetten, hoe we deze moeten verzamelen en of bestaande gegevens aan de vereiste kunnen voldoen”, aldus dr. Alix Edwards, hoofd Duurzame Ontwikkeling van TRL.

De technische leider van het project, dr. John Fletcher, verklaarde: Omdat deze tool gebruik maakt van reeds bestaande gegevens, zou het relatief eenvoudig moeten zijn om deze op grote schaal uit te rollen naar elk land dat iRAP Star Rating heeft toegepast, en veel daarvan zijn LMIC's. Gebrek aan gegevens is een uitdaging, net als capaciteit, bij de belanghebbenden. In samenwerking met de professionals in elk land zullen we ook ondersteunend materiaal produceren om het begrip te vergroten van waarom snelheid van cruciaal belang is, hoe deze te beheren en hoe de SMAT effectief kan worden toegepast.”

Het SMAT-evaluatieproject wordt geleverd door TRL en ondersteund door de Wereldbankgroep via haar Global Road Safety Facility (GRSF), dankzij het UK Aid Grant Programme. SMAT van TRL is oorspronkelijk ontwikkeld met steun van de Engelse wegenautoriteit: National Highways, en met hun vriendelijke toestemming kan TRL het in dit belangrijke project toepassen.

Dit project valt onder iRAP's Innovation Framework Speed Management Partnership Initiative en het personeel ondersteunen het project met hulp en technisch advies.

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!