Selecteer een pagina

Stockholm, Zweden (17 februari) – Het verbeteren van de veiligheid van wegen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zal het belangrijkste aandachtspunt zijn van een overeenkomst tussen de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en de International Road Assessment Programme (iRAP).

De overeenkomst ondertekend door iRAP CEO Rob McInerney en José Agustín Aguerre, Manager van de Infrastructuur- en Energiesector bij de IDB, tijdens de Innovatieworkshop 2020: Infrastructuurinnovatie om de VN-doelstellingen tegen 2030 te bereiken, in Stockholm, Zweden op 17 februari. De vijfjarige overeenkomst zal de samenwerking tussen de IDB en iRAP vergemakkelijken om programma's en projecten te promoten om de veiligheid van de wegen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied aanzienlijk te verbeteren.

In 2016 kwamen in Latijns-Amerika meer dan 110.000 mensen om het leven en raakten ruim 1 miljoen mensen ernstig gewond bij verkeersongevallen, voor een bedrag van $224 miljard dollar of 4,4 procent van het bbp (WHO, 2018).

Het partnerschap zal zich richten op het leveren van een meetbare vermindering van verkeerstrauma in de regio van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied en zal bijdragen aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) en de Global Road Safety Performance Targets, met name Doelstelling 3: “Tegen 2030 moeten alle nieuwe wegen het bereiken van technische normen voor alle weggebruikers die rekening houden met de verkeersveiligheid, of die voldoen aan een beoordeling van drie sterren of beter”; en Doelstelling 4: “Tegen 2030 zal ruim 75% van het verkeer op de bestaande wegen plaatsvinden op wegen die voldoen aan de technische normen voor alle weggebruikers die rekening houden met de verkeersveiligheid”.

De overeenkomst zal de weg vrijmaken voor de implementatie van Road Assessment Programs (RAP's), volgens de iRAP-methodologie in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, die zullen helpen het aantal slachtoffers en ernstig gewonden veroorzaakt door verkeersongevallen in de regio te verminderen.

Het werk van iRAP en de IDB zal zich ook richten op het herzien van de methoden die worden gebruikt bij het evalueren van eerdere investeringen in verkeersveiligheidsinfrastructuur en het geven van begeleiding en aanbevelingen voor toekomstige investeringen, met de nadruk op methoden voor het meten van de programma-effectiviteit. Beide instellingen zullen ook communicatieplannen ontwikkelen om het publieke bewustzijn en training te vergroten om capaciteit op te bouwen die voldoet aan de 3 sterren of een betere verkeersveiligheidsnorm.

Door tegen 2030 meer dan 75 procent van de reizen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied via wegen met drie sterren of betere wegen te realiseren, zou de regio tot 400.000 dodelijke slachtoffers en ernstig gewonden kunnen voorkomen, met een voordeel van $10 voor elke bestede $1, aldus het rapport. iRAP's businesscase voor veiligere wegen.

LOOPT AF

Download het volledige persbericht

Over de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank

De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank zet zich in voor het verbeteren van levens. De IDB, opgericht in 1959, is een toonaangevende bron van langetermijnfinanciering voor de economische, sociale en institutionele ontwikkeling in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. De IDB voert ook baanbrekend onderzoek uit en biedt beleidsadvies, technische assistentie en training aan klanten uit de publieke en private sector in de hele regio.

www.iadb.org

Over het International Road Assessment Program (iRAP)

iRAP is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met de visie voor een wereld zonder risicovolle wegen. De liefdadigheidsinstelling is actief in meer dan 100 landen en werkt samen met overheden, ontwikkelingsbanken, mobiliteitsclubs, onderzoeksorganisaties en NGO's op het gebied van verkeersveiligheid om hen de gratis hulpmiddelen, systemen en training te bieden om hun wegen veiliger te maken. De Star Rating Methodologie van iRAP biedt een eenvoudige en objectieve maatstaf voor het veiligheidsniveau dat 'ingebouwd' is op de weg voor inzittenden van voertuigen, motorrijders, fietsers en voetgangers. Een 1-sterrenweg is het minst veilig en een 5-sterrenweg het veiligst. De liefdadigheidsinstelling heeft de veiligheid van meer dan $76 miljard dollar aan infrastructuurinvesteringen beïnvloed, heeft een sterwaardering van meer dan 1 miljoen km aan wegen en heeft wereldwijd ruim 22.000 mensen getraind. iRAP is het overkoepelende programma voor regionale wegbeoordelingsprogramma's, waaronder EuroRAP, ChinaRAP, AusRAP, usRAP, KiwiRAP, IndiaRAP, BrazilRAP, Zuid-Afrika RAP, ThaiRAP en MyRAP en wordt financieel ondersteund door de FIA Foundation, Global Road Safety Facility en FedEx.

https://irap.org/

Over de Innovatieworkshop 2020

De Innovation Workshop 2020 wordt gehouden van 17-18 februari 2020, mede georganiseerd door iRAP, het International Transport Forum en de Wereldbank. Het is een officieel nevenevenement van de 3e Mondiale Ministeriële Conferentie over Verkeersveiligheid, gericht op het thema ‘Achieving Global Goals 2030’. De ministeriële bijeenkomst zal worden bijgewoond door 1.500 afgevaardigden, waaronder door ministers geleide delegaties uit 80 lidstaten van de Verenigde Naties, hoge functionarissen van agentschappen van de Verenigde Naties en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, de academische wereld en de particuliere sector. De conferentie zal afgevaardigden de kans bieden om successen en lessen uit de implementatie van het Mondiaal Plan voor het Decennium van Actie voor Verkeersveiligheid 2011-2020 te delen; toekomstige strategische richtingen voor de mondiale verkeersveiligheid tot 2030 en daarna in kaart brengen; en manieren definiëren om actie te versnellen op basis van bewezen strategieën om levens te redden.

https://irap.org/2019/09/2020-innovation-workshop-sharpens-global-focus-on-un-targets/

Perscontact:

Anamaria Nunez
Tel: 202-623-1531
E-mail: anan@iadb.org

Sheila Fernandez
E-mail: sheilaf@iadb.org

Voor meer informatie:
Ana Maria Pinto
IDB-teamleider
E-mail: apinto@iadb.org
Vervoer bij de IDB

Web: https://www.iadb.org/es/transporte/seguridad-vial
Blog: https://blogs.iadb.org/transporte/es/
Publicatie: https://publications.iadb.org/es/auditorias-e-inspecciones-de-seguridad-vial-en-america-latina

International Road Assessment Programme (iRAP)
Judy Williams
Mondiale programmamanager
Mob/Whats-app:+61 400 782 204
E-mail: judy.williams@irap.org

 

Afbeeldingen hierboven: De overeenkomst ondertekend door iRAP CEO Rob McInerney en José Agustín Aguerre, Manager van de Infrastructuur- en Energiesector bij de IDB, tijdens de Innovatieworkshop 2020. (Image Credit iRAP)
Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!