Selecteer een pagina

Een innovatieve pilot van AI & Me, ondersteund door Fondation Botnar, gebruikt big data en AI om de risico's voor voetgangers op ongeveer 1.000 scholen in Vietnam in kaart te brengen en een app te ontwikkelen om jonge stemmen te verbinden met besluitvormers voor veiligere wegen.

AI&Me-projectmanager Shanna Lucchesi van de International Road Assessment Programme (iRAP) zei dat verkeersongevallen de belangrijkste doodsoorzaak zijn voor jongeren van 5 tot 29 jaar en een kritiek probleem in lage- en middeninkomenslanden.

“Tegen 2050 zal bijna 70% van de wereldbevolking in stedelijke gebieden wonen en zullen meer jonge mensen in steden opgroeien dan ooit tevoren. Slechte normen voor de wegeninfrastructuur en het gebruik van kwetsbare vormen van vervoer, zoals lopen en fietsen, zorgen ervoor dat vooral jongeren risico lopen op verkeerstrauma's. De stemmen van jongeren en robuuste data moeten centraal staan bij beslissingen over ontwerp, beleid en interventies om investeringen te informeren om levens te redden”, zei ze.

Het driejarige project, ondersteund door Stichting Botnar en medegefinancierd door de Stichting FIA, in samenwerking met Stichting AIP, iRAP en Anditi, zal zich richten op drie steden in Vietnam en jongeren en lokale overheden hierbij betrekken.

Het in kaart brengen van het voetgangersrisico van 1.000 scholen met behulp van Anditi-gegevens zal helpen om de scholen met het hoogste risico in de steden te identificeren en, in nauwe samenwerking met de lokale overheid, zullen de resultaten worden gedeeld.

106 prioriteitsscholen zullen worden beoordeeld met behulp van de Sterrenwaardering voor scholen (SR4S)-applicatie, een bekroond, op bewijsmateriaal gebaseerd hulpmiddel voor het meten en communiceren van de risico's waaraan kinderen worden blootgesteld op weg naar school. Met behulp van op bewijs gebaseerd onderzoek naar de impact ervan op de veiligheid, zullen sterbeoordelingen worden berekend op locaties rond de scholen, waar 1 ster het minst veilig is en 5 sterren het veiligst.

Er zal een app voor jongerenbetrokkenheid worden ontwikkeld en getest in nauwe samenwerking met 1.800 studenten in de leeftijd van 10 tot 18 jaar. De app brengt in kaart waar leerlingen zich onveilig en geborgen voelen op weg naar school.

Op basis van de feedback van studenten en SR4S-resultaten, en in nauwe samenwerking met de scholen, de lokale overheid en studenten, zullen 18 prioriteitsscholen worden geselecteerd voor de implementatie van infrastructuurverbeteringen om het verkeersrisico te verminderen.

Het projectresultaat zal een geconsolideerd, enkelvoudig kaartplatform zijn dat door studenten, scholen en besluitvormers van de lokale overheid kan worden gebruikt om toekomstige investerings- en verkeersveiligheidsinitiatieven voor veiliger schoolreizen te informeren.

Mevrouw Lucchesi zei: “Vietnam verliest jaarlijks bijna 25.000 mensen en $3 miljard dollar als gevolg van verkeersongevallen. Ondanks deze onaanvaardbare niveaus van jeugdtrauma's blijft de ware omvang van het probleem vaak verborgen voor het bewustzijn van de gemeenschap.

“Dit project zal de jeugd helpen beschermen en empoweren voor veiligere wegen.

“Het profiteert van de Vietnamese meerderheidsbevolking uit jongeren, de hoge digitale participatiegraad en de toegang tot Big Data die gebruikt kunnen worden voor de verkeersveiligheid. De regering is toegewijd en wil een internationaal voorbeeld worden voor veranderingen in de verkeersveiligheid”, zei ze.

Vietnam's Nationale strategie voor verkeersveiligheid 2021-2030 dringt erop aan dat 100% van de nieuw aangelegde nationale snelwegen en provinciale wegen van klasse III of hoger moet zijn en dat 75% van de totale lengte van het nationale wegennet 3 sterren of meer moet bereiken volgens de normen van iRAP's mondiale verkeersveiligheidsbeoordelingsprogramma.

Het AI&Me-project is slechts één project van Fondation Botnar Fit4Future-programma Er wordt gewerkt aan het versterken van de stem van jongeren voor succes en het creëren van de veranderingen in de wereld om hen heen die zij willen zien, vooral in lage- en middeninkomenslanden.

Fondation Botnar is een in Zwitserland gevestigde stichting die zich inzet voor het gebruik van AI en digitale technologie om de gezondheid en het welzijn van kinderen en jongeren in groeiende stedelijke omgevingen over de hele wereld te verbeteren. Het doet dit door onderzoek te ondersteunen, diverse partners te katalyseren en te investeren in schaalbare oplossingen.

Voor meer informatie over AI&Me kunt u het bestand downloaden Projectoverzicht of neem contact op met Shanna Lucchesi via e-mail shanna.lucchesi@irap.org

Het project maakt deel uit van de AiRAP-koepel. Lees meer over het AiRAP-initiatief van iRAP op https://irap.org/project/ai-rap/

 

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!