Selecteer een pagina

De Mondiale Verkeersveiligheidsfaciliteit van de Wereldbank (GRSF) en International Road Assessment Programme (iRAP) zijn een innovatief project gestart om de voortgang van landen bij het bereiken van VN-doelstelling 3 te evalueren: dat tegen 2030 alle nieuw wegen voldoen aan technische normen voor alle weggebruikers die rekening houden met de verkeersveiligheid, of voldoen aan een waardering van 3 sterren of beter.

Veilige wegeninfrastructuur is een belangrijk aandachtspunt van de Globaal Plan voor het Decennium van Actie voor Verkeersveiligheid 2021-2030 waarin alle regeringen en partners worden opgeroepen om de doelstellingen te verwezenlijken 12 VN-doelstellingen voor mondiale verkeersveiligheidsprestaties in hun landen, waarvan Doelstellingen 3 en 4 betrekking hebben op de wegeninfrastructuur.

Het veelzijdige tweejarige project omvat een beoordeling van meer dan tien voltooide prioritaire wegenprojecten, waarbij gebruik wordt gemaakt van bestaande iRAP-beoordelingsgegevens en die de volledige levenscyclus van het project beslaat, van planning, ontwerp, constructie, exploitatie en onderhoud.

Er zullen sterbeoordelingen en sterfgevallenschattingen worden gemaakt van de wegontwerpen en aangelegde wegen met behulp van de sterbeoordeling voor ontwerpen (SR4D) webtool om hun veiligheidsprestaties ten opzichte van de internationale te begrijpen 3-sterren of beter standaard.

SR4D is een gratis tool en een op bewijzen gebaseerd programma van toepassingen, gebaseerd op de iRAP-methodologie, die de eenvoudige en objectieve meting en verbetering mogelijk maken van het niveau van verkeersveiligheid 'ingebouwd' in een wegontwerp voor inzittenden van voertuigen, motorrijders, voetgangers en fietsers, vóór aanvang van de civiele werkzaamheden. De tool is ontwikkeld met financiële steun van de GRSF.

Er zal training en ondersteuning worden geboden aan lokale onderzoeksteams en leveranciers in lage- en middeninkomenslanden om capaciteit te ontwikkelen voor het gebruik van SR4D, hoe iRAP-beoordelingen moeten worden uitgevoerd en om gebieden voor verbetering te identificeren.

In overleg met lokale wegautoriteiten, adviseurs, overheidsinstanties, relevante MDB's en andere partners zullen een evaluatie van lokale ontwerpnormen en -specificaties en een enquête onder belanghebbenden worden uitgevoerd om belemmeringen bij de planning en het beheer van veiliger wegen te identificeren.

Gegevens voor en na een ongeval zullen, indien beschikbaar, worden verzameld en geanalyseerd.

Het project zal de verbetering van de SR4D-webtool omvatten, inclusief QA, certificeringsfunctionaliteit en gebruikersondersteuning.

Om kennislacunes aan te pakken en verbeterde veiligheidsresultaten voor alle weggebruikers in lage- en middeninkomenslanden te ondersteunen, zullen kennisrichtlijnen worden ontwikkeld om verbeteringen aan te brengen in VN-samenwerking op het gebied van verkeersveiligheid middelen en de Toolkit voor verkeersveiligheid, een gratis online opslagplaats met informatie over de oorzaken en preventie van verkeersongevallen die dood en letsel veroorzaken.

Naast het evalueren van de voortgang bij het bereiken van Doelstelling 3, zal het project factoren identificeren die van invloed zijn geweest op het bereiken van het doel en barrières die consequent verhinderen dat ontwerpen het doel bereiken, en aanbevelingen doen voor toekomstige projecten.

Het tweejarige project wordt ondersteund door Britse hulp, via de Global Road Safety Facility (GRSF) en geïmplementeerd door iRAP.

Volgens iRAP Vaccins voor wegenHet behalen van VN-doelstellingen 3 en 4 tegen 2030 zou 450.000 levens per jaar kunnen redden, met een economisch voordeel van $8 aan besparingen voor elke geïnvesteerde $1.

Om de menselijke impact van verkeersongevallen te begrijpen, hoe veilig de wegen in de wereld zijn voor verschillende groepen weggebruikers en per land, en de menselijke en economische business case voor veiligere wegen, gaat u naar https://www.vaccinesforroads.org/irap-big-data-tool/

Beeldbron: Shutterstock

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!