Selecteer een pagina

Het volgende opiniestuk werd op 6 mei 2021 gepubliceerd in Autonomy Paris Urban Mobility Weekly

Elke dag doden verkeersongevallen wereldwijd ruim 3.600 mensen. 56 mensen zijn verlamd, 161 zijn geamputeerd, 932 lijden aan ernstig hersenletsel en 20.865 lijden aan ledemaatfracturen. 102.835, voornamelijk jonge mensen, lijden aan levensveranderende verwondingen of overlijden. Er wordt $6 miljard dollar aan nieuwe kosten toegevoegd aan de kosten voor gezondheidszorg, verzekeringen en welzijn. Elke dag.

Stedelijke mobiliteit is een uitdaging waarmee alle steden worden geconfronteerd als we streven naar meer duurzame vervoerswijzen die efficiëntie en economische schaal opleveren, klimaatoverwegingen in evenwicht brengen en, belangrijker nog, weggebruikers beschermen. Een mondiale standaard voor veiligere wegeninfrastructuur en veiligere snelheden zorgt voor de vaccins die wegen nodig hebben om het risico voor alle gebruikers te verminderen.

Het creëren van een veilig systeem voor weggebruikers

Voor elk type ongeval bestaat een technische of snelheidsbeheeroplossing die levens kan redden. Mensen maken fouten en ongelukken zullen gebeuren, maar wegen en straten in de stad kunnen zo worden ontworpen dat ze zichzelf verklaren en fouten vergeven. Een 1-sterrenweg is het minst veilig en een 5-sterrenweg het veiligst. Uit onderzoek blijkt dat het risico op overlijden of ernstig letsel op de weg wordt gehalveerd voor elke stapsgewijze verbetering van de sterrenwaardering door verbeteringen in het ontwerp of de infrastructuur.

Tijdens de Mondiale Ministeriële Conferentie over Verkeersveiligheid van 2020 in Zweden werden de Global Road Safety Performance Targets van de Verenigde Naties onderschreven en werd de mondiale iRAP-standaard voor driesterren- en betere wegen gebruikt om levens te redden en investeringen te informeren. Het tweede decennium van actie 2021-2030 heeft de ambitieuze doelstelling bevestigd om het ruwe aantal doden en gewonden in het wegverkeer tegen 2030 te halveren. Dit tweede decennium zal de 12 Mondiale prestatiedoelstellingen voor verkeersveiligheid, inclusief Doelstelling 3, waarin wordt opgeroepen dat alle nieuwe wegen driesterrenniveaus of beter moeten hebben, en Doelstelling 4, waarbij in 2030 >75% aan reizen moet plaatsvinden op het equivalent van driesterrenwegen of beter.

Hoe veilig zijn de wegen in de wereld?

Vaccins voor wegen ontsluit het potentieel van 's werelds grootste veiligheidsdatabase voor weginfrastructuur om te onderzoeken hoe veilig de wegen in de wereld zijn, de menselijke en economische gevolgen van letsel, wegkenmerken die er toe doen, en de business case voor 3-sterren of betere wegen voor alle weggebruikers wereldwijd. Landenprofielen bieden essentiële informatie voor nationale overheden en besluitvormers op het gebied van verkeersveiligheid als basis voor activiteiten en investeringen om levens te redden. Gebaseerd op een steekproef van 358.000 km aan wegbeoordelingen in 54 landen, werd naar schatting 88% aan verplaatsingen voor voetgangers en 86% aan verplaatsingen voor fietsers beoordeeld met de laagste 1-2 sterrenbeoordeling voor veiligheid, wat een reëel en aanwezig gevaar voor kwetsbare weggebruikers vertegenwoordigt.

Dit is vooral zorgwekkend voor kinderen en jongeren, aangezien verkeersongevallen de belangrijkste doodsoorzaak zijn onder mensen tussen de 5 en 29 jaar oud. Het bieden van veilige en gezonde straten voor kinderen en jongeren is een sleutelvraagstuk voor de klimaatdoelstellingen, de ontwikkeling van kinderen en adolescenten en stedelijke mobiliteit, waarbij rekening wordt gehouden met alle leeftijdsgroepen. Safe System stadsontwerp is noodzakelijk om onze meest kwetsbaren te beschermen. Initiatieven als de bekroonde Sterrenwaardering voor scholen (SR4S) ondersteunt snelle interventies die levens redden en ernstig letsel voorkomen door het meten, beheren en communiceren van de risico's waaraan kinderen worden blootgesteld op weg naar school.

Ontwerpen voor stedelijke veiligheid

Hoogwaardig wegenontwerp is essentieel voor de behoefte van stedelijke mobiliteit om rekening te houden met de behoeften van alle weggebruikers. Een aanvulling op de Wereldwijde straatontwerpgids – dat de iRAP Star Ratings geeft voor bestaande en verbeterde ontwerpen – helpt wegontwerpers overal ter wereld de omvang te begrijpen van de veiligheidsvoordelen die een goed wegontwerp kan opleveren. De gids werd oorspronkelijk in 2016 uitgebracht door NACTO's Global Designing Cities Initiative (GDCI) met de steun van Bloomberg Philanthropies en het Bloomberg Initiative for Global Road Safety (BIGRS). Belangrijk is dat het gratis beschikbaar is, ideeën biedt aan degenen die de veiligheid op straat willen verbeteren, en degenen die upgrades uitvoeren helpt de veiligheidsvoordelen te begrijpen.

De benadrukte ontwerpstrategieën zijn gericht op het creëren van een vijfsterrenomgeving voor alle weggebruikers en ondersteunen tegelijkertijd de mobiliteitsresultaten voor gezonde, veilige, duurzame, rechtvaardige en leefbare steden.
Een kruispunt met twee sterren in een wijk met een hoge dichtheid zou bijvoorbeeld vijf sterren kunnen krijgen door eenvoudige oplossingen te implementeren, zoals snelheids- en parkeerbeheer, verbeterde afbakening, oversteekplaatsen voor voetgangers en voetpaden. Op hoofdwegen met een waardering van slechts 1 of 2 sterren voor voetgangers en fietsers zouden met soortgelijke oplossingen naast beschermde fietspaden ook de maximale veiligheidsomstandigheden kunnen worden bereikt.

Wat kunnen we doen?

We weten dat verkeersongevallen te voorkomen zijn. We beschikken over de technische knowhow, een wereldwijde veiligheidsnorm voor weginfrastructuur voor benchmarking, en gratis tools, training en ondersteuning om de stedelijke mobiliteit te verbeteren met prioriteit voor de veiligheid voor alle weggebruikers. Investeren in veiliger wegen en veiligere snelheden zal levens redden en aanzienlijke economische voordelen opleveren. Het verwezenlijken van de VN-doelstellingen 3 en 4 in het komende decennium zou 450.000 levens per jaar kunnen redden.

Als u een beleidsmaker bent die uw volgende verkeersveiligheidsactieplan vormgeeft, overweeg dan om doelstellingen en acties op te nemen die zijn beschreven in de iRAP-richtlijnen. Mondiale infrastructuur-KPI's, die de beleidsroutekaart en aanbevolen maatstaven bieden voor het meten van succes. Levens en ernstige verwondingen kunnen worden gered door:

  • Identificeren en beoordelen van wegen met een hoog risico
  • het vaststellen van doelstellingen voor de beoordeling van drie sterren of beter in het wegeninfrastructuurbeleid
  • ervoor te zorgen dat er geen nieuwe, onveilige 1- en 2-sterrenwegen worden aangelegd
  • het upgraden van bestaande wegen met een hoog risico naar een standaard van drie sterren of beter

Door Rob McInerney, CEO van de International Road Assessment Programme (iRAP)

Het decennium van impact van iRAP is mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze belangrijkste donor Stichting FIAFedEx, de Mondiale Verkeersveiligheidsfaciliteit (GRSF) en onze meer dan 15.000 partners over de hele wereld.

Aanvullende bronnen:


De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met de visie voor een wereld zonder risicovolle wegen. iRAP is actief in meer dan 100 landen en werkt samen met overheden, ontwikkelingsbanken, mobiliteitsclubs, onderzoeksorganisaties en verkeersveiligheids-NGO's over de hele wereld om hen te voorzien van de gratis tools, systemen en training om hun wegen veiliger te maken. Sluit je aan bij iRAP en DE JOUWE bij de Autonomie Digitaal 2.0 19 – 20 mei 2021 om geweldige verhalen te horen over jong leiderschap om levens te redden.

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!