Selecteer een pagina

Artikel- en beeldkrediet: Marcel Sala, PhD Transportation Engineer, Aimsun 

Ons PHOEBE-project partner Aimsun deelt deze update over de projectvoortgang en hoe veiligheidsbeoordelingen worden aangepakt in Aimsun-simulatieoplossingen.

Alleen al in Europa vielen er in 2022 ruim 20.000 verkeersdoden.1 Zo zijn de gezamenlijke Europese inspanningen verankerd in de ‘vision zero’ van de Europese Commissie, die tot doel heeft het aantal verkeersdoden en ernstig gewonden tegen het jaar 2050 tot nul terug te brengen.

Het PHOEBE-project, gefinancierd door de Horizon Europe-programma's en UKRI, maakt deel uit van het onderzoek en de verbeteringen die nodig zijn om een dergelijk ambitieus doel te bereiken. Als u een algemeen overzicht van het project wilt lezen, zie Verkeersveiligheid voor iedereen: hoe transportsimulatie zwarte plekken kan helpen voorspellen en voorkomen – AimsuN.

In dit vervolgartikel houden we u op de hoogte van de voortgang die we in het project hebben geboekt op het gebied van simulatie en forecasting.

PHOEBE-partners hebben gewerkt aan de basisprincipes van hoe de beloofde verbeteringen in modellering en simulatie kunnen worden gerealiseerd, gebaseerd op drie pijlers:

  1. Het ontwikkelen van nieuwe gedragsmodellen
  2. Het inschatten van een modusverandering wanneer er een betere infrastructuur beschikbaar is voor een bepaalde transportmodus
  3. Integratie van de risicobeoordelingsmethodologieën van onze projectpartner, iRAP, in simulatie

Laten we deze één voor één bekijken.

Het ontwikkelen van nieuwe gedragsmodellen
Het consortiumlid, de Technische Universiteit Delft, leidt het werk aan gedragsmodellen. Het potentiële werk op dit gebied op het gebied van veiligheid is vrijwel onbeperkt. Om de reikwijdte te beperken, wordt de focus beperkt tot drie veiligheidskritische gedragsverbeteringen:

  • Te hard rijden
  • Jaywalking
  • Roodlichtovertredingen voor gebruikers van micromobiliteit en voetgangers

Door dit gedrag te modelleren, verwachten we een realistischere risicobeoordeling te krijgen, in ieder geval met betrekking tot sterfgevallen en ernstig gewonden.

Momenteel worden modellen geconceptualiseerd en is het werk aan het verfijnen en integreren ervan begonnen met het opstellen van de softwarearchitectuur die nodig is om ze toe te voegen aan het Aimsun Next-simulatieplatform.

Nieuwe datasets worden verzameld en moeten worden geanalyseerd voordat de modellen goed kunnen worden verfijnd en gekalibreerd. Vervolgens vindt het validatieproces binnen het simulatieplatform plaats.

Modale verschuiving en geïnduceerde vraag

Modusverschuiving betekent het aanpakken van de vraagverschuiving wanneer een nieuwe vervoerswijze wordt verbeterd. Dit werk wordt geleid door de Technische Universiteit van München en kent vele lagen van complexiteit, dus we zullen beginnen met een voorbeeld:

Stel dat u een nieuw fietspad van goede kwaliteit heeft aangelegd, dat een goede verkeersscheiding biedt en voorrang heeft op kruispunten. Dit zal waarschijnlijk vraag aantrekken van gebruikers van andere vervoerswijzen die voorheen niet wilden fietsen omdat het te langzaam, te gevaarlijk of niet aantrekkelijk genoeg was in vergelijking met bijvoorbeeld autorijden. Het mooie nieuwe fietspad zal er uiteraard voor zorgen dat sommige mensen de fiets verkiezen boven autorijden of lopen. Bovendien kan de nieuwe infrastructuur nieuwe reizen teweegbrengen die voorheen niet bestonden. Hier moet in de simulatie rekening mee worden gehouden, anders zijn de inschattingen voor de veiligheid niet accuraat.

Dit soort permeabiliteit tussen vervoerswijzen zal zich voordoen tussen elk paar vervoerswijzen, en moet worden gekwantificeerd in termen van hoeveel mensen van de ene vervoerswijze naar de andere overstappen.

Dit is belangrijk voor het PHOEBE-project, omdat nauwkeurige aantallen reizigers voor elke vervoerswijze nodig zijn om een nauwkeurige risicoschatting uit te voeren, aangezien ze allemaal verschillende risico's hebben.

Bovendien moet PHOEBE beoordelen of een bepaalde infrastructuurverandering een echt positief effect op de samenleving heeft of niet. Als we bijvoorbeeld meer rijstroken aan een straat toevoegen om de congestie te verminderen, is dit in principe een goed resultaat, maar wat als de extra rijstroken het verkeer en de risico's op oversteekplaatsen voor voetgangers vergroten omdat mensen meer rijstroken moeten oversteken?

Als de hogere kosten als gevolg van risico (en meer autorijden) groter zijn dan de voordelen, dan is dit geen positief resultaat voor de samenleving en moeten we andere vormen van infrastructuurverbetering onderzoeken.

Risicobeoordeling

Om de cirkel te sluiten hebben we betere informatie nodig over infrastructuurrisico’s (of veiligheid) binnen het simulatieplatform.

We kunnen meetgegevens berekenen, zoals de tijd tot een botsing, om het risiconiveau dynamisch te beoordelen, maar de simulatiemodellen zijn modellen met onvolledige infrastructuurinformatie.

Om dit aan te pakken zullen de veiligheidsbeoordelingen uitgevoerd door iRAP worden geïntegreerd in het Aimsun Next-simulatieplatform.

Dit zal niet alleen een enkel platform bieden voor het visualiseren van alle gegevens, maar ook toegang geven tot gedetailleerde infrastructuurrisico-informatie die dynamisch zal worden bijgewerkt, wat nuttig is voor de twee vorige componenten die we hebben beschreven.

Dit zal op zijn beurt worden bijgewerkt met de gegevens afkomstig van de nieuwe gedragsmodellen en modusverandering.

De rol van Aimsun in dit deel van het project is het coördineren met andere partners om al deze verschillende componenten in de Aimsun-software te integreren en ervoor te zorgen dat ze compatibel zijn.

Hierdoor beschikt het PHOEBE-project over een alles-in-één software waarmee dit kan worden uitgevoerd en geanalyseerd.

Voor meer informatie, resultaten en regelmatige inhoudsupdates over het PHOEBE-project, Klik hier.

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!