Selecteer een pagina

Maart Het EuroRAP lunchseminarie was gewijd aan de basisprincipes van RAP. De sterrenclassificatie werd uitgereikt door Morgan Fletcher, iRAP's Operations Lead voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, en Suzy Charman van het managementcomité van EuroRAP. Het seminar trok 38 deelnemers uit 24 landen.

Morgan Fletcher gericht op wat Star Rating is, hoe het kan worden gedaan, en de vereiste input en output aan het einde. Hij begon zijn presentatie door alle deelnemers te herinneren aan de hoge aantallen slachtoffers die jaarlijks op de wereldwegen vallen: 1.350.000. Bovendien zijn verkeersgewonden nummer één doodsoorzaak voor kinderen en jongvolwassenen tussen de 5 en 29 jaar. Daarom hebben de Verenigde Naties de kwaliteit van de wegen opgenomen in hun Road Safety Targets. Doelstelling 3 luidt: “Tegen 2030 zullen alle nieuwe wegen voldoen aan technische normen voor alle weggebruikers die rekening houden met de verkeersveiligheid, of een beoordeling van drie sterren of beter behalen”. Doelstelling 4: “Tegen 2030 zal ruim 75% van het verkeer op de bestaande wegen plaatsvinden op wegen die voldoen aan de technische normen voor alle weggebruikers die rekening houden met de verkeersveiligheid”. De sterbeoordeling die wordt vermeld in de VN-verkeersveiligheidsdoelstellingen is de sterbeoordeling van de iRAP. iRAP is een liefdadigheidsinstelling met een visie op een wereld zonder risicovolle wegen. Het is momenteel actief in meer dan 100 landen, waaronder meer dan 30 landen in Europa. Voor de meeste landen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië ligt de belangrijkste focus van iRAP op sterrenwaardering. Europa richt zich vooral op het in kaart brengen van risico's, omdat we over behoorlijk goede gegevens over het ongevalsrisico beschikken, wat in andere delen van de wereld vaak niet het geval is.

Morgan presenteerde vervolgens hoe het algemene proces voor Star Rating en het investeringsplan voor veiliger wegen verloopt: van gegevensverzameling tot online software ViDA en implementatie van voorgestelde behandelingen voor wegen. Enkele details over de onderzoeksvoertuigen, de codering en de kenmerken die de waarschijnlijkheid van overlijden en ernstig letsel beïnvloeden en hoe de sterrenwaardering wordt gegenereerd voor elke weggebruikersgroep (voertuiginzittenden, motorrijders, fietsers en voetgangers), en investeringsplannen voor veiligere wegen (behandelingen die de wegen veiliger maken) werden ook benadrukt en toegelicht met twee voorbeelden van sterbeoordelingsresultaten. Morgan concludeerde: “Uit onderzoek blijkt dat het risico op overlijden of ernstig letsel van een persoon ongeveer gehalveerd wordt voor elke stapsgewijze verbetering van de sterrenwaardering”.

Suzy Charman concentreerde haar presentatie op de manieren waarop we de gegevens van iRAP kunnen gebruiken om ons te helpen bij onze verkeersveiligheidsinspanningen. De vijf verschillende manieren om de gegevens van de iRAP te gebruiken zijn:
– Prestatiemonitoring en strategische planning,
– Prioritering,
– Modellering van massale actie,
– Traject behandelplanning en opties,
– Sterrenwaardering voor ontwerp.

Elk van deze werd nader toegelicht en met enkele voorbeelden uit het Verenigd Koninkrijk. Aan het einde werden nog enkele interessante vragen beantwoord tijdens de Q&A-sessie.
Om de volledige opname van het EuroRAP Lunchtime seminar #5 te zien, klik HIER – Binnenkort beschikbaar! (zie de hoofdstukmarkeringen voor elke presentator). De PPT-presentaties zijn beschikbaar HIER.

Dit was de vijfde van EuroRAP's lunchseminarreeks die informatie biedt over de EuroRAP-protocollen via de 'RAP basics'-evenementen, inzicht in iRAP-onderzoek en innovatie via onze 'Hot Topic'-seminars en inspiratie voor EuroRAP-programma's via onze 'National Schemes Spotlight'-seminars . Deze drie soorten webinars worden afwisselend gepresenteerd en geven ons elke maand stof tot nadenken.

De virtuele seminarreeks is gericht op alle EuroRAP-partners en andere geïnteresseerde partijen – van autoclubs tot wegbeheerders, tot onderzoekers.

Ons volgende online seminar over 3 mei 2022 om 13.00 uur CET zal richten Onderzoek en innovatie Hot topic: CycleRAP. Register HIER. We kijken ernaar uit om je daar te zien.

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!