Selecteer een pagina
EuroRAP RADAR-project partner, KTI Instituut voor Transportwetenschappen Non-profit Ltd. heeft in Hongarije met succes een proefproject geïmplementeerd op het gebied van snelheidsmanagement. Het doel van de pilot was om de effecten van door voertuigen geactiveerde snelheidswaarschuwingen en flitspalen op vaste locaties te onderzoeken en op basis van de resultaten interventies voor te stellen. Met behulp van formules over de relatie tussen snelheid en ongevalsrisico konden de verwachte valpartijen bij verkeersongevallen en -gewonden op de twee gekozen proefwegvakken worden geschat.

Na de identificatie van de gevaarlijkste wegvakken van de I.-klasse en II. klasse hoofdwegen in Hongarije zijn de metingen op zeven verschillende locaties uitgevoerd. De locaties varieerden afhankelijk van hun kenmerken en ook van de gebruikte meetapparatuur. Tijdens de metingen is niet alleen het weggedeelte vóór de apparaten onderzocht, maar ook het gedeelte achter de apparaten.

Op basis van de resultaten werden de volgende gegevens berekend, zowel wanneer het apparaat in werking was als wanneer dit niet het geval was:

  • gemiddelde snelheden (berekend per 5 meter, zowel voor als achter het apparaat)
  • V85-snelheden (berekend per 5 meter, zowel voor als achter het apparaat)
  • het percentage voertuigen dat de snelheidslimiet overschrijdt, de snelheid verlaagt, de snelheid verhoogt

Er werden significante effecten op de snelheidskeuze waargenomen bij de implementatie van snelheidsborden en snelheidscamera's. Bij voertuiggeactiveerde snelheidsborden op alle vijf de locaties waren de gemiddelde snelheden en V85-snelheden lager toen het apparaat in werking was (snelheidsreductie varieert van 0,5 km/u tot 7 km/u).

Bij flitsers op vaste locaties waren de gemiddelde snelheid en de V85-snelheid 6,5-8 km/u lager toen het apparaat in werking was, terwijl ook in deze gevallen het aandeel snel rijdende voertuigen aanzienlijk lager was. Op de eerste locatie daalde het aandeel snel rijdende voertuigen op de lijn van de camera's met 92,3 %, terwijl op de andere locatie de daling 55,6 % bedroeg.

Na de voorlopige metingen en berekeningen zijn twee pilotlocaties gekozen op basis van de mogelijkheden voor ingrepen om de verkeersveiligheid te vergroten. Beide locaties stonden op de lijst van de gevaarlijkste wegvakken van het Hongaarse wegennet. Ook voor de wegvakken zijn gedetailleerde conceptplannen voor de weginrichting ontwikkeld, inclusief de huidige verkeersborden, snelheidslimieten en de implementatiepunten van de geplande voorzieningen (voertuiggeactiveerde snelheidsborden of vaste flitsers).

Door gebruik te maken van de verwachte verandering in voertuigsnelheden (gebaseerd op de eerder geïntroduceerde metingen) en de correlatie tussen snelheid en ongevalsrisico (gebaseerd op bestaande literatuur), kon de vermindering van het aantal verkeersongevallen en gewonden na de implementatie van de apparaten worden geschat. .

Abonneer u op meer RADAR Project-nieuws hier.

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!