Selecteer een pagina

Asif Azam, adjunct-directeur Wegbeheer bij de National Highway Authority (NHA) uit Pakistan en Greg Smith, iRAP Global Partnerships Director, onlangs gepresenteerd op de Asia Pacific Road Safety Observatories (ASPRO) Webinar over de resultaten in Pakistan die voortvloeien uit het project voor het opschalen van innovatieve verkeersveiligheidsoperaties van de Aziatische Ontwikkelingsbank in zeven landen.

Lees wat ze te zeggen hadden in de volgende ASPRO blog over de “Voldoen aan de mondiale prestatiedoelstellingen voor verkeersveiligheid: casestudies uit Pakistan en de Filipijnen” Webinar:

In 1959 vond een Volvo-ingenieur de alomtegenwoordige driepuntsveiligheidsgordel uit die ons elke dag veilig op de weg houdt. De autofabrikant stelde het patent stoutmoedig beschikbaar voor iedereen, zelfs voor zijn concurrenten, waardoor de massale adoptie werd versneld en ongetwijfeld miljoenen levens werden gered.

Als het om verkeersveiligheid gaat, zijn dit soort innovaties slechts een deel van het plaatje. Tegenwoordig, met de snelle verstedelijking in de regio Azië-Pacific – gekenmerkt door overvolle steden vol met voertuigen – worstelen beleidsmakers met de uitdaging om het aantal sterfgevallen als gevolg van verkeersongevallen terug te dringen.

Naast het zinloze en vermijdbare verlies aan mensenlevens eisen verkeersdoden een enorme tol van de economieën. De International Road Assessment Programme (iRAP) schat bijvoorbeeld dat verkeersdoden Pakistan jaarlijks $2,3 miljard kosten.

“Dit is een zeer alarmerende situatie, en hier zijn we begonnen met de ontwikkeling van het Pakistaanse wegbeoordelingsprogramma”, zegt Asif Azam, adjunct-directeur wegbeheer bij de National Highway Authority (NHA) van Pakistan. Hij sprak op een recent webinar voor kennisuitwisseling door ADB Transport, samen met Greg Smith, hoofd strategische projecten van iRAP.

De bedoeling was om “de investering of implementatie van levensreddende tegenmaatregelen te stroomlijnen”, vervolgde Azam. In samenwerking met iRAP, dat een wereldwijd erkend instrument voor de beoordeling van de verkeersveiligheid biedt, begon de snelwegautoriteit met risicobeoordelingen van het uitgebreide netwerk van wegen en snelwegen die Pakistan doorkruisen.

Smith en het iRAP-team verzamelden gegevens door video's van wegen te maken en meer dan 50 wegkenmerken vast te leggen die kunnen bijdragen aan een hoger risico op overlijden en letsel. Deze omvatten “snelheden op de weg, het aantal rijstroken, of er lijnmarkeringen, trottoirs, oversteekplaatsen voor voetgangers, krommingen zijn”, aldus hem.

Al deze gegevens gaan erin ViDA, een systeem dat de sterbeoordelingen voor wegen berekent op basis van hun risicofactoren, waarbij één ster het hoogste risico is en vijf sterren het laagste risico. “In principe willen we dat ontwerpen minimaal drie sterren krijgen”, aldus Smith.

Met het ViDA-systeem kunnen de gegevens met meerdere lagen en filters worden gevisualiseerd. Laten we zeggen dat we het risico van een weg willen beoordelen: het systeem analyseert gegevens over de snelheidslimiet, bochten, wegbermen en andere factoren. “We kunnen feitelijk zien dat er 362 locaties met een hoog risico naar voren komen als resultaat van dat filter over het 10.000 kilometer lange netwerk”, aldus Smith.

Nu kan de Pakistaanse snelwegautoriteit weloverwogen beslissingen nemen over hoe de sterrenwaardering en daarmee de veiligheid van de wegen kunnen worden verbeterd. Smith vervolgde: “Moet je bijvoorbeeld oversteekplaatsen voor voetgangers installeren, de lijnmarkeringen verbeteren of de verharde berm verbeteren?” iRAP gaf hen een economische analyse van verschillende opties op basis van hun budget, en advies over “de beste investering om de veiligheid te verbeteren”.

De volgende stappen voor de autoriteit zijn om “verkeersveiligheid vanaf de planningsfase mee te nemen” en “plannen voor de korte, middellange en lange termijn te ontwikkelen om het doel van driesterren- of betere wegen tegen 2030 te bereiken”, aldus Azam van NHA. . In de toekomst ligt de focus ook op het maken van dataverzameling tot een prioriteit “voor de duurzaamheid van het systeem”; en ervoor te zorgen dat training een “regelmatig onderdeel” is van NHA-personeel en andere ingenieurs, concludeerde hij.

Verkeersveiligheid is wereldwijd een voortdurende inspanning en gaat net zo goed over de gebouwde omgeving als over het veranderen van gedrag. Het Pakistaanse voorbeeld laat zien hoe data-analyses en sterbeoordelingen kunnen leiden tot veiligere wegen voor de bevolking.

 

Over het project:

Het Asian Development Bank Scaling Up Innovative Road Safety Operations Project werd eind vorig jaar voltooid en heeft geleid tot de sterrenbeoordeling van ruim 10.700 km aan wegen en bijna 450 km aan wegenontwerpen, samen met capaciteitsopbouw in China, Fiji, Laos, Malediven, Mongolië, Pakistan en Vietnam.

Lees meer over het project op pagina 19 van de Ontsluiting van innovatie voor ontwikkeling Actie-updaterapport: Wat werkte en wat niet voor ADB's eerste regionale innovatieproject voor technische bijstand. De ADB heeft iRAP ingeschakeld om veiligheidsbeoordelingen uit te voeren voor projecten onder vijf ADB-leningen ter waarde van meer dan $60 miljoen in Georgië, de Democratische Volksrepubliek Laos, Mongolië, Pakistan en Vietnam. Het team heeft regionale activiteiten in de transportsector rechtstreeks ondersteund via verkeersveiligheidsbeoordelingsactiviteiten die van invloed waren op het ontwerp en de implementatie van door ADB gefinancierde transportprojecten. In Pakistan werd de technische bijstand gebruikt om ingenieurs en adviseurs op te leiden in wegenbeoordeling, waarbij het iRAP-model werd gebruikt om het Pakistan Road Assessment Program (PAKRAP 2017–2019) te ontwikkelen. Dit zal de verkeersveiligheidsactiviteiten van de Pakistaanse National Highway Authority ondersteunen, grootschalige wegbeoordelingen mogelijk maken en de oorzaak van de verkeersveiligheid bevorderen.

Dia uit de APRSO-presentatie

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!