Selecteer een pagina

Gegevens over verkeersongevallen, iRAP-sterrenbeoordelingen en aanbevolen tegenmaatregelen om de veiligheid van de infrastructuur te verbeteren, kunnen nu tegelijkertijd worden onderzocht op relevante wegennetwerken dankzij een DRIVER-verbeteringsproject van de Wereldbank.

Het Data for Road Incident Visualization, Evaluation, and Reporting (DRIVER)-systeem is een open-sourceplatform dat is ontwikkeld door de Mondiale verkeersveiligheidsfaciliteit van de Wereldbank samenwerken met de Filippijnse regering. Het systeem heeft tot doel de verzameling, het beheer, de analyse en de rapportage van gegevens over verkeersongevallen te verbeteren door meerdere instanties, zoals de politie, gezondheidszorgaanbieders en lokale/nationale overheidsinstanties, in staat te stellen verkeersongevallen te georefereren in een gecentraliseerde database in reële omstandigheden. tijd.

iRAP Global Product Director James Bradford zei dat de Wereldbank GRSF heeft samengewerkt Aventio sinds november 2019 om de ViDA API zodat iRAP-sterrenwaarderingsgegevens En iRAP-toolkit inhoud is opgenomen in het DRIVER-platform.

“De nu volledige integratie betekent dat DRIVER-gebruikers die ook Star Rating-resultaten hebben, Star Rating-resultaten over de crashgegevens heen kunnen leggen en voorgestelde tegenmaatregelen kunnen onderzoeken die kunnen worden geïmplementeerd om de veiligheid te verbeteren. De integratie maakt gebruik van beide krachtige databronnen voor een holistische visie om levens te redden”, aldus James.

Het softwareontwikkelingsteam van iRAP heeft technische ondersteuning geboden Aventio door DRIVER in staat te stellen de VIDA API te gebruiken om sterbeoordelingen, kerngegevens, FSI-schattingen en tegenmaatregelen op te halen. De registratie van tegenmaatregelen in DRIVER is ook afgestemd op de Road Safety Toolkit van iRAP.

Sinds de eerste pilot in twee Filippijnse steden in 2013 is DRIVER getest in een aantal landen, waaronder Brazilië, Bangladesh, India, Laos, Thailand, Vietnam en Saoedi-Arabië. Het platform wordt in meerdere talen aangeboden en voor de invoer van veldgegevens zijn Android- en iOS-apps ontwikkeld.

Met de statistische hulpmiddelen van DRIVER kunnen gebruikers gebieden met veel incidenten identificeren, toekomstig ongevalspotentieel voorspellen en infrastructuurinterventies in ongevalsgevoelige gebieden monitoren op manieren die de toekomstige veiligheidsplanning ondersteunen.

Naast het gebruik door meerdere instanties, omvatten enkele van de andere belangrijke kenmerken van DRIVER de mogelijkheid om gegevens aan te passen en te delen met het publiek; om staten, steden en landen die DRIVER gebruiken te verzamelen en te vergelijken; maar ook om zwarte plekken en de economische kosten van ongevallen te voorspellen en de effectiviteit van interventies te volgen.

DRIVER ondersteunt de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, gericht op gezondheidsbeveiliging en duurzame steden, door belanghebbendenorganisaties in staat te stellen beter te begrijpen en te visualiseren wat er gebeurt op de wegennetwerken om hen heen. Gewapend met deze waardevolle gegevens nemen ze weloverwogen beslissingen over toekomstige verbeteringen in de verkeersveiligheid die het potentieel hebben om levens te redden.

Klik hier om toegang te krijgen tot de open source-software voor DRIVER

iRAP Star Ratings-integratie zoals te zien in DRIVER:

DRIVER koppelen aan ViDA

Selecteren welke ViDA-datasets moeten worden opgehaald

Sterwaarderingsgegevens voor een weggedeelte opvragen

Van de iRAP Verkeersveiligheidstoolkit afgeleide interventies

VEILIGERE WEGENBEHANDELINGEN VEILIGERE VOERTUIGBEHANDELINGEN VEILIGER BEHANDELINGEN VOOR MENSEN
Extra rijstrook Motorrijstroken Veiligheid langs de weg – Barrières
Fietsfaciliteiten Eenrichtingsnetwerk Veiligheid langs de weg – Gevaarverwijdering
Centrale arcering Parkeerverbeteringen Rumble-strips
Centrale draaibaan over de volledige lengte Voetgangersoversteekplaats – ongelijkvloerse scheiding Scholenzones
Afbakening Voetgangersoversteekplaats – Gesignaleerd Dienstwegen
Duplicatie Voetgangersoversteekplaats – Niet gesignaleerd Schouderafdichting
Snijpunt – Afbakening Voetgangers hekwerk Verbetering van de zijhelling
Snijpunt – ongelijkvloerse scheiding Voetgangerspad Zichtafstand (obstakel verwijderen)
Kruising – Rotonde Voetgangerstoevluchtseiland Stroefheid
Kruispunt – Signaleren Spoorwegovergang Snelheidsbeheer
Kruispunt – afslagstroken (gesignaleerd) Heruitlijning – Horizontaal Straatverlichting
Kruispunt – afslagstroken (niet-gesignaleerd) Heruitlijning – Verticaal Verkeer Kalmerend
Verbreding van de rijstrook Regel commerciële activiteiten langs de weg  
Mediane barrière Beperk/combineer directe toegangspunten  
Upgrade van middenovergang Rehabilitatie van het wegdek  
Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!